Πέμπτη 8 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΑΛΥΣΣΑΝΔΡΑΚΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟ ΛΑΟ ΤΗΣΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ, ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Αντίσταση στον ιμπεριαλισμό

- Γιατί δημιουργήθηκε η Επιτροπή Αλληλεγγύης προς το λαό της Γιουγκοσλαβίας στα Γιάννενα;

- Η Επιτροπή αυτή είναι μετεξέλιξη της Επιτροπής, που είχε δημιουργηθεί για υποστήριξη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν και του αγώνα του κουρδικού λαού. Ομως η ιμπεριαλιστική επιδρομή στη Γιουγκοσλαβία ήρθε πολύ γρήγορα μετά την προηγούμενη δράση των ίδιων ιμπεριαλιστών και έτσι η Επιτροπή μετεξελίχθηκε σε Επιτροπή στήριξης στο λαό της Γιουγκοσλαβίας. Στο συγκεκριμένο φορέα συμμετέχουν μαζικοί φορείς, σωματεία, το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, οι Δήμοι Πασαρώνας και Ζίτσας, η Επιτροπή Ειρήνης του νομού και η Νεανική Δράση για την Ειρήνη.

- Τι στόχους έχει η Επιτροπή Αλληλεγγύης στο λαό της Γιουγκοσλαβίας;- Οι στόχοι της Επιτροπής είναι να βοηθήσει κάθε ενέργεια του γιαννιώτικου λαού απέναντι στο λαό της Γιουγκοσλαβίας, να συντονίσει τη δράση του σε διαδηλώσεις, αλλά και στη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας. Εχουμε διοργανώσει μια σειρά διαδηλώσεις στην πόλη μας, έχουμε συμμετάσχει στη διαδήλωση στο Ακτιο πριν δέκα μέρες και συμμετείχαμε χθες στην εκδήλωση που διοργανώνοσαν οι Δήμοι στο Νομό Ιωαννίνων. Παράλληλα ακολουθούν μια σειρά εκδηλώσεις συμπαράστασης στο λαό της Γιουγκοσλαβίας.

- Τι εκδηλώσεις προγραμματίζει από δω και πέρα η Επιτροπή;

- Σήμερα αντιπροσωπεία της Επιτροπής θα κάνει παράσταση στη Σύνοδο των πρυτάνεων, που γίνεται στην πόλη μας, την Παρασκευή καλούμε το λαό σε σιωπηλή διαμαρτυρία και ολονυχτία έξω από τη Νομαρχία, μετά τον επιτάφιο. Την επόμενη Τετάρτη συμμετέχουμε σε νέα διαδήλωση στο Ακτιο, που οργανώνεται από το Δήμο Πρέβεζας και άλλους δήμους της περιοχής. Το επόμενο σάββατο προγραμματίζεται συλλαλητήριο και πορεία με φάλαγγα αυτοκινήτων από τα Γιάννενα στο Πετσάλι, που βρίσκονται αποθήκες του ΝΑΤΟ. Η πορεία θα καταλήξει στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων, που ανήκει και στο ΝΑΤΟ και θα πραγματοποιηθεί συναυλία.

- Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνει η Επιτροπή στο λαό της περιοχής αλλά και στο δοκιμαζόμενο λαό της Γιουγκοσλαβίας;

- Το μήνυμα στο λαό της περιοχής είναι το μήνυμα που στέλνουν όλοι όσοι έχουν ξεσηκωθεί κατά του εγκλήματος, που έχει γίνει στην περιοχή μας "αντίσταση στον ιμπεριαλισμό".Το μήνυμα προς το λαό της Γιουγκοσλαβίας είναι ότι είμαστε δίπλα του και συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα του με όλες μας τις δυνάμεις. Αν θέλουμε και ένα μήνυμα προς όλο τον κόσμο είναι ότι "τα Βαλκάνια δε θα γίνουν εύκολη λεία ώστε να συμπληρωθεί το "παζλ" της κυρίας Ολμπράιτ. Η ανθρωπότητα μέσα στον 21ο αιώνα δεν μπορεί να ζήσει μέσα στη βαρβαρότητα".

Οσον αφορά τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης υπάρχει μια μεγάλη υποκρισία από την πλευρά της. Γιατί ενώ έχει εμπλέξει τη χώρα μας "μέχρι το λαιμό" στην ιμπεριαλιστική επέμβαση παίρνει στάση Ποντίου Πιλάτου και με το σύνθημα "πρώτα η Ελλάδα" προσπαθεί να εξαπατήσει τον ελληνικό λαό. Οταν η κυβέρνηση λέει: "Πρώτα η Ελλάδα", εννοεί, το ελληνικό κεφάλαιο, που θέλει να διεισδύσει ακόμα περισσότερο στα Βαλκάνια. Η ελληνική κυβέρνηση είχε και έχει τη δυνατότητα να εμποδίσει την επέμβαση αποσύροντας την υπογραφή της από τη νέα δομή του ΝΑΤΟ, αποσύροντας τη συμφωνία της για την επιδρομή στη Γιουγκοσλαβία, μην επιτρέποντας στα γερμανικά τανκς μαζί με το πολεμικό υλικό και τους στρατιώτες του ΝΑΤΟ να πατήσουν στο έδαφός μας και ανακαλώντας όλους τους Ελληνες στρατιώτες, που βρίσκονται έξω από τα σύνορά μας.

Ε. Γ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ