Δημοσιεύματα επαναφέρουν στην επικαιρότητα σενάρια πώλησης μεγάλου πακέτου μετοχών της Εμπορικής στην KOMEPTZ ΜΠΑΝΚ ή άλλη γερμανική τράπεζα, ενώ προωθείται η πώληση των ΚΑΕ και νέων πακέτων μετοχών της Εθνικής και του ΟΤΕ
Θέμα άμεσης ιδιωτικοποίησης και της Εμπορικής Τράπεζας, μέσω "συνεργασίας" της με γερμανικό τραπεζικό όμιλο τίθεται - και πάλι - από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Σημίτη, προωθεί αθόρυβα - λόγω ευρωεκλογών - τις διαδικασίες εκχώρησης μεγάλων πακέτων μετοχών της Εθνικής και του ΟΤΕ σε ξένους "θεσμικούς επενδυτές", καθώς και την εκποίηση των Καταστημάτων Αφορολόγητων Ειδών (ΚΑΕ), καθώς στις επόμενες μέρες ενδέχεται να προκηρυχτεί ο τελικός διαγωνισμός για την πώλησή τους.
Είναι φανερό, ότι η κυβερνητική μηχανή επιταχύνει τις διαδικασίες εκποίησης των πιο δυναμικών και κερδοφόρων τμημάτων της δημόσιας περιουσίας, ενόψει και της υλοποίησης των σχετικών δεσμεύσεων προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, με αντάλλαγμα την ενσωμάτωση του ελληνικού καπιταλισμού στη ζώνη του ΕΥΡΩ. Επεξηγώντας τη "νέα" φιλοσοφία του κυβερνητικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, στο γενικότερο πλαίσιο της συντελούμενης "διεθνοποίησης", στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε στο "Ρ" μεταξύ άλλων πως "στόχος πλέον είναι η πλειοψηφία των μετοχών να περάσει στα χέρια των μεγάλων θεσμικών επενδυτών, κυρίως του εξωτερικού, όπως γίνεται σήμερα με όλους τους μεγάλους οικονομικούς οργανισμούς στην Ευρώπη". Σύμφωνα με τον ίδιο, το κύριο χαρακτηριστικό στις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, δεν είναι πλέον ο ιδιώτης επενδυτής, αλλά η κατοχή μεγάλων πακέτων μετοχών από τους λεγόμενους μεγάλους "θεσμικούς" και στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να βαδίσει και η ελληνική οικονομία...
Στα πλαίσια αυτά επανέρχονται τα σενάρια περί ιδιωτικοποίησης της Εμπορικής, μέσω ανταλλαγής μετοχών με τη γερμανική Commerzbank.Τα σενάρια αυτά, που κυοφορούνται εδώ και περισσότερο από 2 χρόνια (σε σχετικό δισέλιδο αφιέρωμα για την εκποίηση της Ιονικής Τράπεζας ο "Ρ" αποκαλύπτει στις 14 Ιούνη 1998 τις συζητήσεις στελεχών της Commerzbank και της Εμπορικής, όπου οι πρώτοι βολιδοσκοπούσαν τους δεύτερους για συνεργασία των δύο τραπεζών με την εξαγορά μεγάλου πακέτου μετοχών της Εμπορικής) από την Commerzbank επανέρχονται στην επικαιρότητα, λίγους μήνες μετά το ξεπούλημα της Ιονικής.
Σχετικό δημοσίευμα της Κυριακάτικης "Ελευθεροτυπίας", μας πληροφορεί ότι τον προηγούμενο Μάη υπήρξαν και πάλι επαφές μεταξύ των διοικήσεων της γερμανικής τράπεζας και της Εμπορικής, με στόχο την ανταλλαγή μετοχών (γίνεται λόγος για την ανταλλαγή του 10% των μετοχών της Εμπορικής). Παρά το μικρό αυτό ποσοστό, αν επέλθει συμφωνία, η Εμπορική μετατρέπεται ουσιαστικά σε θυγατρική της Commerzbank, στα πλαίσια του νέου καταμερισμού εργασίας που διαμορφώνεται στη ζώνη του Ευρω από το πολυεθνικό κεφάλαιο.
Με την ολοκλήρωση των κυβερνητικών σχεδίων, για την επιβολή της πολιτικής του "λιγότερου κράτους" με τη μερική ή ολική ιδιωτικοποίηση ελεγχόμενων από το κράτος και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα επιχειρήσεων, στο αμέσως επόμενο διάστημα, εκτός από τα σχέδια που υπάρχουν για την Εμπορική Τράπεζα, πρόκειται να περάσουν στα χέρια ξένων μεγάλων "θεσμικών επενδυτών" κυρίως των Αμερικανών: