Σάββατο 3 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΚΟΣΜΑ ΛΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΚΟΛΩΝΙΑΣ
Οι λαοί της Ευρώπης αντιστέκονται

- Πώς αντιδρά η ελληνική ομογένεια της Γερμανίας στο ΝΑΤΟικό βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας;

- Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων μεταναστών καταδικάζει την εγκληματική αυτή πράξη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενάντια στην ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας. Αυτό φαίνεται από τη μαζική συμμετοχή των συμπατριωτών μας στις διαδηλώσεις που διοργανώνουν οι Σέρβοι, αλλά και οι Επιτροπές Ειρήνης των περιοχών.

Η Κοινότητά μας - η Ελληνική Κοινότητα της Κολωνίας - εκδηλώνοντας την καταδίκη της στην εγκληματική αυτή πράξη, αλλά και την αλληλεγγύη της στο σερβικό λαό, συμμετείχε στη μεγάλη διαδήλωση της Βόννης, που έγινε στις 28 Μάρτη, και την οποία διοργάνωσαν οι σερβικές κοινότητες. Επίσης η Κοινότητά μας έχει αναλάβει πρωτοβουλίες, κινητοποιώντας τις άλλες ελληνικές Κοινότητες της περιοχής, για μαζική συμμετοχή των συμπατριωτών μας στις προγραμματισμένες πασχαλιάτικες πορείες ειρήνης, που θα καταλήξουν στην κεντρική διαδήλωση, που θα γίνει στις 5 Απρίλη στην Κολωνία.

- Τι κλίμα επικρατεί γενικότερα στη χώρα για τα διαδραματιζόμενα στα Βαλκάνια; Πώς αντιδρούν οι Γερμανοί και πώς τα ΜΜΕ;

- Οσον αφορά την κοινή γνώμη, θέλω να πω πως στους Γερμανούς συμπολίτες, υπάρχουν αντιστάσεις και αυτό το ζούμε στους τόπους δουλιάς και κατοικίας. Για παράδειγμα θέλω να αναφέρω την κίνηση των 1.000 μητέρων, που σε συνεργασία με μητέρες από τη Σερβία, επιδιώκουν συνάντηση με τον Μιλόσεβιτς για το σταμάτημα του πολέμου. Η κίνηση αυτή διευρύνεται καθημερινά και κερδίζει όλο και μεγαλύτερη υποστήριξη.

Πρέπει να τονίσουμε, όμως, πως ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει με τα ΜΜΕ της Γερμανίας. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία προσπαθούν να περάσουν στην κοινή γνώμη πως ο πόλεμος αυτός ήταν αναπόφευκτος και πως δεν υπήρχε άλλη λύση. Καθημερινά εδώ στη Γερμανία αντιμετωπίζουμε ένα "βομβαρδισμό" της κοινής γνώμης με εικόνες, που μοναδικό στόχο έχουν να παρουσιάσουν τους Σέρβους σαν κοινούς εγκληματίες. Πάντως, παρά την "επιστράτευση" της μαζικής προπαγάνδας που γίνεται στη χώρα, όλα τα στοιχεία δείχνουν πως η αντίσταση στο γερμανικό λαό ανεβαίνει, και αυτό θα φανεί ακόμα περισσότερο, ακόμα πιο δυναμικά στο άμεσο μέλλον.

- Πώς μπορεί ο λαός της Ευρώπης να σταματήσει τα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ΝΑΤΟ;

- Στο ζήτημα αυτό οι απόψεις είναι διχασμένες. Γεγονός είναι πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν φωνές από επίσημα χείλη που βάζουν σε αμφισβήτηση το ρόλο του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα σε μια "εύφλεκτη" περιοχή, όπως είναι τα Βαλκάνια. Ταυτόχρονα, όπως είπαμε και προηγουμένως, δυναμώνουν διαρκώς και οι φωνές των λαών της Ευρώπης απέναντι στο ρόλο και στη δράση της στρατιωτικής συμμαχίας. Τα συνθήματα "Αντισταθείτε στην αιματοχυσία στα Βαλκάνια" και "Σταματήστε τον πόλεμο στην Ευρώπη, πριν είναι αργά" ακούγονται καθημερινά σε όλες τις γωνιές της ηπείρου. Ο κόσμος παίρνει, πλέον, μαζικά μέρος σε κάθε μορφή διαμαρτυρίας κατά της τυχοδιωκτικής επίθεσης του ΝΑΤΟ. Είναι βέβαιο πως αυτό το κλίμα που έχει δημιουργηθεί θα φέρει κάποτε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Γιατί μετά τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία έχει αποκαλυφθεί πλήρως ο ρόλος της στρατιωτικής συμμαχίας.

Μ. Τ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org