"Η λογοκρισία δεν πρέπει να λησμονή ότι η μόνη δικαιολογία της ανελευθέρου άλλως υπάρξεώς της είναι η κατάστασις του πολέμου" παρήγγειλε απ' τη Δύση ο Ελληνας πρωθυπουργός
"Η στρατιωτική λογοκρισία που εξακολουθούσε να τη διατηρεί η κυβέρνηση του Βενιζέλου και μετά τη λήξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου δεν επέτρεπε στον Τύπο να γράφει για την Ουκρανική εκστρατεία" αναφέρει ο Ορφ. Οικονομίδης.
Ιδιαίτερα αυστηρή ήταν η κυβέρνηση στα ζητήματα που αφορούσαν τον πόλεμο.
Το στίγμα αυτής της αυστηρότητας το δίνει ο Δ. Βακάς στο βιβλίο του: "Παρακολουθών -γράφει- εν μέσω της διεξαγομένης εις την Δύσιν μεγάλης διπλωματικής πάλης και τα εν Ελλάδι ο μέγας Βενιζέλος παρατηρεί με λεπτότητα την επιδεικνυομένην παρά της λογοκρισίας ολιγωρίαν ως προς τον έλεγχο του Τύπου έναντι των αποσυνθετικών προσπαθειών των κομμουνιστών και διά της από 28 Ιουλίου 1919 επιστολής του προς τον Ρέπουλην μεταξύ άλλων γράφει: "...Η ανάγνωσις των φύλλων του "Ριζοσπάστη" των ημερών αυτών με φέρει εις το συμπέρασμα ότι η λογοκρισία ελησμόνησεν ή κατεπρόδωσεν εντελώς την αποστολήν της. Εάν ανεγίνωσκε τας σχετικάς προς τη λειτουργίαν της διαταγάς, αίτινες εξεδόθησαν ήδη κατά τους βαλκανικούς πολέμους, θα έβλεπεν ότι απαγορεύονται οιαδήποτε δημοσιεύματα, τα οποία δύνανται να παραβλάψουν τη διεξαγωγήν του πολέμου διά της εξάρσεως των απωλειών του στρατού ή διά της δημιουργίας παρά τω λαώ αμφιβολιών περί της σκοπιμότητος του πολέμου. Και όμως τα εν λόγω άρθρα του "Ριζοσπάστου" άλλο δεν κάμνουν παρά να διακηρύττουν ότι είναι μάταιαι αι εν Μικρά Ασία θυσίαι. Η λογοκρισία δεν πρέπει να λησμονή ότι η μόνη δικαιολογία της ανελευθέρου άλλως υπάρξεώς της είναι η κατάστασις του πολέμου. Ομως αυτή φαίνεται, ότι επειδή ο πόλεμος, διεξάγεται μακράν των Αθηνών και δη πέραν της θαλάσσης εξέχασε ότι είμεθα εν πολέμω"".
Ο Βενιζέλος έδειχνε ενοχλημένος όταν ένα μήνα πριν η λογοκρισία είχε διαγράψει από το "Ριζοσπάστη" ολόκληρο το κείμενο της ανακοίνωσης του Σοσιαλιστικού Εργατικού (Κομμουνιστικού) Κόμματος Ελλάδας για τον πόλεμο αφήνοντας μόνο τον τίτλο. Επεξηγώντας στους αναγνώστες του ότι το κείμενο το"διέγραψε η λογοκρισία" ο "Ριζοσπάστης" σημείωνε στις 29 Ιούνη τα εξής:"Πειθαρχούσα προς τας διαταγάς της "Εστίας", εκπροσωπούσης επί του προκειμένου τη γνώμην όλων των εμπόρων του πολέμου και των χρηματιστών του πατριωτισμού, η λογοκρισία της κυβερνήσεως διέγραψε χτες το ανακοινωθέν του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος διά τον πόλεμον".
Πέντε χρόνια αργότερα - τον Ιούνη του 1924 - όταν αποκαταστάθηκαν οι διπλωματικές σχέσεις της Ελλάδας με τη Σοβιετική Ενωση, ο "Ριζοσπάστης" (2.6.1924) χαιρετίζοντας το γεγονός αυτό σαν επιστέγασμα της πάλης του ελληνικού λαού, έγραφε: "...Το μέγιστον πάντων είναι, ότι η μεγάλη εργατοαγροτική Δημοκρατία του Βορρά, εν τη μεγαλοφροσύνη της εσυγχώρησε το έγκλημα της ατίμου και εγκληματικής κατά της Ουκρανίας εκστρατείας του Βενιζέλου... Δηλούμεν όμως εμείς, ότι οι Ελληνες εργάται και αγρόται δε λησμονούν το στίγμα της Ουκρανίας".