Πέμπτη 17 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να συνεχιστούν και να πολλαπλασιαστούν τα μέχρι τώρα θετικά βήματα

Ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της 13ης Ιούνη 1999

Στις 15 Ιούνη 1999 πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της ΚΕ του ΚΚΕ με θέμα την εκτίμηση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών. Η ΚΕ κατέληξε στα παρακάτω πρώτα συμπεράσματα και εκτιμήσεις:

Η ΚΕ του ΚΚΕ χαιρετίζει τους εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους, ιδιαίτερα εκείνους που εμπιστεύτηκαν για πρώτη φορά το ενωτικό αγωνιστικό ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, ξεπερνώντας τα διλήμματα και τις πιέσεις, τις υποσχέσεις και τα ρουσφέτια, αλλά και τις καλλιεργούμενες προκαταλήψεις. Χαιρετίζει τα μέλη, τους φίλους και τους οπαδούς του Κόμματος και της ΚΝΕ, τους αγωνιστές που συνεργάστηκαν μαζί μας, όλους όσοι πρόσφεραν στον προεκλογικό αγώνα. Η ΚΕ διαβεβαιώνει ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει την αγωνιστική του πορεία, θα παραμείνει προσηλωμένο στην επιδίωξή του να αναπτυχθεί και να εδραιωθεί η ευρύτερη λαϊκή συσπείρωση, η κοινή δράση στους αγώνες και στις πολιτικές αναμετρήσεις. Θα συνεχίσει πιο εντατικά και με νέα ορμή τη μεγάλη προσπάθεια για την οικοδόμηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου πάλης.

Τα εκλογικά αποτελέσματα της 13ης Ιούνη 1999 επιβεβαιώνουν ότι υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες και προϋποθέσεις να αναπτυχθεί η λαϊκή ενότητα και να προχωρήσει η αγωνιστική συσπείρωση γύρω από τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου. Οι ευθύνες των κομμουνιστών και των κομμουνιστριών, των μελών της ΚΝΕ, των φίλων και οπαδών του Κόμματος, των αγωνιστών που συμπαραταχτήκαμε στους αγώνες και στην εκλογική μάχη, πολλαπλασιάζονται.

1.Το εκλογικό αποτέλεσμα κατέδειξε την τάση μείωσης του αθροίσματος των ψήφων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ συγκρίνοντας με τις εθνικές εκλογές του 1996 και τις ευρωεκλογές του 1994. Και τα δύο κόμματα είχαν ιδιαίτερα σημαντικές απώλειες ψήφων σε σύγκριση με τις εθνικές εκλογές του 1996. Το ποσοστό της αποχής, το οποίο είναι λίγο μεγαλύτερο από πριν, σε ένα βαθμό εκφράζει αποδοκιμασία προς τα δύο μεγάλα κόμματα και την πολιτική τους. Ταυτόχρονα δείχνει ότι ένα επίσης σημαντικό μέρος των λαϊκών στρωμάτων δεν έχει πειστεί ότι υπάρχει εναλλακτική λύση στην πολιτική που γεννά τη φτώχεια, την ανεργία, τον πόλεμο. Τελικά, η αποχή και το λευκό αξιοποιούνται κυρίως από τα αστικά κόμματα, που έχουν κάθε λόγο να μην επιθυμούν τη συλλογική δράση του λαού, τη χειραφέτησή του από τη μοιρολατρία και τη λογική των μονόδρομων.

Η εκλογική δύναμη του ΠΑΣΟΚ υποχώρησε στο κατώτατο σημείο από το 1981, ενώ η αύξηση της ΝΔ, σε σύγκριση με τις ευρωεκλογές του 1994, αποδεικνύει ότι δεν κατάφερε να καρπωθεί ουσιαστικά τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Προσπαθεί να καλύψει την πολιτική της με το προσωπείο του υπερασπιστή των καθημερινών προβλημάτων των λαϊκών στρωμάτων. Οι μεγάλες απώλειες του ΠΑΣΟΚ καθόρισαν ως ένα βαθμό την άνοδο της ΝΔ στην πρώτη θέση στις ευρωεκλογές.

2.Το κλασικό σύστημα της εναλλαγής των δύο αστικών κομμάτων φαίνεται ότι έχει δεχτεί κάποιο χτύπημα. Το θετικό αυτό στοιχείο δεν επαρκεί από μόνο του για να αλλάξει δραστικά ο πολιτικός συσχετισμός και να μπουν σοβαρά εμπόδια και φραγμοί στις επιταγές των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, στη νεοφιλελεύθερη πολιτική των αναδιαρθρώσεων που προωθούνται από την ΕΕ και των δεσμεύσεων που προκύπτουν από τη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Ανεξάρτητα από τις θετικές διεργασίες που γίνονται τα τελευταία χρόνια στη συνείδηση του λαού, την αφύπνιση συνειδήσεων που προκάλεσε ο πόλεμος κατά της Γιουγκοσλαβίας και η όξυνση των κοινωνικών προβλημάτων, τα δύο κόμματα διατηρούν ένα υψηλό ποσοστό. Κρατούν εγκλωβισμένα πλατιά λαϊκά στρώματα. Η βαθύτερη αιτία πρέπει να αναζητηθεί, ανάμεσα στ' άλλα, και στη συστηματική προσπάθεια, που γίνεται τόσο σε εθνικό όσο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, να πειθαναγκαστεί και να δεχτεί ο λαός μας ότι είναι επικίνδυνη η αναζήτηση οποιασδήποτε άλλης λύσης και προοπτικής. Οι μηχανισμοί βιασμού και χειραγώγησης της λαϊκής συνείδησης αναδείχνονται ακόμα πιο ισχυροί σε συνθήκες κρίσης και όξυνσης των λαϊκών προβλημάτων. Ανασταλτικό παράγοντα προς μια ευρύτερη ριζοσπαστικοποίηση ασκεί η κακή κατάσταση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Το συνολικό άθροισμα των δύο αυτών κομμάτων θα ήταν μικρότερο, θα είχαν απελευθερωθεί δηλαδή περισσότερες λαϊκές δυνάμεις από την ομηρία των ψεύτικων διλημμάτων, αν και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης δε συντηρούσαν στον έναν ή στον άλλο βαθμό τη λογική των κεντροαριστερών λύσεων, ή τις αυταπάτες για δυνατότητα μεταμόρφωσης της ΕΕ με διάφορα γιατροσόφια.

Η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στα κόμματα δεν καθορίζεται από το μέγεθός τους, δηλαδή μεγάλα - μικρά, αλλά από την αντίθεση λαός - μονοπώλια, από τη στάση των πολιτικών δυνάμεων στις επιλογές και στην κατεύθυνση των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

3.Η ΚΕ του Κόμματος θεωρεί ότι δεν πρέπει να υπάρχει κανένας εφησυχασμός για τη δυνατότητα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ να εγκλωβίζουν και να χειραγωγούν με πλαστά διλήμματα και κινδυνολογία, παίζοντας με τον πόνο και τα βάσανα των λαϊκών στρωμάτων. Προβάλλει επιτακτικά η ανάγκη να γίνουν βαθύτερες αλλαγές στην πολιτική συνείδηση των πλατιών λαϊκών μαζών, να κατανοηθεί η ανάγκη αντίστασης γύρω από αντιμονοπωλιακά και αντιιμπεριαλιστικά αιτήματα και στόχους πάλης. Οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων και η εκλογική αναμέτρηση δείχνουν ότι τμήμα των λαϊκών μαζών επιθυμεί κοινή δράση με τους κομμουνιστές, απαντά θετικά σε πρωτοβουλίες του ΚΚΕ, ανεξάρτητα από το βαθμό συμφωνίας με το σύνολο των θέσεων και με το Πρόγραμμα του Κόμματος. Επομένως υπάρχει σήμερα καλύτερο έδαφος για να αποκαλυφθεί πιο πλατιά ο πραγματικός χαρακτήρας της δικομματικής αντιπαράθεσης, ο ταξικός χαρακτήρας των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, όπως της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Να προβληθεί ο άλλος δρόμος εξέλιξης της ελληνικής κοινωνίας, να διαδοθεί ιδιαίτερα στα εργατικά και στα άλλα λαϊκά στρώματα, στη νεολαία, η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, που απαντά στις ανάγκες και στα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού μας. Ο αρνητικός συσχετισμός σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο δεν είναι αναλλοίωτος, ούτε αμετάβλητος.

Να συνεχίσουμε την προσπάθεια ώστε να κατανοείται πόσο επικίνδυνη είναι η πολιτική της ταξικής συνεργασίας και συναίνεσης, η λογική των μονόδρομων, πόσο παραπλανητική και επικίνδυνη είναι η πρόταση περί της κεντροαριστερής πολιτικής ή των κεντροδεξιών σεναρίων, με βάση και τα συγκεκριμένα αποτελέσματα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Τα σενάρια της κεντροαριστερής ή κεντροδεξιάς συνεργασίας θα δυναμώνουν όσο συνειδητοποιείται από το κατεστημένο της χώρας ότι η δικομματική εναλλαγή με αυτοδύναμες κυβερνήσεις δεν έχει σίγουρο μέλλον.

4.Το εκλογικό αποτέλεσμα που έφερε το ενωτικό αγωνιστικό ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ είναι θετικό σε ψήφους και σε ποσοστό. Συγκεντρώθηκαν χιλιάδες νέες ψήφοι, 145.826 σε σύγκριση με τις ευρωεκλογές του 1994 και 176.264 σε σύγκριση με τις εθνικές εκλογές του 1996. Ενα μέρος αυτών των νέων ψήφων οφείλεται σε ψηφοφόρους που είχαν σταματήσει να στηρίζουν το ψηφοδέλτιό μας μετά την κρίση του 1990 - 1991. Ενα σημαντικό επίσης μέρος ψήφων δίνονται για πρώτη φορά. Το πιο θετικό και δυναμικό στοιχείο είναι ότι η αύξηση του Κόμματος είναι μεγαλύτερη στα αστικά κέντρα, και από ό,τι φαίνεται στις νέες ηλικίες. Με βάση τα παραπάνω αριθμητικά και ποιοτικά στοιχεία η ΚΕ εκτιμά ότι το εκλογικό αποτέλεσμα συνιστά σημαντική επιτυχία, παίρνοντας υπόψη και το δεδομένο ότι το ΚΚΕ, σε σύγκριση με τα άλλα κόμματα, πρόβαλλε μια διαφορετική πολιτική πρόταση συνολικής αντίθεσης και ρήξης προς την κυρίαρχη πολιτική και τη λογική του μονόδρομου.

Η ΚΕ εκτιμά ότι η άνοδος του ΚΚΕ δεν οφείλεται μόνο στη μαχητική δράση των οπαδών του, των μελών και στελεχών του, αλλά και στη σοβαρή άνοδο της δράσης της ΚΝΕ, στη μεγάλη προσπάθεια και πρωτοβουλία των φίλων και συμμάχων που συμπαρατάχτηκαν σε κοινούς αγώνες τα τελευταία χρόνια και στο ψηφοδέλτιο. Η συμπαράταξη που εμφανίστηκε στις πρόσφατες εκλογές δεν ήταν τυχαία και ευκαιριακή. Είναι απότοκος και συνέχεια της ενωτικής πολιτικής του Κόμματος, που αναπτύχθηκε στους αγώνες από το 1995 και μετά, στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, στο κίνημα κατά της ΝΑΤΟικής ιμπεριαλιστικής επέμβασης, στους αγώνες για την παιδεία, για την ανασυγκρότηση και αναγέννηση του εργατικού, συνδικαλιστικού και αγροτικού κινήματος, για την υπεράσπιση των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών, κατά της κρατικής βίας και καταστολής.

Στους κοινούς αγώνες οι κομμουνιστές μαθαίνουμε να δρούμε με εργαζόμενους, με λαϊκά στρώματα και κοινωνικοπολιτικούς παράγοντες, που έχουν και διαφορετικές απόψεις από εμάς. Ταυτόχρονα και εκείνοι μας γνωρίζουν άμεσα, έχουν την ευκαιρία να μας γνωρίσουν καλύτερα, να πληροφορηθούν τι πιστεύουμε, πώς δρούμε.

5.Η ΚΕ θεωρεί ότι πρέπει να προβληματιστούμε βαθύτερα για τους κύριους παράγοντες που οδήγησαν ευρύτερα λαϊκά στρώματα να ψηφίσουν το ψηφοδέλτιό μας σε συνθήκες οξύτατης αντιπαράθεσης και κάτω από το βάρος ισχυρών διλημμάτων, που η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ καλλιεργούσαν συστηματικά. Τέτοιοι παράγοντες κατά την εκτίμηση της ΚΕ είναι:


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ