Σάββατο 24 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Θεματική πολυμορφία

Εκθεση έργων χαρακτικής του Παναγιώτη Γράββαλου εγκαινιάζεται τη Δευτέρα (8μμ) στην αίθουσα τέχνης "Αλέξανδρος Γαρδέλης" (εκθετήρια κεραμικής, Κηφισίας 207). Μέχρι τις 9 Μάη θα παρουσιαστούν αντιπροσωπευτικά δείγματα χαρακτικής της τελευταίας 20ετίας. Οπως σημειώνει στον κατάλογο η ιστορικός τέχνης Ειρήνη Οράτη "Αν και στο σύνολο του χαρακτικού έργου του Παναγιώτη Γράββαλου υπάρχει μια θεματική πολυμορφία, το σχέδιό του παραμένει απόλυτα αναγνωρίσιμο. Η γραμμή και η δύναμή της είναι το στοιχείο που επικρατεί και ξεχωρίζει σε κάθε έργο. Σύνθεση, χώρος, αίσθηση, διαρθρώνονται μέσα από αυτήν. Η πειθαρχημένη ανάπτυξή της και η λογική χρήση της, τόσο στα περιγράμματα, όσο και στην απόδοση των όγκων, δίνουν στα χαρακτικά του μία όψη κλασική".

"Ο Π. Γράββαλος αγαπάει το τοπίο και συγκινείται με το γυμνό. Εστω κι αν, σαν πηγές έμπνευσης είναι πολύ διαφορετικές, ο τρόπος που επιλέγει για την απόδοσή τους, αποκαλύπτει την κοινή τους καταγωγή. Ο ίδιος γνωρίζει την ειδική μεταχείριση που χρειάζονται για να αποκαλύψουν τις ιδιομορφίες και για να εξωτερικέψουν τη μοναδικότητά τους. Οπως φαίνεται, από τη στιγμή που θα συλλάβει την αρχική ιδέα μέχρι να δει το αποτέλεσμά της πάνω στο χαρτί, έχει προβλέψει όλα τα ενδιάμεσα διαδοχικά στάδια που θα τη διαφοροποιήσουν, θα την εμπλουτίσουν και θα την κάνουν πραγματικότητα".

Ζωγραφική και γλυπτική

Εκθεση έργων ζωγραφικής και γλυπτικής του Φαίδωνα Πατρικαλάκη,εγκαινιάζεται την Τρίτη στην αίθουσα τέχνης "Αστρολάβος" (Ανδρούτσου 140, Πειραιάς). Τα καινούρια έργα που απαρτίζουν αυτή την έκθεση είναι και πάλι ανθρωποκεντρικά. Δημιουργίες, με τις απλουστευτικά σχηματοποιημένες μορφές των ανθρώπων, των δέντρων, των μελισσών, να κατακλύζουν ασφυκτικά τους πίνακες και να ξεχύνονται στα περιθώριά τους, δημιουργώντας μια γόνιμη ένταξη και μια φυσική θεματική επέκταση.

Η Σ. Παπά, αναφερόμενη στις μορφές του Φ. Πατρικαλάκη, καθώς και στη χρήση του χρώματος, σημειώνει: "...Οι ανθρώπινες ιερατικές μορφές (θεές, γυναίκες, έφηβοι, έρωτας) και τα περιβάλλοντα αγαπημένα στοιχεία - αντικείμενα, με καμπυλοειδή και γωνιώδη οργανικά σχήματα, συγκεκριμένες αλλά ταυτόχρονα αινιγματικές, λατρεύουν το "Θώρι" (θεά), το "αγνάντι", προσδοκώντας μοναχικά σε στάσεις θέασης του κόσμου το άφατο...".

"... Με μια προσθετική αντιπαλότητα γεωμετρικών μονοχρωματικών επιφανειών, που βασίζεται κυρίως στις αρχές του κολάζ, επεξεργάζεται σταδιακά και επίμονα τις "συγκολλήσεις" και τις οριοθετήσεις των χρωμάτων, αποδίδοντας επίπεδα το ανάγλυφο της φόρμας, με έμμεση αναφορά στα λατρευτικά τάματα, συλλαμβάνοντας έτσι τη γλυπτική τους ακινησία, τη μεταφυσική της προσμονής...". Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 22 Μάη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ