Παρασκευή 25 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Διακεκριμένος Ελληνικός Κινηματογράφος

Δείγματα του ελληνικού κινηματογράφου,μέσω του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, γνώρισε το γερμανικό κοινό στη διάρκεια της εκδήλωσης "Transfest: Thessaloniki",που έγινε στις αρχές Ιουνίου στην Καρλσρούη, από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Κινηματογράφου.Εναν οργανισμό στον οποίο συμμετέχουν διακεκριμένοι Ευρωπαίοι σκηνοθέτες όπως οι: Θ. Αγγελόπουλος, Μπ. Μπερτολούτσι, Μ. Αντονιόνι, Π. Γκρίναγουέι, αδερφοί Ταβιάνι κ. ά.

Η εκδήλωση "Transfest" πραγματοποιείται από το 1998 και παρουσιάζονται επιλεγμένες στιγμές διακεκριμένων κινηματογραφικών φεστιβάλ.

Για την παρουσίαση του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης επιλέχθηκαν ταινίες απ' όλα τα προγράμματά του, με την υποσημείωση ότι πρόκειται για "μία από τις μείζονες διοργανώσεις που δημιουργήθηκαν για να παρουσιάσουν στο κοινό της περιφέρειάς τους ό,τι καλύτερο υπάρχει στη διεθνή κινηματογραφία - ταινίες που δε θα μπορούσε να δει κανείς στις εμπορικές αίθουσες".

Ετσι επιλέχθηκαν: τρεις ταινίες από το διεθνές πρόγραμμα ("Πάθος" από την Ουγγαρία, "Κρυοπαγήματα" από τη Νορβηγία και "Γεώργικα" από την Εσθονία). Πέντε ταινίες από το ελληνικό πρόγραμμα ("Μη μου άπτου" του Δ. Γιατζουζάκη, "Αύριο θα ξέρουμε" του Αν. Θωμόπουλου, "Μιρουπάφσιμ" των Γ. Κόρρα και Χρ. Βούπουρα, "Ρόδινα Ακρογιάλια" του Ευ. Χατζή και "Μια αιωνιότητα και μια μέρα" του Θ. Αγγελόπουλου). Ενα αφιέρωμα σε Ελληνίδες σκηνοθέτιδες ("Σταγόνα στον Ωκεανό" της Ελ. Αλεξανδράκη, "Ο οργασμός της αγελάδας" της Ολ. Μαλέα). Ενα αφιέρωμα στην Τόνια Μαρκετάκη ("Η τιμή της αγάπης" και "Κρυστάλλινες Νύχτες"). Ενα αφιέρωμα στην Ειρήνη Παππά ("Αλέξης Ζορμπάς" του Μ. Κακογιάννη και "Νησί" του Π. Κοξ).


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ