Παρασκευή 28 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΠΟΛΥΚΑΣΤΡΟ
Αντιπολεμικός κλοιός στη ΝΑΤΟκρατούμενη περιοχή
  • Για πάνω από 20 ώρες η μεγάλη φάλαγγα με τα ιταλικά στρατεύματα παρέμενε ανίκανη να κινηθεί, μπροστά στην αποφασιστικότητα των αγωνιστών της ειρήνης
  • Προστάτες των ΝΑΤΟικών φονιάδων, με εντολή της κυβέρνησης, τα ΜΑΤ που χτύπησαν τους διαδηλωτές

Σφίγγει ο αντιπολεμικός κλοιός κόντρα στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς. Την ίδια στιγμή, οι δυνάμεις καταστολής, που έχουν αναλάβει το ρόλο του προστάτη των ΝΑΤΟικών, με την εντολή της ελληνικής κυβέρνησης, κλιμακώνουν την προσπάθειά τους - αλλά μάταια - να καταστείλουν τις κινητοποιήσεις. Και όλα αυτά στο πλαίσιο της υλοποίησης των ΝΑΤΟικών σχεδίων για άμεση προώθηση των δυνάμεών τους στα Σκόπια μέσω της Θεσσαλονίκης, ενόψει της έναρξης των χερσαίων επιχειρήσεων στη Γιουγκοσλαβία.

Προχτές, Τετάρτη, στις 10.30 το βράδυ, οι κομμουνιστές έστησαν νέο μπλόκο σε ιταλική φάλαγγα, λίγα μέτρα μακριά από την πύλη 14 του λιμανιού. Προορισμός της το λιμάνι. Θα μετέφερε τα σύνεργα θανάτου, που εκείνη την ώρα ξεφόρτωνε το ιταλικό πλοίο "Μαγιόρ".Ταυτόχρονα, οι δυνάμεις καταστολής κλιμακώνουν τη δράση τους ενάντια στο ογκούμενο αντιπολεμικό κίνημα που αναπτύσσεται από τον αγωνιζόμενο λαό της περιοχής.

Μέσα σε 12 ώρες τα ΜΑΤ έδρασαν βίαια (προχτές το βράδυ και χτες το πρωί), σε Θεσσαλονίκη και Πολύκαστρο. Τραυματίες δύο νεολαίοι της ΚΝΕ, ο Ηλίας Κονδύλης και ο Χρήστος Γεωργιάδης,που χτυπήθηκαν έξω από το λιμάνι παρουσία δεκάδων πολιτών, την ώρα που οι δυνάμεις των ΜΑΤ επιχειρούσαν να προστατεύσουν τους ΝΑΤΟικούς φονιάδες από τον "εχθρό λαό" που διαδήλωνε. Μεταφέρθηκαν στο ΑΧΕΠΑ για τις πρώτες βοήθειες και λίγη ώρα αργότερα επέστρεψαν στην αντιπολεμική διαδήλωση για να συνεχίσουν την πολιορκία του λιμανιού.

Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης στρατοκρατείται από τους ΝΑΤΟικούς. Οι δρόμοι της Θεσσαλονίκης και το εθνικό οδικό δίκτυο που οδηγεί προς τα ελληνοσκοπιανά σύνορα, αστυνομοκρατείται. Απαγορεύεται πλέον η ελεύθερη διέλευση πολιτών, ακόμη και εκπροσώπων κομμάτων, κυρίως όταν αυτοί είναι κομμουνιστές. Ετσι χτες το πρωί κλιμάκιο της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ παρεμποδίστηκε από ασφαλίτες και ισχυρή δύναμη των ΜΑΤ, πάνω στην εθνική οδό και ενώ πήγαινε προς το τελωνείο των Ευζώνων. Αιτιολογία που αναφέρθηκε: πρόθεση παρεμπόδισης ΝΑΤΟικής φάλαγγας. Τα στελέχη του ΚΚΕ πήγαιναν στους Ευζώνους με σκοπό να ζητήσουν από τους αρμόδιους τελωνειακούς τη διενέργεια ελέγχου στα φορτία θανάτου που μετέφερε η ΝΑΤΟική φάλαγγα, η οποία αναχώρησε χτες μετά τις 10 το πρωί από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Η περιοχή της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας υπόκειται σε ασφυκτικό αστυνομικό έλεγχο. Και οι εντολές είναι σαφείς: χτυπάτε στο ψαχνό. Χτυπάτε επιλεγμένους στόχους. Μην επιτρέπετε οι λαϊκές αντιδράσεις να εμποδίσουν την ομαλή διέλευση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων. Πρέπει πάση θυσία να έχουν προωθηθεί προς τα Σκόπια μέχρι τις 4 Ιούνη. Αυτό το περιθώριο έδωσαν οι στρατηγοί του ΝΑΤΟ στην έκκληση της κυβέρνησης να της επιτραπεί να διεξαγάγει ομαλά την προεκλογική της εκστρατεία.

Ο αυταρχικός κατήφορος που ακολουθεί η κυβέρνηση δεν έχει σταματημό. Εχει διαθέσει τα πάντα στην υπηρεσία των πραγματικών αφεντικών της, των αμερικανοΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστών, που εδώ και μήνες μακελεύουν το γιουγκοσλαβικό λαό.

Με ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ καταγγέλλει την υποτέλεια της κυβέρνησης, την αδιάντροπη με κάθε τρόπο στήριξη των δολοφονικών ενεργειών του ΝΑΤΟ, την εμπλοκή της χώρας στο βρώμικο πόλεμο και καλεί το λαό να δώσει απάντηση, μέσα από την ενίσχυση του αντιπολεμικού - αντιιμπεριαλιστικού κινήματος.

"Να σαλπάρει για Ιταλία!"

Εκατοντάδες κομμουνιστές και κάτοικοι της Θεσσαλονίκης "βομβάρδισαν" ξανά τα ΝΑΤΟικά τάγματα θανάτου, προχτές το βράδυ στο λιμάνι. Μπλόκαραν τα ιταλικά οχήματα, στις 10.45 μ.μ., πριν φτάσουν στην πύλη 14. Δύο διμοιρίες των ΜΑΤ που έφτασαν στο χώρο επιτέθηκαν αμέσως.

Ο Θ. Κωνσταντινίδης εξηγεί στον τρομοκρατημένο Ιταλό αξιωματικό - επικεφαλής της φάλαγγας - Μ. Piazza,ότι οι διαδηλωτές τούς θεωρούν στρατό κατοχής και ότι δε θα τους αφήσουν να περάσουν ξανά από τη Θεσσαλονίκη.

Υστερα από μία περίπου ώρα τα ιταλικά οχήματα έκαναν στροφή και γύρισαν πίσω. Οι διαδηλωτές ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και ανεμίζοντας τις κόκκινες σημαίες χαιρετούσαν τους Ιταλούς.

Οι συγκεντρωμένοι ξεκίνησαν αμέσως την πορεία προς την πύλη 11. Η σιδερένια πύλη έπεσε ξανά. Οι διαδηλωτές μπήκαν στο λιμάνι. Παρατάχθηκαν απέναντι στις αστυνομικές δυνάμεις που μετά από λίγο ενισχύθηκαν.

Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων ζήτησε από τον επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης να συναντηθεί με τον λιμενάρχη. Ζήτησε ακόμα να μεταβιβάσει το αίτημα των διαδηλωτών στον Ιταλό πλοίαρχο και στο πλήρωμα:

"Το πλοίο να φύγει αμέσως για την Ιταλία"!

Ο λιμενάρχης αρνήθηκε επίμονα να δει την αντιπροσωπεία των διαδηλωτών, κατόπιν εντολής του αρχηγού του ΓΕΕΘΑ. Οι διαδηλωτές ανακοινώνουν αμέσως τον αποκλεισμό του λιμανιού.

Στις 3.30 π.μ. έξω από την πύλη 11 στήθηκε μια μεγάλη σκηνή. Πάνω της υψώθηκε από τη μία πλευρά η ελληνική σημαία και από την άλλη η σημαία του ΚΚΕ. Αυτό "θύμισε" στους ντόπιους υποτακτικούς του ΝΑΤΟ, ότι το λιμάνι βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, σε έδαφος ελληνικό! Απέναντί τους παρέμεναν δυνάμεις των ΜΑΤ με ξεκάθαρη εντολή να χτυπήσουν όποιον θελήσει να διαδηλώσει για την ειρήνη.

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα αυτοκίνητα με ασφαλίτες έκαναν βόλτες γύρω από το λιμάνι για να ελέγξουν την περιοχή. Να δουν δηλαδή αν μπορούν να βγάλουν τα τάγματα του θανάτου. Μάταια. Μέχρι τις 9 το πρωί το λιμάνι ήταν σε πολιορκία!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ