Τρίτη 8 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 52
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα προβλήματα των ΜΜΕ στο φόντο της ΟΝΕ

Πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο η ετήσια γενική συνέλευση της ΓΣΕΒΕΕ

Με το βλέμμα στραμμένο στην "Ενωμένη Ευρώπη" και στην ΟΝΕ άνοιξε την ετήσια γενική συνέλευση της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γ. Κανελλόπουλος.Ο ίδιος αναφέρθηκε στο δραματικό πλαίσιο στο οποίο αναγκάζονται να δραστηριοποιούνται οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που εξάλλου, είναι φανερό από τα ίδια τα επίσημα στοιχεία, ωστόσο, αρκέστηκε στο να ψελλίσει κάποιες προτάσεις περί ευθυνών "όλων των παραγόντων που εμπλέκονται στη χάραξη πολιτικής για τις ΜΜΕ". Επί της ουσίας απέφυγε φανερά να κατονομάσει και να καταγγείλει ότι την κύρια ευθύνη για τη σταθερά φθίνουσα πορεία των ΜΜΕ φέρουν οι ασκούμενες, τόσο από τη σημερινή όσο και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, πολιτικές στο όνομα του "ανταγωνισμού", της "διεθνοποίησης" των αγορών και της ΟΝΕ. Αντίθετα, δεν ξέφυγε από τις γνωστές αυταπάτες που επιχειρούν να καλλιεργήσουν τα δύο μεγάλα κόμματα και οι δορυφόροι τους, περί "προκλήσεων" και "γενικών ωφελειών" από τη "διεθνοποίηση", καθώς και για δήθεν δυνατότητες επιβίωσης των ΜΜΕ μέσα σε ένα "υγιές ανταγωνιστικό περιβάλλον".

Ειδικότερα, περιγράφοντας την κατάσταση που βιώνουν οι επαγγελματίες, οι βιοτέχνες και οι έμποροι, ο Γ. Κανελλόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

  • οι μεγάλες αλυσίδες των σούπερ μάρκετ ελέγχουν πάνω από το 70% της αγοράς ειδών πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης με τάση συνεχούς αύξησης, της τάξης του 10% - 15% το χρόνο. Την ίδια στιγμή η αύξηση της κατανάλωσης κατά 4% - 5% σε τρέχουσες τιμές ισοδυναμεί με αναδιανομή της αγοράς σε βάρος των ΜΜΕ.
  • Οι διαμαρτυρημένες συναλλαγματικές και οι ακάλυπτες επιταγές που πνίγουν την αγορά έφτασαν το 1998 σε 371,7 δισ. δρχ. έναντι 271,2 δισ. το 1993, αυξανόμενες κατά 33,4%. Οι πτωχεύσεις μπορεί σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία να εμφανίζουν μείωση, ωστόσο, επειδή η δήλωσή τους δεν είναι υποχρεωτική, και, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ, στην πραγματικότητα αυξάνονται.
  • Η συγκέντρωση των κερδών αυξάνεται με τέτοιους ρυθμούς, ώστε σήμερα δύο μόνο εταιρίες στον κλάδο του ξύλου ελέγχουν το 45% των πωλήσεων, στο έπιπλο 12 εταιρίες ελέγχουν το 86%, στην υποδηματοποιία 15 εταιρίες το 89% και στον τομέα των "μαύρων ηλεκτρικών συσκευών" τρεις εταιρίες ελέγχουν πάνω από το 60% των πωλήσεων.
  • Η φορολόγηση των μικρών επιχειρήσεων γίνεται όλο και πιο δυσβάσταχτη. Χαρακτηριστικά, η φορολόγηση των εμπορικών επιχειρήσεων από τα "αντικειμενικά κριτήρια" αυξήθηκε από το 1993 μέχρι το 1998 κατά 335,38%.
  • Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση, αυτή είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη.

Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ