Ολόκληρη η ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, με θέμα: "Για την "παγκοσμιοποίηση", την κρίση του καπιταλισμού και την απάντηση του εργατικού κινήματος", στην έναρξη των εργασιών της Διεθνούς Συνάντησης
Με το νέο δόγμα δράσης του ΝΑΤΟ και την εφαρμογή του στην πράξη, στη Γιουγκοσλαβία, έχει μπει σε κρίση όλο το σύστημα διεθνούς ασφάλειας,που δημιουργήθηκε μετά τους δύο παγκόσμιους πολέμους. Ανοίγει πια ένα καινούριο κεφάλαιο, όχι μόνο για τα Βαλκάνια, αλλά για όλο τον κόσμο. Πρέπει να είμαστε και εμείς έτοιμοι αλλά και οι λαοί για να αντιμετωπίσουν τις πολυεθνικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ, τις στρατιωτικές και τρομοκρατικές επιχειρήσεις. Καμία επανάπαυση, γιατί η κρίση και οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις θα φέρουν και νέες τέτοιες επιχειρήσεις σε πολλά σημεία της Γης. Το ΚΚΕ θεωρεί, ότι το άμεσο και πιο βασικό ζήτημα είναι να διεκδικηθεί η παύση του πολέμου, η έξοδος των κυβερνήσεων από τον πόλεμο και η απαίτηση να μην υπάρξουν ΝΑΤΟικά στρατεύματα στο Κόσσοβο, και στη Γιουγκοσλαβία γενικότερα, με πρόσχημα τη διαιτησία και την επιτήρηση της ειρήνης.
Θέλουμε και από αυτό το βήμα να χαιρετίσουμε τις αποφάσεις καταδίκης αυτής της νέας βαρβαρότητας του ιμπεριαλισμού από Κομμουνιστικά, Εργατικά, Αριστερά και άλλα Προοδευτικά Κόμματα. Τις κοινές ανακοινώσεις ΚΚ των βαλκανικών χωρών, Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, την κοινή ανακοίνωση των αραβικών ΚΚ, την πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ στη Λευκωσία ενάντια στους βομβαρδισμούς και την κοινή ανακοίνωση των κομμάτων από όλη την Ευρώπη που συμμετείχαν σ' αυτήν, τις συνεχείς διαδηλώσεις, διαμαρτυρίες και εκδηλώσεις αλληλεγγύης προς τους δοκιμαζόμενους λαούς της Γιουγκοσλαβίας.
Κατά την προπαρασκευαστική συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε το Γενάρη στην Αθήνα για την καλύτερη προετοιμασία των θεμάτων της σημερινής μας συνάντησης, έγινε μια γόνιμη και πλούσια συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για τα θέματα της κρίσης και της αποκαλούμενης παγκοσμιοποίησης. Εχουμε υπόψη μας τις συζητήσεις γι' αυτά τα θέματα μεταξύ των Κομμάτων της GUE/NGL, πολλά ντοκουμέντα συνεδρίων όπως του ΚΚ Ινδίας (Μ), του ΚΚ Ινδίας, του Νοτιοαφρικανικού ΚΚ, του Πορτογαλικού ΚΚ, του ΚΚ Ισπανίας, του ΚΕΚΡ, του ΚΚΡΟ, της Ενωσης ΚΚ - ΚΚΣΕ, την έκκληση για την Πολυμερή Συμφωνία των Επενδύσεων (ΠΣΕ/ΜΑΙ) των ΚΚ ΗΠΑ, ΚΚ Καναδά, ΚΚ Αυστραλίας, καθώς και την ενδιαφέρουσα αρθρογραφία στις εφημερίδες και τα περιοδικά των κομμάτων, τις συναντήσεις οικονομολόγων που διοργανώνονται στην Κούβα και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής.
Επιτρέψτε μου τώρα να περάσω σε ορισμένα ζητήματα που απασχολούν το Κόμμα μας γύρω από τα θέματα της συνάντησης και να διατυπώσω μερικούς προβληματισμούς μας.
Οι αντιλήψεις περί παγκοσμιοποίησης, που εκφράζονται από αστούς πολιτικούς, διανοητές και επιστήμονες, έχουν το χαρακτήρα της αποσπασματικής αναφοράς, καθώς τα φαινόμενα παρουσιάζονται μεμονωμένα και ξεκομμένα, δεν αντιμετωπίζονται στη σχέση τους με τον τρόπο παραγωγής αυτής της κοινωνίας. Αποκρύπτονται οι νόμοι κίνησης του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής αλλά και οι όροι κατάργησής του που υπάρχουν μέσα του.
Οι σύγχρονες τάσεις της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομίας επιβεβαιώνουν με έμφαση την εκμεταλλευτική και βάρβαρη φύση του καπιταλιστικού συστήματος στο ιμπεριαλιστικό στάδιο, με πολύ χαρακτηριστικά τα παρακάτω γνωρίσματα: