Σάββατο 17 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ξεσηκωμός στον Εβρο

Νέοι και γέροι, μουσουλμάνοι και χριστιανοί σε Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα ένωσαν τις φωνές τους κατά της λυκοσυμμαχίας του ΝΑΤΟ

Με μαζικές και μαχητικές εκδηλώσεις απ' άκρη σε άκρη σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, ο αγωνιζόμενος λαός καταγγέλλει ποικιλόμορφα τους δολοφονικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και απαιτεί να σταματήσει τώρα ο πόλεμος. Ιδιαίτερη αξία όμως έχουν οι κινητοποιήσεις στη Θράκη, όπου μαζί μουσουλμάνοι και χριστιανοί ενώνουν τις φωνές τους και υψώνουν τις γροθιές τους ενάντια στον πόλεμο της λυκοσυμμαχίας των αμερικανονατοϊκών και Ευρωπαίων που συνεχίζουν το φρικαλέο έγκλημα ενάντια στους λαούς των Βαλκανίων. Ολοι μαζί διαμηνύουν: "Κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορά μας. Εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ - Γερμανία".

Χιλιάδες Εβρίτες διαδήλωσαν την Τετάρτη την απόφασή τους να μην επιτρέψουν την εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών και απαίτησαν να σταματήσουν οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί εναντίον της Γιουγκοσλαβίας και κανένας Ελληνας φαντάρος να μη βγει έξω από τα σύνορα της χώρας μας.

Η μεγάλη αντιπολεμική συναυλία στην Αλεξανδρούπολη και το παλλαϊκό συλλαλητήριο στην Ορεστιάδα την ίδια μέρα, αλλά και αυτή στην Κομοτηνή την Πέμπτη, είναι μόνο η αρχή του λαϊκού ξεσηκωμού που εκδηλώνεται στην ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή της Θράκης, ενάντια στο μακέλεμα των Βαλκανίων.

  • Στην Αλεξανδρούπολη, χιλιάδες άνθρωποι, ανεξαρτήτου ηλικίας, χρώματος και θρησκείας, συγκεντρώθηκαν έξω από το δημαρχείο της πόλης, δίνοντας μαχητικό "παρών" στην αντιπολεμική συναυλία που διοργανώθηκε από την τοπική επιτροπή ειρήνης, κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς της πόλης. Οπως σημείωσε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Αλεξανδρούπολης Μανώλης Λυρώνης,"η πάλη των λαών, η αντίσταση, η δημιουργία ενός αντιιμπεριαλιστικού μετώπου, μπορεί να αποτελέσει τον κυματοθραύστη στο μέτωπο που υψώνει ο ιμπεριαλισμός, στη φωτιά που άναψαν οι στυγεροί δολοφόνοι στη Γιουγκοσλαβία και απειλεί να κάψει τα Βαλκάνια".

Στο πλευρό των ανθρώπων που αντιστέκονται στη Νέα Τάξη Πραγμάτων και λένε όχι στους πλουτοκράτες και ο δημιουργός Θανάσης Γκαϊφύλιας που δήλωσε στο "Ρ": "Η κυβέρνηση κάνει τη δουλιά της. Ο ελληνικός λαός όμως έχει υποχρέωση να δείχνει το πραγματικό πρόσωπο της Ελλάδας. Είναι σημαντικό που ο λαός εκφράζει πλέον τις πραγματικές του θέσεις και προθέσεις".

  • Σε παλλαϊκό ξεσηκωμό εξελίχθηκε το αντιπολεμικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στην Ορεστιάδα. Χιλιάδες πολίτες κατέκλυσαν το κέντρο της πόλης και διατράνωσαν την αντίθεσή τους στο βίαιο διαμελισμό των κρατών και στο ματοκύλισμα των λαών. Κάλεσαν τον αγωνιζόμενο λαό και ιδιαίτερα τη νεολαία να ξεσηκωθεί ενάντια στη νέα ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων και να επιβάλει τη θέληση για ειρήνη, φιλία, συνεργασία.

Οι εκπρόσωποι των φορέων που διοργάνωσαν το συλλαλητήριο (Επιτροπή Ειρήνης, Κινηματογραφική Λέσχη, Εργατικό Κέντρο, Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αγροτών) απαίτησαν να φύγει το ΝΑΤΟ από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Κατήγγειλαν την υποκριτική στάση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που επικαλούνται την προστασία των μειονοτήτων μόνο όταν θέλουν να τις χρησιμοποιήσουν για να επιβάλουν τα σχέδιά τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ