Τετάρτη 30 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΘΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ

Την τακτική του λήσταρχου, που διαλέγει το σκοτάδι της νύχτας για να κάνει πλιάτσικο και διάφορες άλλες βρωμοδουλιές, επιλέγει τώρα η κυβέρνηση Σημίτη με στόχο να ξεπεράσει τα διάφορα εμπόδια που συναντά στην εκποίηση των δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών (ΔΕΚΟ) και άλλων περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού δημοσίου. Αδιάψευστος μάρτυρας, τα όσα ευτράπελα συνέβησαν το βράδυ της Δευτέρας, που έγινε γνωστή η απόφαση της κυβέρνησης να αναθέσει το... "νοικοκύρεμα" και την... "εξυγίανση" της "Ολυμπιακής Αεροπορίας" (ΟΑ) στους... Αγγλους ανταγωνιστές της. Σε κάποιο διάλειμμα του "διαλόγου" κυβέρνησης και εκπροσώπων εργαζομένων στην ΟΑ, ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, βγήκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα και γνωστοποίησε πως υπέγραψε τη συμφωνία η οποία προβλέπει την "εξυγίανση" της "Ολυμπιακής Αεροπορίας" από την British Airways (BA)!

Υπάρχει βέβαια, μια μεγάλη και ουσιαστική διαφορά, ανάμεσα στο λήσταρχο και σε μια κυβέρνηση. Ο μεν λήσταρχος κλέβει ξένες περιουσίες για να πλουτίσει ο ίδιος, ενώ οι κυβερνήσεις που εκλέγονται από το λαό - έστω και με καλπονοθευτικά συστήματα - εκλέγονται για να διαχειριστούν υποτίθεται, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και προς όφελος του κοινωνικού συνόλου τη δημόσια περιουσία, όπως είναι οι ΔΕΚΟ, οι κρατικές τράπεζες κλπ. Στην προκειμένη περίπτωση όμως, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο δεν προστατεύει και δε διαχειρίζεται τη δημόσια περιουσία με γνώμονα το κοινωνικό όφελος, αλλά την κακοδιαχειρίζεται. Οταν μάλιστα μια κυβέρνηση φτάνει στο σημείο, να εκποιεί τη δημόσια περιουσία με την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, των μετοχοποιήσεων ή των αποκρατικοποιήσεων, τότε αυτή η κυβέρνηση είναι συνένοχη στο μεγάλο πλιάτσικο που γίνεται σε βάρος της κρατικής περιουσίας, που αποτελεί περιουσία του λαού.

Συχνά - πυκνά, οι κάθε είδους υπέρμαχοι της πολιτικής του "λιγότερου κράτους", προβάλλουν το επιχείρημα πως οι πωλήσεις κρατικών επιχειρήσεων, είναι αναγκαίες για τη μείωση των ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους ή για τον "εκσυγχρονισμό" και την "εξυγίανση" της ελληνικής οικονομίας. Πρόκειται για ένα επιχείρημα, πέρα για πέρα κάλπικο. Στην πραγματικότητα, με την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων ή μετοχοποιήσεων, η κυβέρνηση Σημίτη, δε βιάζεται να "εκσυγχρονίσει" και να "εξυγιάνει" την ελληνική οικονομία. Απλά, βιάζεται να ξεπουλήσει μια ώρα νωρίτερα, ό,τι κερδοφόρο τμήμα έχει απομείνει από τη δημόσια περιουσία, ακολουθώντας το παράδειγμα του "τρελού" νοικοκύρη που διάλεξε να σφάξει και να πουλήσει από όλες τις κότες που είχε, αυτή που "γεννά τα χρυσά αυγά". Αν θα χαρακτηρίζαμε το νοικοκύρη που σφάζει την κότα με τα χρυσά αυγά σαν "τρελό" ή παράλογο, στην περίπτωση της κυβέρνησης, που βγάζει στο σφυρί, μεγάλα πακέτα μετοχών κερδοφόρων και στρατηγικής σημασίας δημόσιων επιχειρήσεων, δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να μιλήσουμε ούτε για "παραλογισμό" ούτε για "τρέλα".

Το επιχείρημα ότι είναι αναγκαία η πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων, για να μειωθούν τα ελλείμματα ή το δημόσιο χρέος, δεν ευσταθεί και θα μπορούσε, ίσως, να κατανοηθεί αν επρόκειτο για την πώληση περιουσιακών στοιχείων του κράτους, που είναι δευτερεύουσας ή τριτεύουσας σημασίας για την εθνική οικονομία. Οταν όμως η πολιτική ιδιωτικοποιήσεων έχει να κάνει με κερδοφόρες και στρατηγικής σημασίας κρατικές επιχειρήσεις, τότε δεν μπορούμε να μιλήσουμε για "παραλογισμό". Η πολιτική εκποίησης των κρατικών επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας - είτε κερδοφόρων όπως ο ΟΤΕ (εθνικός φορέας τηλεπικοινωνιών), τα "Ελληνικά Πετρέλαια" (δημόσιος τομέας ενέργειας), οι κρατικές τράπεζες (Εθνική, Ιονική, Αγροτική, Εμπορική κλπ.), είτε ελλειμματικών όπως η "Ολυμπιακή Αεροπορία" (εθνικός φορέας αερομεταφορών), ο ΟΣΕ, τα αστικά λεωφορεία κλπ. - που εφαρμόζει σήμερα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αποτελεί συνειδητό εθνικό έγκλημα, που πρέπει να αντιμετωπίσει τη δέουσα τιμωρία.

Οπως σε κάθε έγκλημα, έτσι και γι' αυτό το μεγάλο εθνικό έγκλημα που βρίσκεται σε εξέλιξη, υπάρχουν υπεύθυνοι που πρέπει να τιμωρηθούν. Και οι μεγάλοι υπεύθυνοι, δεν είναι άλλοι, παρά οι ηγεσίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που εναλλάσσονται στην κυβερνητική εξουσία, από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα και καταληστεύουν τους εργαζόμενους ώστε να εξασφαλίζουν όλο και μεγαλύτερα κέρδη και υπερκέρδη στο μεγάλο κεφάλαιο, με δυο βασικούς τρόπους: Πρώτον, με την πολιτική... "κοινωνικοποίησης" των προβληματικών και υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, που τη ζήσαμε στη δεκαετία του '80, όταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έβγαζε άσπιλους και αμόλυντους διάφορους μεγαλοεπιχειρηματίες από τα παλιά τζάκια που είχαν καταληστεύσει τις επιχειρήσεις και τις παρέδωσαν στο κράτος μαζί με τα φέσια ύψους εκατοντάδων δισ. δραχμών στις κρατικές τράπεζες και το δημόσιο. Δεύτερον, με την πολιτική του "λιγότερου" κράτους, όπως αυτή εφαρμόστηκε από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και συνεχίζει να εφαρμόζεται σήμερα από το ΠΑΣΟΚ, με την ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων που κάποτε ήταν ζημιογόνες και τώρα - που τις εξυγίανε το κράτος και παράγουν κέρδη - παραδίδονται για ληστρική εκμετάλλευση στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Απέναντι σ' αυτό το μεγάλο εθνικό έγκλημα - που άλλοτε εμφανίζεται με το μανδύα της πολιτικής των κοινωνικοποιήσεων και άλλοτε με το μανδύα της πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων - οι εργαζόμενοι έχουν και δικαίωμα και υποχρέωση να αντισταθούν και να αντεπιτεθούν και κυρίως να τιμωρήσουν, όπως μπορούν, τους πολιτικά υπεύθυνους. Και αποτελεί κοινό μυστικό ότι πολιτικά υπεύθυνοι γι' αυτό το κράτος - "έκτρωμα" το οποίο παράγει φτώχεια για τους εργαζόμενους και υπερκέρδη για τους μεγαλοεπιχειρηματίες, είναι και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Και είναι βέβαιο, πως αν οι εργαζόμενοι δεν αντισταθούν τώρα, απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης να παραδώσει - με την παρότρυνση, τη στήριξη ή την ανοχή της ΝΔ και των άλλων κομμάτων που θεωρούν "μονόδρομο" το Μάαστριχτ και την ΟΝΕ - σήμερα την "Ολυμπιακή Αεροπορία" στη ληστρική εκμετάλλευση του πολυεθνικού κεφαλαίου (που θεωρεί πολυτέλεια τον κοινωνικό ρόλο της ΟΑ και άρα την πτήση σε "άγονες γραμμές"), είναι βέβαιο ότι αύριο έρχεται η σειρά των άλλων ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΣΕ κλπ.) και φυσικά της κατάργησης της όποιας κοινωνικής πολιτικής προσφέρουν, γιατί θεωρείται ασυμβίβαστη με τις ληστρικές διαθέσεις του μεγάλου κεφαλαίου.

Λάμπρος ΤΟΚΑΣ

Η πολιτική εκποίησης των κρατικών επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας - είτε κερδοφόρων όπως ο ΟΤΕ (εθνικός φορέας τηλεπικοινωνιών), τα "Ελληνικά Πετρέλαια" (δημόσιος τομέας ενέργειας), οι κρατικές τράπεζες (Εθνική, Ιονική, Αγροτική, Εμπορική κλπ.) είτε ελλειμματικών όπως η "Ολυμπιακή Αεροπορία" (εθνικός φορέας αερομεταφορών), ο ΟΣΕ, τα αστικά λεωφορεία κλπ. - που εφαρμόζει σήμερα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αποτελεί συνειδητό εθνικό έγκλημα, που πρέπει να αντιμετωπίσει τη δέουσα τιμωρία

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η διέξοδος(2011-04-20 00:00:00.0)
Με αφορμή τα «ρετιρέ» και το ξεπούλημα(2010-10-16 00:00:00.0)
Κοινωνικό αγαθό η ενέργεια(2006-12-03 00:00:00.0)
Οι εξελίξεις στις πρώην ΔΕΚΟ και οι θέσεις του ΚΚΕ(2005-10-07 00:00:00.0)
«Αξιοποίηση» το ξεπούλημα...(2003-10-24 00:00:00.0)
ΔΥΟ ΓΑΪΔΑΡΟΙ ΜΑΛΩΝΑΝΕ...(1998-12-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ