Παρασκευή 23 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τεχνική... πανελλαδική "επάρκεια"

Επάρκεια τεχνικής μελέτης παρουσιάζουν και οι δέκα τηλεοπτικοί σταθμοί που έχουν καταθέσει αίτηση για άδεια εθνικής τηλεοπτικής εμβέλειας.Από το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, στο υπουργείο Τύπου "μετακόμισαν" οι φάκελοι των αιτήσεων για τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας, αφού το υπουργείο Μεταφορών έκρινε ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί πληρούν τις τεχνικές προδιαγραφές. Οι αιτήσεις που κατατέθηκαν στο υπουργείο Τύπου το Μάρτη του 1998, είχαν σταλεί στο υπουργείο Μεταφορών προκειμένου να γίνει ο έλεγχος και η μελέτη για την πληρότητα των τεχνικών προδιαγραφών των υποψήφιων τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας. Με απόφαση των υπουργών Τύπου και Μεταφορών είχε συγκροτηθεί ομάδα εργασίας για την εξέταση των τεχνικών μελετών για τη χορήγηση αδειών ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών.

Το αντίγραφο του πρακτικού της συνεδρίασης της ομάδας εργασίας, όπως ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Μεταφορών, Τάσος Μαντέλης, μεταβιβάστηκε ήδη στο υπουργείο Τύπου. Στο πρακτικό "βεβαιώνεται" η επάρκεια της τεχνικής μελέτης όλων των υποψηφίων για απόκτηση άδειας εθνικής εμβέλειας. Μεταξύ των υποψήφιων τηλεοπτικών σταθμών είναι και η τηλεόραση του "902".Αίτηση για άδεια εθνικής εμβέλειας έχουν καταθέσει επίσης οι τηλεοπτικοί σταθμοί: MEGA, ANTENNA SKAI, STAR, NEW, SEVEN X, "TV Μακεδονία", "Tele City" και "Alter 5".Σύμφωνα με την κατανομή των συχνοτήτων που έχει γίνει, άδεια πανελλαδικής εμβέλειας θα πάρουν 6 ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί,ενώ θα δοθούν 49 άδειες περιφερειακής εμβέλειας και 53 τοπικής.

Το επόμενο "βήμα" μετά την έγκριση των φακέλων από το υπουργείο Μεταφορών και εφόσον η κυβέρνηση επιθυμεί να ξεκαθαρίσει το αδιαφανές ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, θα είναι οι φάκελοι των αιτήσεων να σταλούν στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Το ΕΣΡ έχει βασικές αρμοδιότητες και την ουσιαστική εξέταση των αιτήσεων που αφορά σε σημαντικά θέματα, όπως αυτό της διαφάνειας. Θα πρέπει, όμως να σημειώσουμε ότι στο ΕΣΡ με ευθύνη πρώτα και κύρια της κυβέρνησης δεν έχει ακόμη συσταθεί το αρμόδιο τμήμα "Ελέγχου και Διαφάνειας". Είναι επίσης γνωστό, ότι στο ΕΣΡ εκκρεμούν από το Δεκέμβριο του 1996 που έγινε η προκήρυξη, οι ραδιοφωνικές άδειες του Λεκανοπεδίου Αττικής. Τη μεγάλη καθυστέρηση της παροχής ραδιοφωνικών αδειών στο Λεκανοπέδιο Αττικής, το ΕΣΡ την αποδίδει στην έλλειψη επιστημονικού προσωπικού. Παρ' όλα αυτά το τελευταίο διάστημα έχει προχωρήσει η σχετική διαδικασία και μετά από αλλεπάλληλες συνεδριάσεις της επιτροπής του ΕΣΡ για τις ραδιοφωνικές άδειες, οι αιτήσεις βρίσκονται στο στάδιο της "μοριοδότησης".


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org