Πέμπτη 8 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
"Πρώτα" ... το ελληνικό κεφάλαιο!

Νέους όρκους υποταγής στον δυτικοευρωπαϊκό ιμπεριαλισμό έδωσε χτες, μετά τη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, ο οποίος κατά τα άλλα διαπίστωσε ...το δυναμισμό και την ψυχραιμία της ελληνικής οικονομίας

Το σύνθημα "Πρώτα η Ελλάδα", πίσω από το οποίο στην ουσία κρύβεται το σύνθημα "πρώτα και υπεράνω όλων το ελληνικό κεφάλαιο", επανέλαβε ουσιαστικά χτες και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου,σε μία εμφανή προσπάθεια "αποσερβοποίησης" - υποταγή δηλαδή άνευ όρων στο ΝΑΤΟ - των εξελίξεων στην ελληνική οικονομία. Λες και ερχόταν από ...άλλο πλανήτη ο Γ. Παπαντωνίου - την ώρα που τα Βαλκάνια καίγονται από τις βόμβες των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ - έσπευσε να δηλώσει την "ανεξαρτησία" της οικονομικής πολιτικής από τα συμβαίνοντα στη γειτονιά της Ελλάδας, την ...αντοχή του χρηματιστηρίου, αλλά και το ...δυναμισμό της δραχμής, των ομολόγων και των επιτοκίων ...στην πορεία προς την ΟΝΕ.

Οι παραπάνω δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας έγιναν χτες αμέσως μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Λ. Παπαδήμο,με θέμα τη γιουγκοσλαβική κρίση και τις συνέπειες στην ελληνική οικονομία.

"Μετά την κρίση της Ασίας, μετά την κρίση της Ρωσίας, τώρα και την κρίση στο Κόσσοβο, δήλωσε ο Γ. Παπαντωνίου, η ελληνική οικονομία πορεύεται το δικό της δρόμο, το δικό της δυνατό δρόμο προς την οικονομική και νομισματική ένωση".Και αφού δήλωσε και πάλι την πίστη και την υποταγή της κυβέρνησης Σημίτη στον δυτικοευρωπαϊκό ιμπεριαλισμό, στη συνέχεια εν είδει μνημοσύνου αναφέρθηκε στα συμβαίνοντα στη Γιουγκοσλαβία... από την ανθρωπιστική πλευρά του θέματος, χωρίς βέβαια να κάνει οποιαδήποτε νύξη σε βομβαρδισμούς, ΝΑΤΟ κλπ. Οπως είπε, "η κρίση στο Κόσσοβο έχει βεβαίως τις γνωστές της πολιτικές και ανθρωπιστικές διαστάσεις, που είναι εξαιρετικά δυσάρεστες και μας προβληματίζουν πάρα πολύ έντονα". Η ...ανθρωπιστική προσέγγιση έγινε μόνο και μόνο για να δηλώσει στη συνέχεια ότι όλα αυτά "δε φαίνεται να έχουν καμία επίπτωση στην ελληνική οικονομία".

Επανέλαβε και πάλι ότι ο πληθωρισμός το καλοκαίρι θα προσεγγίσει το 2%, τον οποίο χαρακτήρισε οριακό στόχο και επανέλαβε και πάλι την έκκλησή του προς τους επιχειρηματίες να παγώσουν τις τιμές και να περιορίσουν τα κέρδη. Αναφερόμενος στην πορεία του Κρατικού Προϋπολογισμού, δήλωσε ότι το α τρίμηνο του 1999 εξέλιπε πλεόνασμα εσόδων 100 δισ. δραχμών.

Παρά τις ενέσεις αισιοδοξίας που επιχειρεί κατά καιρούς η κυβέρνηση για τα τεκμαινόμενα στην οικονομία, τα πρώτα νέφη έχουν ήδη αρχίσει να εμφανίζονται στον ορίζοντα. Εντονα προβληματίζει το οικονομικό επιτελείο η μεγάλη άνοδος των διεθνών τιμών του πετρελαίου, η οποία χτες έφτασε τα 15 δολάρια το βαρέλι, με προοπτική περαιτέρω ανόδου στα 16-16,5 δολάρια τους προσεχείς μήνες. Δυσμενές κλίμα υπάρχει και στον τουρισμό (και στο πολύτιμο συνάλλαγμα που καταλείπει) μετά τις ταξιδιωτικές νότες αρκετών δυτικών χωρών σε βάρος της Ελλάδας.

Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, βέβαια, θα επιδεινωθεί, σε περίπτωση χερσαίας επέμβασης του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, με συμμετοχή και ελληνικών στρατευμάτων. Σε μία τέτοια, πιθανή δυστυχώς, εξέλιξη, η οποία μοιραία θα συνοδευτεί και από γενικότερη αλλαγή συνόρων στη Βαλκανική, το οικοδόμημα της χρηματιστικής οικονομίας των εκσυγχρονιστών κινδυνεύει με πλήρη διάλυση, καθώς στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να αναμένουμε μαζική εκροή των τεράστιων κερδοσκοπικών κεφαλαίων που είναι σήμερα τοποθετημένα σε κρατικά ομόλογα (υπολογίζονται στα 20 τρισ. δραχμές) και μετοχές, πίεση στη δραχμή και δρομολόγηση ανεξέλεγκτων καταστάσεων.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ