Σάββατο 17 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Προσφυγή στο ΣτΕ για τα μεταλλεία

Με νύχια και δόντια αντιδρούν οι κάτοικοι του Δήμου Σταγείρων Ακάνθου της Χαλκιδικής - χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που διαθέτουν - προκειμένου να εμποδίσουν την πολυεθνική εταιρία TVX HELLAS, να επιφέρει τεράστια οικολογική καταστροφή στην περιοχή τους.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) προσέφυγαν χτες κάτοικοι της περιοχής κατά της πολυεθνικής εταιρίας οι οποίοι υποστηρίζουν ότι:

  • Η εταιρία προχώρησε σε εργασίες στις πλαγιές του Στρατωνικού όρους (Ολυμπιάδα) της Χαλκιδικής, χωρίς να έχει πάρει σχετική άδεια.
  • Δεν υπάρχει προέγκριση χωροθέτησης της συγκεκριμένης περιοχής.
  • Είναι αντισυνταγματικός ο νόμος με τον οποίο κατακυρώθηκε στην εταιρία όλη η έκταση των μεταλλείων, επειδή βρίσκεται σε δασικό και αρχαιολογικό χώρο.
  • Η εκμετάλλευση των μεταλλείων θα επιφέρει ανεπανόρθωτη καταστροφή τόσο στο φυσικό περιβάλλον όσο και στα ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία της περιοχής.
  • Καταστρατηγείται και παραβιάζεται η πολεοδομική νομοθεσία για τα απόβλητα και υπόγεια ύδατα, καθώς και οι διατάξεις υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Η κυβέρνηση με νόμο που πέρασε από τη Βουλή το Δεκέμβρη του 1995 μεταβίβασε την εκμετάλλευση των λατομείων της Ολυμπιάδας από την εταιρία "Εθνική Κεφαλαίου ΑΕ" στην πολυεθνική "TVX HELLAS ΑΕ". Η υπόθεση αφορά έκταση 50.ΟΟΟ στρεμμάτων - ένα μεγάλο μέρος καλύπτεται από δάση - το οποίο από την εκμετάλλευση θα καταστραφεί.

Τέλος, μεταξύ των δραστηριοτήτων που προγραμματίζει η πολυεθνική εταιρία στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής είναι υπόγειο μεταλλείο, μονάδα λιθογόμωσης δυναμικότητας 1.075 τόνων την ημέρα, εργοστάσιο επεξεργασίας, χώρος αποθήκευσης αποβλήτων και άλλες βοηθητικές εγκαταστάσεις.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ