Σάββατο 22 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αδόκητο στερνό "αντίο"

Κηδεύεται τη Δευτέρα, στις 4.30 μ.μ., από το Α' Νεκροταφείο ο γνωστός δημοσιογράφος και συγγραφέας Φρέντυ Γερμανός

"Ακριβέ" μας συνάδελφε δεν ταιριάζει που σε αποχαιρετήσουμε μ' αυτό τον άχαρο τρόπο. Ούτε σε σένα ταιριάζει η δική μας "φτωχή", αλλά από τα βάθη της καρδιάς, "πένα". Σε αποχαιρετούμε με ένα δάκρυ που δε θα το δεις ποτέ, ίσως έτσι να είναι καλύτερα. Οι "υγρές νύχτες" του Φρέντυ Γερμανού,αυτή την "υγρή" στιγμή της είδησης του θανάτου του, περπατούν δίπλα μας και ζωντανεύουν εκείνον, όσο μακριά κι αν φεύγει.

Ο Φρέντυ Γερμανός,μετά από παραμονή ενός μήνα στο νοσοκομείο "Υγεία", υπέκυψε, χτες, στις 10 το πρωί, στην επάρατη νόσο. Ηταν πολύ νέος, όχι σε χρόνια μόνο - 65 ετών - κυρίως στην καρδιά, στη διάθεση, στη δημιουργικότητα, στο αστείρευτο χιούμορ, στα όνειρα που έκανε ακόμη κι όταν έμαθε για την αρρώστια του. Πριν έξι περίπου μήνες διαπιστώθηκε καρκίνος στον οισοφάγο. Σύντομα έγινε καθολικός. Από την πρώτη στιγμή γνώριζε το πρόβλημα. Ηλπιζε, όμως, ή τουλάχιστον έλεγε ότι ελπίζει για να μην στενοχωρήσει τον συνομιλητή του. Σε τηλεφωνικές επικοινωνίες μας, με θάρρος αντιμετώπιζε κάθε ενδεχόμενο, αλλά αγωνιούσε αν θα προλάβαινε να ολοκληρώσει τη θεατροποίηση της "Τερέζας" για το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής. Μεγαλύτερη αγωνία του ήταν όμως να ξαναγράψει, όπως έλεγε, τη βιογραφία του ιστορικού ηγέτη του ΚΚΕ Νίκου Ζαχαριάδη.Το μεγάλο αυτό έργο, όπως το θεωρούσε, ήταν έτοιμο από καιρό, αλλά ήθελε να το ξαναγράψει, να "το ξανακοιτάξει".

"Αν προλάβω, μπορεί και να το ξεκινήσω από την αρχή", έλεγε. Στην τελευταία μας επικοινωνία, όμως φαίνεται ήξερε την επιδείνωση της αρρώστιας του. "Είναι στιγμές στη ζωή μας, που πρέπει να λέμε τώρα προέχει η υγεία μας. Αυτό λέω κι εγώ τώρα. Κι αν όλα πάνε καλά, έχω πολλά να κάνω ακόμη" - είπε.

Ο Φρέντυ Γερμανός 18 χρονών ξεκίνησε να γράφει. Το 1953 πήρε το δεύτερο βραβείο στον πανελλήνιο διαγωνισμό που καθιέρωσε ο Μπάμπης Κλάρας στη "Βραδυνή". Ξεκίνησε τη δημοσιογραφία σαν μαθητευόμενος ρεπόρτερ της "Ελευθερίας", αργότερα ως χρονογράφος στη "Μεσημβρινή" της Ελένης Βλάχου κι έκλεισε τον κύκλο του στις εφημερίδες πάλι ως χρονογράφος, στην "Ελευθεροτυπία". Παράλληλα είχε γράψει δύο βιβλία που δεν εκδόθηκαν. Βρέθηκε στη δημοσιογραφία, όπως έλεγε, "για να μπορέσει να ζήσει". Το 1964 εκδόθηκε το πρώτο του βιβλίο στον "Γαλαξία", με μικρά χιουμοριστικά διηγήματα, που "δεν ήταν ακριβώς χιουμοριστικά, ούτε ακριβώς διηγήματα". Ηταν το "Με συγχωρείτε, λάθος" (150.000 αντίτυπα μέχρι σήμερα). Μετά ήρθε η τηλεόραση. Το περίφημο "Αλάτι και πιπέρι", που και σήμερα αποτελεί πρότυπο ποιοτικής δουλιάς, ενώ η εκπομπή του "Η πρώτη σελίδα" βραβεύτηκε από το Ιδρυμα Μπότση (1982). Το 1981 με το ιστορικό μυθιστόρημα "Ακριβή μου Σοφία" άνοιξε έναν καινούριο κύκλο. "Είναι ένα παράξενο είδος, που δεν ξέρω πώς να το βαφτίσω κι ούτε έχει βέβαια σημασία" - έλεγε. Στον κύκλο αυτό ανήκουν η "Εκτέλεση", η "Γυναίκα από βελούδο", "Ελλη Λαμπέτη", τα "Ερωτικά της Κορσικής" και η "Τερέζα", που εγκαινίασε τη συνεργασία του συγγραφέα με τις εκδόσεις Καστανιώτη και γρήγορα έφτασε τα 110.000 αντίτυπα. Ενα από τα τελευταία του βιβλία, το οποίο ουσιαστικά είναι το πρώτο, αφού άρχισε να το γράφει στα 17 μέχρι τα 26 του χρόνια, είναι το "Υγρές νύχτες", ιστορίες μιας χαμένης γενιάς. Από τον Καστανιώτη επανεκδόθηκε και ένα από τα πρώτα του βιβλία, "Ο εχθρικός πλανήτης", με νέο τίτλο "Καλά νέα από την Αφροδίτη".

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης έστειλαν συλλυπητήρια τηλεγραφήματα προς την οικογένεια του γνωστού δημοσιογράφου και συγγραφέα. Συλλυπητήρια τηλεγραφήματα έστειλαν επίσης η υπουργός Πολιτισμού Ελισάβετ Παπαζώη,ο πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής,ο πρόεδρος της ΠΟ. ΛΑΝ. Αντώνης Σαμαράς,ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης.Το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής εκφράζοντας τη βαθιά του θλίψη, αντί στεφάνου, καταθέτει 50.000 δρχ. στο "Σπίτι του Ηθοποιού". Τέλος "τη βαθιά θλίψη για τον αδόκητο θάνατο του πολυτάλαντου και διακεκριμένου δημοσιογράφου" εκφράζει με ανακοίνωσή του και το ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ