Τρίτη 15 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Ορκίστηκε Πρόεδρος ο Τάμπο Μμπέκι

ΚΕΪΠ ΤΑΟΥΝ.-

Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα, η νεοεκλεγείσα Βουλή της Νότιας Αφρικής ενέκρινε ομόφωνα τον Τάμπο Μμπέκι στη θέση του Προέδρου της χώρας, μετά τη συντριπτική νίκη που πέτυχε το Εθνικό Αφρικανικό Μέτωπο, του οποίου ηγούνταν, στις δεύτερες ελεύθερες εκλογές της 2ας Ιουνίου.

Υπό το θερμό χειροκρότημα και των 400 βουλευτών, ο Τάμπο Μμπέκι εξελέγη Πρόεδρος, σε μια περισσότερο τυπική παρά ουσιαστική διαδικασία. Την εκλογή του Μμπέκι επικύρωσε, ορκίζοντάς τον, ο επικεφαλής του Συνταγματικού Δικαστηρίου Αρτούρ Τσάσκαλσον, ο οποίος λίγη ώρα πριν όρκισε κατά ομάδες τους 400 νέους βουλευτές. Τυπικά ο νέος Πρόεδρος θα αναλάβει τα καθήκοντά του την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής που θα πραγματοποιηθεί στην Πρετόρια.

Στην πρώτη του ομιλία προς το Κοινοβούλιο από τη θέση του Προέδρου, ο Μμπέκι ευχαρίστησε θερμά όλους τους Νοτιοαφρικάνους που ψήφισαν το Αφρικανικό Εθνικό Μέτωπο, εξασφαλίζοντάς του πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από ό,τι στις πρώτες ελεύθερες εκλογές, μετά την ανατροπή του απαρτχάιντ, το 1994. Ο νέος Πρόεδρος υπογράμμισε ότι γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματα της φτώχειας και των φυλετικών διακρίσεων που ταλανίζουν ακόμη τη Νότια Αφρική και δεσμεύτηκε ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αντιμετώπισή τους. Τα συγχαρητήριά του στον νέο Πρόεδρο έσπευσε να εκφράσει ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και του Δημοκρατικού Κόμματος Τόνι Λεόν, ο οποίος δεσμεύτηκε να σταθεί στο πλευρό της νέας κυβέρνησης σε κάθε βήμα που θα γίνει στην κατεύθυνση της βελτίωσης των συνθηκών ζωής των Νοτιοαφρικανών.

Η πλέον συγκινητική τελετή της χθεσινής διαδικασίας ήταν η στιγμή της εισόδου στο Κοινοβούλιο του απερχόμενου Προέδρου Νέλσον Μαντέλα, ο οποίος έγινε δεκτός με ρυθμικά χειροκροτήματα και με τραγούδια από όλους ανεξαιρέτως τους βουλευτές. Ο Μαντέλα παρακολούθησε όλη την τελετή και συνεχάρη πρώτος το διάδοχό του.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ