Τετάρτη 5 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΣΠΑΤΩΝ
Ισοπεδώνεται οικισμός για το χώμα του!

"Με πολλούς κόπους και θυσίες αγόρασα ένα οικόπεδο. Με τα ίδια μου τα χέρια έφτιαξα ένα σπίτι 48 τετραγωνικών και μένω μόνιμα σε αυτό πάνω από 20 χρόνια. Τώρα ήρθαν οι Γερμαναράδες, για να μας φτιάξουν υπερσύγχρονο αεροδρόμιο και μου λένε εμένα και των άλλων γειτόνων "φύγετε, το βιος σας δε σας ανήκει"".

Με αυτά τα λόγια, περιγράφει ο Θ. Μποζάς την περιπέτεια την οποία ζει ο ίδιος και οι υπόλοιπες οικογένειες του συνοικισμού Νεάπολης Σπάτων.Μια περιπέτεια, που ξεκίνησε από τα τέλη της δεκαετίας του '70, όταν οι "οραματιστές" του ευρωπαϊκού μέλλοντος της χώρας μας, άρχισαν να μοιράζουν τη λεία στα μεγάλα αφεντικά. Ηταν η εποχή που τα πρώτα σχέδια για τη δημιουργία του αεροδρομίου των Σπάτων άρχισαν να μπαίνουν επί τάπητος. Η έκταση, στην οποία απλώνεται ο συγκεκριμένος οικισμός ήταν εντός των σχεδίων για τη δημιουργία του νέου αεροδρομίου, οπότε και δεν έμπαινε καν το δίλημμα. Θα ισοπεδωνόταν χάριν της "ανάπτυξης" της χώρας.

Η γη απαλλοτριώθηκε και τα σχέδια άρχισαν να προχωρούν. Κανείς, όμως, από τους κατοίκους δε θέλησε να φύγει από το σπίτι του, με αποτέλεσμα το θέμα να "παγώσει" για αρκετά χρόνια. Ετσι φτάσαμε στο 1996, όταν οι δικαστικοί υπάλληλοι, για λογαριασμό της εταιρίας "Αερολιμήν Αθηνών ΑΕ" άλλαξαν τις κλειδαριές από τα σπίτια τους και τους ειδοποιούσαν να φύγουν το επόμενο διάστημα. Τότε το μόνο που άλλαξε τα σχέδια της εταιρίας ήταν οι δυναμικές κινητοποιήσεις των κατοίκων.

Αποδεικνύεται όμως σήμερα ότι οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες δεν πετούν τα γραμμάτια, τα οποία κρατούν στα χέρια τους. Μόλις προχτές επανήλθαν δριμύτεροι. Τώρα θέλουν να ισοπεδώσουν την έκταση του συνοικισμού, στην οποία βρίσκεται το εκκλησάκι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, επειδή το έδαφος τούς χρησιμεύει σαν πρώτη ύλη για χωματουργικές εργασίες του αεροδρομίου. Αμεση, όμως, ήταν και η αντίδραση των κατοίκων, αφού χτες έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και έχουν σκοπό να συνεχίσουν. Πιστεύουν ότι η εταιρία έκανε αρχικά πίσω, αλλά τώρα επανέρχεται δριμύτερη, αναπροσαρμόζοντας προς το παρόν τα σχέδιά της. Θεωρούν, ότι αν σήμερα καταφέρει και ισοπεδώσει την έκταση μαζί και το εκκλησάκι, αύριο θα ισοπεδώσει και τα σπίτια τους που είναι και ο αρχικός της σκοπός.

"Μας κορόιδεψαν. Μας υπόσχονταν οι υποψήφιοι βουλευτές των κομμάτων που έχουν κυβερνήσει μέχρι σήμερα ότι δε θα πειραχτούν τα σπίτια μας. Σήμερα όμως δεν ξέρουμε πότε θα έρθουν εδώ οι μπουλντόζες και θα τα γκρεμίσουν όλα", λέει ο Α. Βισβάρδης, κάτοικος της περιοχής.

"Τώρα θέλουν να γκρεμίσουν το εκκλησάκι μας. Σε λίγο θα γκρεμίσουν και τα σπίτια μας. Είμαι κάτοικος της περιοχής εδώ και 25 χρόνια. Ο άντρας μου έφτιαξε το σπιτάκι αυτό, με τα χέρια του. Δε μου φαίνεται όμως ότι τους ενδιαφέρουν αυτά", λέει η Ε. Μήτση.

"Δεν κινδυνεύει μόνο η εκκλησία, ούτε κάποιος περιορισμένος αριθμός κατοικιών που είναι κοντά σε αυτή. Σήμερα μπορεί να ισοπεδώσουν ένα μικρό τμήμα, αύριο θα προχωρήσουν ακόμα παραπέρα",υποστηρίζει η Π. Βόλα.

Τη συμπαράσταση της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" εξέφρασε ο Γ. Βασίλαρος: "Η ΝΑΣ, υπογράμμισε, από την πρώτη στιγμή τοποθετήθηκε απέναντι στο ζήτημα της κατασκευής του νέου αεροδρομίου, παίρνοντας ξεκάθαρα θέση για το ποια συμφέροντα έρχεται να εξυπηρετήσει. Συμφέροντα τα οποία έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα συμφέροντα των βιοπαλαιστών. Εμείς πιστεύουμε ότι τον ξεριζωμό των κατοίκων από τον τόπο τους μόνο οι ίδιοι μπορούν να αποτρέψουν μέσα από τους αγώνες τους. Αυτούς τους αγώνες η ΝΑΣ θα στηρίξει όσο μπορεί".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ