Ερώτηση κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Αποστόλης Τασούλας και Μαρία Μπόσκου
Η δημιουργία αυτοτελούς ΤΕΙ στη Φλώρινα και η απεξάρτησή του από το ΤΕΙ Κοζάνης, η ανέγερση νέου κτιρίου και σπουδαστικής εστίας, οι σοβαρές ελλείψεις υλικοτεχνικής, κτιριακής υποδομής και ειδικού τεχνικού προσωπικού, καθώς και η έλλειψη γενναίας χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό θα συνέβαλαν ουσιαστικά στην αναβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της έρευνας, αλλά πάνω από όλα θα συνέβαλαν στην ακόμα μεγαλύτερη σύνδεση του ΤΕΙ με την οικονομική, κοινωνική ζωή και ανάπτυξη ενός παραμεθόριου νομού, ο οποίος μαστίζεται από την ανεργία, την εγκατάλειψη και το μαρασμό. Τα παραπάνω επισημαίνουν με σχετική Ερώτηση, που κατέθεσαν στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Αποστόλης Τασούλας και Μαρία Μπόσκου και τα οποία αφορούν το παράρτημα του ΤΕΙ Κοζάνης στη Φλώρινα.
Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνουν στην Ερώτηση οι κομμουνιστές βουλευτές, το ΤΕΙ Φλώρινας λειτουργεί ως παράρτημα του ΤΕΙ Κοζάνης από το 1984, σε χώρο που ανήκει στο υπουργείο Γεωργίας, με δύο Τμήματα Ζωικής και Φυτικής Παραγωγής και αυτό λόγω της αξιόλογης προσπάθειας που κατέβαλαν από κοινού διοίκηση - καθηγητές - εκπαιδευτική κοινότητα, οι οποίοι κατάφεραν μέσα σε 15 χρόνια να τετραπλασιάσουν τον αριθμό των εισακτέων σπουδαστών και όσων συνέχιζαν τις σπουδές τους. Παράλληλα, στο διάστημα αυτό, δημιουργήθηκε στο ΤΕΙ ένα πρότυπο αγρόκτημα με σοβαρές δυνατότητες επέκτασης, βελτίωσης και ουσιαστικής αναβάθμισής του, γεγονός που όπως τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ βοηθάει όχι μόνο την εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά και γενικότερα την ανάπτυξη του νομού.
Σήμερα στο ΤΕΙ Φλώρινας φοιτούν 700 ενεργοί σπουδαστές, αριθμός που θα αυξηθεί με τη δημιουργία ενός ακόμη τμήματος, αυτό της Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων, από τη νέα χρονιά, ενώ αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας είναι η λειτουργία και τέταρτου τμήματος Γεωργικής Βιοτεχνολογίας, το οποίο δεν είναι εφικτό, γιατί - όπως υπογραμμίζουν οι κομμουνιστές βουλευτές - οι κτιριακές εγκαταστάσεις του ΤΕΙ δεν το επιτρέπουν, επειδή είναι παλιές, άνω των 70 ετών. Αίτημα των φορέων του νομού, αλλά και της εκπαιδευτικής κοινότητας είναι η απεξάρτηση του ΤΕΙ από το ΤΕΙ Κοζάνης - αίτημα με το οποίο συμφωνεί και η διοίκηση του ΤΕΙ Κοζάνης - και η δημιουργία αυτοτελούς ΤΕΙ στη Φλώρινα, με τη δημιουργία μιας ακόμη σχολής, εφόσον λυθεί το πρόβλημα της κτιριακής και υλικοτεχνικής υποδομής.
Οπως τονίζουν οι Αποστόλης Τασούλας και Μαρία Μπόσκου, υπάρχει άμεση ανάγκη για ανέγερση καινούριου κτιρίου, ανάγκη για την οποία έχει δεσμευτεί να συμβάλει για το σκοπό αυτό και ο Δήμος Φλώρινας, προσφέροντας 50 στρέμματα - δίπλα ακριβώς από το υπάρχον οικόπεδο - που θα στεγάσει όλες τις διοικητικές υπηρεσίες, βιβλιοθήκη και ηλεκτρονική βιβλιοθήκη, κ. ά. καθώς επίσης και για ανέγερση σπουδαστικής εστίας, που θα στεγάσει 200 φοιτητές, συνολικού κόστους 2,5 δισεκατομμυρίων δραχμών. Τα χρήματα όμως, που μέχρι τώρα έχουν εγκριθεί για τις εργασίες της ανέγερσης της εστίας, δεν επαρκούν, ενώ εκκρεμεί και το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ).
Μεγάλα είναι επίσης τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σπουδαστές όσον αφορά τη σίτιση και τη στέγασή τους, μια και το ΤΕΙ νοικιάζει δωμάτια σε ξενοδοχεία για 80 σπουδαστές, ενώ μόνο το 35% των σπουδαστών σιτίζονται, παρόλο που οι περισσότεροι προέρχονται από φτωχές οικογένειες και αναγκάζονται να δουλεύουν. Αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας είναι να επιδοτείται το ενοίκιο και να σιτίζονται όλοι οι σπουδαστές.
Σοβαρές επίσης είναι οι ελλείψεις σε ειδικό τεχνικό και βοηθητικό προσωπικό. "Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 12 εργαστηριακούς βοηθούς που είναι απολύτως αναγκαίοι (από 6 σε κάθε τμήμα) σήμερα υπάρχουν μόνο 4 (από 2 σε κάθε τμήμα), ενώ με τη λειτουργία τρίτου τμήματος οι ανάγκες θα αυξηθούν. Το αποτέλεσμα αυτών των ελλείψεων είναι να μην μπορεί το ΤΕΙ να ανταποκριθεί στα ερευνητικά προγράμματα που θα αναβαθμίσουν ουσιαστικά την αγροτική παραγωγή της περιοχής, αλλά σε ένα βαθμό και στην ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία. Υπάρχει επίσης ανάγκη σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό, ιδιαίτερα σε ειδικά όργανα καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται συνεχώς. Ομως εδώ και ενάμιση χρόνο που ψηφίστηκε το σχετικό ΠΔ, καθυστερούν σημαντικά τα κίνητρα (λόγω παραμεθόριου περιοχής) για το επιστημονικό προσωπικό του ΤΕΙ (μόλις πρόσφατα συστάθηκε στα χαρτιά κάποια επιτροπή)", τονίζεται στην Ερώτηση.
Οι Αποστόλης Τασούλας και Μαρία Μπόσκου ρωτούν τον υπουργό Παιδείας τι συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να πάρει και πότε, για να αντιμετωπίσει όλα τα παραπάνω προβλήματα;