Την πλήρη αποδοχή των εντολών και κατευθύνσεων των αρχιτρομοκρατών του κόσμου, των ΗΠΑ, εισηγείται στην κυβέρνηση ο Κ. Μητσοτάκης, στο όνομα του "καλοπιάσματος" των "ισχυρών προστατών".
Σε γραπτή δήλωσή του, λίγο πριν αρχίσει στο υπουργείο Εξωτερικών σύσκεψη με το ίδιο θέμα.., ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ ζητά από τη μια την επαναφορά της "αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας" που είχε ψηφιστεί επί της κυβέρνησής του, γνωστή ως τρομονόμος, αλλά και τη συνεργασία με την Τουρκία με τη σύναψη αντιτρομοκρατικής συμφωνίας, όπως ακριβώς υποδεικνύουν οι ΗΠΑ. Δικαιολογώντας την πρότασή του για συμφωνία με την Τουρκία, ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα δεν έχει κανένα λόγο να αρνείται την τουρκική πρόταση γιατί στο παρελθόν, επί κυβέρνησής του, είχε υπάρξει στην πράξη συνεργασία με την Τουρκία και γι' αυτό το θέμα. Επιπλέον, όπως αναφέρει, "η άρνηση συνεργασίας, για λόγους προφανώς εντυπώσεων, δημιουργεί χωρίς λόγο υπόνοιες στην άλλη πλευρά, ενώ οι τουρκικοί ισχυρισμοί είναι απόλυτα απαράδεκτοι"! Ο βασικός λόγος που ο Κ. Μητσοτάκης έκανε τις παραπάνω προτάσεις βρίσκεται στο τέλος της δήλωσής του, όπου αναφέρει ότι "το θέμα της τρομοκρατίας επηρεάζει δυσμενώς τις σχέσεις μας με τη Δύση και ειδικότερα με τις Ηνωμένες Πολιτείες".
Κατά τον Κ. Μητσοτάκη, το πρόβλημα βρίσκεται στο "να λυτρωθεί η αστυνομία από τα κομματικά δεσμά και να λειτουργήσει σωστά", ενώ είναι γνωστό σε όλους ότι τα δεσμά από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ είναι η κυριότερη αιτία για τη "μη αντιμετώπιση" της τρομοκρατίας.
Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Δ. Ρέππας, σχολιάζοντας την τοποθέτηση του Κ. Μητσοτάκη είπε ότι "τα θέματα συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας, σε όλους τους τομείς, είναι θέματα τα οποία μπορεί να έχουν πολύ θετικά αποτελέσματα και για τις δύο χώρες, εφόσον και οι δύο χώρες επιδείξουν στην πράξη ένα πνεύμα καλής γειτονίας. Η Ελλάδα σε κάθε ευκαιρία έχει ανταποκριθεί σ' αυτή την ανάγκη. Η Τουρκία, αντιθέτως, δεν έχει ανταποκριθεί. Και γι' αυτό, ακριβώς, δεν μπορεί να μιλήσει κανείς για ένα θέμα συνεργασίας, μεταξύ των δύο χωρών, σε κάποιο τομέα. Νομίζω, λοιπόν, ότι και στην περίπτωση αυτή η Τουρκία έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης, προκειμένου με τη στάση της να αποδείξει ότι επιθυμεί μια άλλη σχέση με την Ελλάδα, άρα και την ανάπτυξη της συνεργασίας με την Ελλάδα σε διάφορους τομείς".