Κυριακή 9 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με το μάτι των ανταποκριτών διεθνών πρακτορείων

Τα παρακάτω τηλεγραφήματα, μερικά από τα οποία αναφέρονται ολόκληρα ενώ άλλα αποσπάσματα, αποκαλύπτουν σε μεγάλο βαθμό τα πραγματικά κίνητρα των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ - που μαζί με τη "δημοκρατική" ΕΕ - σπέρνουν τη φρίκη και τον όλεθρο στη Γιουγκοσλαβία. Οι ξένοι ανταποκριτές από το Βελιγράδι και άλλα σημεία του κόσμου, μας πληροφορούν για την "αποτελεσματικότητα" των "έξυπνων όπλων", που παράγουν οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές πολεμικές βιομηχανίες. Επίσης, μας ενημερώνουν για το θεάρεστο έργο και την ενεργό δράση των μισθοφόρων και άλλων στρατιωτών - που υπηρετώντας εθελοντικά ή με το ζόρι στις εντολές των κυβερνήσεων των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ - δολοφονούν αμάχους, καταστρέφουν παραγωγικές μονάδες (εργοστάσια, εργαστήρια κλπ), έργα υποδομής (γεφύρια, δρόμους, αεροδρόμια, λιμάνια), καθώς επίσης και σπίτια, σχολεία νοσοκομεία με "έξυπνα όπλα".

Η επιλογή των τηλεγραφημάτων, έγινε με κριτήρια που φανερώνουν το μέγεθος των καταστροφών (σε ανθρώπινο υλικό και σε ανθρώπινα έργα). Από τα ίδια τηλεγραφήματα, προκύπτουν με αρκετά μεγάλη σαφήνεια:

  • Πλευρές για το οικονομικό κόστος του πολέμου στους επιτιθέμενους (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ), σε εκείνους που δέχονται την επίθεση (Γιουγκοσλαβία) και στις γειτονικές χώρες (Αλβανία, Σκόπια, Ελλάδα, Ιταλία, κλπ).
  • Τα σχέδια για το πώς οι επιτιθέμενοι θα μοιραστούν μεταξύ τους τα έξοδα που είχαν για την "ανθρωπιστική βοήθεια" που πρόσφεραν στους Γιουγκοσλάβους (Σέρβους και Κοσσοβάρους, χριστιανούς και μουσουλμάνους, ένοπλους και άμαχους, αθώους και ένοχους, παιδιά και γέροντες).
  • Ο αγώνας δρόμου που έχουν αρχίσει οι ισχυροί της Γης - που έδωσαν το "πράσινο φως" για την έναρξη του βρώμικου πολέμου στη Γιουγκοσλαβία - για το πώς θα μοιράσουν μεταξύ τους (πολιτικά και οικονομικά), την "επόμενη μέρα", τη λεία του πολέμου. Στα πλαίσια αυτά εντάσσονται και τα εναλλακτικά σενάρια για ένα νέο "σχέδιο Μάρσαλ", με τους γνωστούς πολιτικοοικονομικούς όρους εξάρτησης που συνοδεύουν τέτοια σχέδια.

Ιδού, τι μας αποκαλύπτουν μερικά από τα χιλιάδες τηλεγραφήματα που μεταδόθηκαν τις τελευταίες 5 βδομάδες, που βρίσκεται σε εξέλιξη ο βρώμικος πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία:

Τηλεγράφημα 1ο: "Οι αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου προκάλεσαν τεράστιες ζημιές στο μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου της Γιουγκοσλαβίας και θα περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να λειτουργήσει και πάλι, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο "Τανγιούνγκ"".

Βελιγράδι, Γιουγκοσλαβία, 13-4-1999 (ΑΠΕ - "Ρόιτερ")

Τηλεγράφημα 2ο: "Οι αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία κοστίζουν στις ΗΠΑ περίπου 70 με 100 εκατομμύρια δολάρια ημερησίως (σ.σ. μεταξύ 2,1 και 3 δισ. δραχμές). Αυτό προκύπτει από δηλώσεις που έκανε ο επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία της χώρας, Τρεντ Λοτ, μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας Ουίλιαμ Κοέν και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου, στρατηγό Χένρι Σέλτον".

Ουάσιγκτον, ΗΠΑ, 14-4-99 (ΑΠΕ - "Γαλλικό Πρακτορείο")

Τηλεγράφημα 3ο: "Η Παγκόσμια Τράπεζα ανήγγειλε σήμερα σειρά δανείων και δωρεών, που σκοπό έχουν να βοηθηθεί η Αλβανία να αντιμετωπίσει την κρίση στο Κόσσοβο. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η βοήθεια περιλαμβάνει δύο "δωρεές", ύψους 1.000.000 δολαρίων εκάστη για να βελτιωθούν οι συνθήκες καθημερινής διαβίωσης στη Σκόδρα, το Κούκες, το Δυρράχιο και τη Λέχα, καθώς και οι όροι διαβίωσης των Αλβανών Κοσσοβάρων που έφθασαν στην Αλβανία από το Κόσσοβο. Επίσης εξετάζονται οι όροι δανειοδότησης της αλβανικής κυβέρνησης με το ποσό των 30.000.000 δολαρίων για να μην αποσταθεροποιηθεί η οικονομία της από την ταυτόχρονη άφιξη δεκάδων χιλιάδων προσφύγων από το Κόσσοβο, ενώ παράλληλα η Παγκόσμια Τράπεζα σχεδιάζει την παροχή βοήθειας αναπτυξιακού χαρακτήρα (τα μεγάλα ποσά της αφορούν κυρίως αρδευτικά και αντιπλημμυρικά έργα), συνολικού ύψους 40 εκατομμυρίων δολαρίων".

Ουάσιγκτον, ΗΠΑ 14-4-99 (ΑΠΕ - "Γαλλικό Πρακτορείο")

Τηλεγράφημα 4ο: "Συνεχίστηκαν, τη νύχτα, παρά τις όχι και τόσο καλές καιρικές συνθήκες, οι ΝΑΤΟικές αεροπορικές επιδρομές κατά της Γιουγκοσλαβίας. Στόχος - και αυτή τη φορά - ήταν βιομηχανικές μονάδες, γέφυρες, στρατιωτικές εγκαταστάσεις και κατοικημένες περιοχές. Τις πρωινές ώρες, πέντε πύραυλοι έπληξαν την πόλη Βάλιεβο, στην Κεντρική Σερβία. Στόχος ήταν η βιομηχανική μονάδα "Κρούσικ" (συντηρούσε 20.000 κατοίκους της πόλης Βάλιεβο), που καταστράφηκε, ενώ σοβαρές ζημιές υπέστη και το νοσοκομείο της πόλης. Επίσης, ο υδροηλεκτρικός σταθμός "Μπρίστριτσα", κοντά στην πόλη Νόβα Βάρος, στην Κεντρική Σερβία, υπέστη σοβαρές ζημιές από τους βομβαρδισμούς των ΝΑΤΟικών αεροπλάνων και διεκόπη στην περιοχή η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας".

Γιουγκοσλαβία, Βελιγράδι, 14-4-99 (ΑΠΕ)

Τηλεγράφημα 5ο: "Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ FAO,ανακοίνωσε σήμερα ότι λόγω των εχθροπραξιών στο Κοσσυφοπέδιο έχουν καταστραφεί οι αγροτικές και επισιτιστικές επιχειρήσεις στην περιοχή, με αποτέλεσμα οι επιπτώσεις να είναι μακροπρόθεσμα επώδυνες".

Ρώμη, 14-4-99 (ΑΠΕ - "Ρόιτερ")

Τηλεγράφημα 6ο: "Τα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη συνέχισαν, τη νύχτα, τις αεροπορικές επιδρομές στη Γιουγκοσλαβία. Στόχος ήταν βιομηχανικές περιοχές, αποθήκες καυσίμων, γέφυρες, αναμεταδότες Τηλεόρασης, στρατόπεδα και κατοικημένες περιοχές. Οι γέφυρες ήταν και πάλι στόχος".

Βελιγράδι, 15-4-99 (ΑΠΕ)

Τηλεγράφημα 7ο: "Το ΝΑΤΟ έχει χάσει από την αρχή της εβδομάδας τρία μη επανδρωμένα γερμανικά αναγνωριστικά αεροσκάφη στις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Γιουγκοσλαβίας, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Αμυνας. Το τρίτο τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος χάθηκε χθες, διευκρίνισε ο ίδιος". "Η Γερμανία έχει ένα σμήνος μη επανδρωμένων αναγνωριστικών αεροσκαφών στην ΠΓΔΜ, με τα οποία πραγματοποιεί καθημερινά έως και τέσσερις αναγνωριστικές πτήσεις. Οι Γερμανοί υπεύθυνοι υπολογίζουν την αξία ενός τέτοιου αεροσκάφους σε περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ (330 εκατομμύρια δραχμές)".

Βόννη, Γερμανία 15-4-99 (ΑΠΕ - "Γαλλικό Πρακτορείο")

Τηλεγράφημα 8ο: "Τα πλήγματα του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία έχουν προκαλέσει από τις 24 Μάρτη το θάνατο "χιλίων αμάχων" και "χιλιάδες τραυματίες", ενώ οι ζημιές που προκλήθηκαν από τους βομβαρδισμούς ανέρχονται σε "τουλάχιστον εκατό δισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ορισμένων Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων", δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του γιουγκοσλαβικού υπουργείου Εξωτερικών, Νέμποσα Βούγιοβιτς, ανακοινώνοντας ένα συνολικό απολογισμό των θυμάτων των επιδρομών του ΝΑΤΟ".

Βελιγράδι 15-4-99 (ΑΠΕ - "Γαλλικό Πρακτορείο")

Τηλεγράφημα 9ο: "Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον ζήτησε σήμερα από το Κογκρέσο να εγκρίνει το ποσόν των 6,05 δισ. δολαρίων, που αντιπροσωπεύει το μερίδιο των Ηνωμένων Πολιτειών στις δαπάνες του ΝΑΤΟ για τις αεροπορικές επιδρομές κατά της Γιουγκοσλαβίας, αλλά και για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πρόσφυγες του Κοσσυφοπεδίου, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος".

Ουάσιγκτον, ΗΠΑ, 19-4-99 (ΑΠΕ - "Ρόιτερ")

Τηλεγράφημα 10ο: "Ο αμερικανικός στρατός προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις σε συμβατικούς πυραύλους τύπου "Κρουζ", συνήψε συμβόλαιο ύψους 41,3 εκατομμυρίων δολαρίων με την εταιρία "Μπόινγκ", για να μετατρέψει 95 πυρηνικούς πυραύλους, ώστε να φέρουν συμβατικές κεφαλές. Τα αμερικανικά βομβαρδιστικά "Β-52" έχουν εκτοξεύσει δεκάδες πυραύλους "Κρουζ", που μεταφέρουν κεφαλές βάρους 900 κιλών, εναντίον στόχων στη Σερβία τις τελευταίες εβδομάδες. Ωστόσο, ο αμερικανικός στρατός έχει μείνει πλέον με λιγότερους από 100 πυραύλους με συμβατικές κεφαλές και γι' αυτό παρήγγειλε στην "Μπόινγκ" τη μετατροπή 95 πυρηνικών πυραύλων, που είχαν μείνει στο οπλοστάσιο των Ηνωμένων Πολιτειών από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου".

Ουάσιγκτον, ΗΠΑ, 22-4-99 (ΑΠΕ - "Ρόιτερ")


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ