Παρασκευή 19 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΔΡΟΣ
Ο "Καποδίστριας" δε σώζει...

Περιοδεία κλιμακίου της ΝΕ Κυκλάδων του ΚΚΕ στο νησί φέρνει στην επιφάνεια τα μεγάλα προβλήματά του

Το γεγονός ότι η Ανδρος... μετά "Καποδίστρια" έχει πλέον τρεις δήμους (Χώρας,Υδρούσας και Κοθρίου), αντί για 22 κοινότητες και ένα δήμο που είχε πριν, δεν της έλυσε κανένα από τα πολλά προβλήματά της. Οπως διαπιστώθηκε σε περιοδεία κλιμακίου της ΝΕ Κυκλάδων του ΚΚΕ, το νησί το χειμώνα αντιμετωπίζει πρόβλημα επικοινωνίας με τον "έξω κόσμο" και το καλοκαίρι, με τον τουρισμό, οι ελλείψεις σε αστική υποδομή αναδεικνύονται σε όλο τους το "μεγαλείο".

Η επικοινωνία με τον Πειραιά και μεταξύ των νησιών φαίνεται πως τουλάχιστον για τις Κυκλάδες αποτελεί ένα από τα πιο βασικά προβλήματα. Το χειμώνα υπάρχει μόνο ένα πλοίο εβδομαδιαίως για Πειραιά, ενώ δεν υπάρχει σύνδεση με την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, τη Σύρο. Οι κάτοικοι παρατήρησαν ακόμη, ότι η τιμή των εισιτηρίων είναι αυξημένη σε σχέση με άλλα μέρη της χώρας, ανάλογα με το χρόνο του ταξιδιού. Και βέβαια, δεν υπάρχει καμία επαφή με τα άλλα Κυκλαδονήσια, εκτός της Τήνου και της Μυκόνου.

Το κλιμάκιο της ΝΕ επισκέφτηκε τα δύο ελικοδρόμια του νησιού, του Κοθρίου και της Χώρας. Παρότι τα ελικοδρόμια αποτελούν μία από τις βασικότερες "εμπροσθοφυλακές" της κυβερνητικής προπαγάνδας, που προσπαθεί, ανεπιτυχώς, να κρύψει την εγκατάλειψη του Αιγαίου, δε "χαίρουν" μεγαλύτερης ευαισθησίας από πλευράς της. Ετσι, αυτό που τυπικά ονομάζεται"ελικοδρόμιο Κοθρίου", δεν είναι παρά ένα ορθογώνιο από μπετόν χωρίς άλλη υποδομή. Μάλιστα, όταν κάποια στιγμή χρειάστηκε να προσγειωθεί ελικόπτερο νύχτα, το "ελικοδρόμιο" φωτιζόταν από τους προβολείς ιδιωτικών αυτοκινήτων. Ακόμα και η διαπλάτυνσή του έγινε από δωρεά ντόπιων στη μνήμη των γονιών τους. Ας είναι καλά οι άνθρωποι...

Το ελικοδρόμιο της Χώρας βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από άποψη υποδομής, αλλά τίποτε από αυτή την υποδομή δε λειτουργεί, διότι δεν έγινε ποτέ καμία συντήρηση ή επισκευή. Συνεπώς είναι άχρηστο. Με την επικοινωνία συνδέεται και το αίτημα των κατοίκων για επαναλειτουργία του εγκαταλειμμένου από τον πόλεμο αεροδρομίου. Μάλιστα, υπάρχουν και σχετικές κυβερνητικές υποσχέσεις για το θέμα, απραγματοποίητες, ως είθισται...

Το δίκτυο ύδρευσης του νησιού είναι κατασκευασμένο σχεδόν στο σύνολό του επιφανειακά και μάλιστα με λαστιχένιους σωλήνες, με ό,τι αυτά συνεπάγονται για την ασφάλεια της υγείας των χρηστών του. Εκτός από αυτό, όμως, ειδικά το καλοκαίρι υπάρχει πρόβλημα με την έλλειψη πόσιμου νερού, το οποίο το "τραβάνε" από πηγάδια συζητήσιμης καθαρότητας. Οι κάτοικοι είπαν ότι μέχρι και φίδια έχουν βρεθεί σε αυτά. Γεγονός που επιτάσσει την ορθολογική αξιοποίηση νέων πηγών για την ύδρευση.

Το πρόβλημα του νερού, όμως, σχετίζεται και με τη χωματερή του νησιού, που δεν πληρεί κανέναν κανόνα ασφαλείας, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα.

Αν στα παραπάνω προστεθούν η έλλειψη σχολικών κτιρίων, η απαράδεκτη κατάσταση του οδικού δικτύου, η ανάγκη επέκτασης του αποχετευτικού δικτύου και δημιουργίας βιολογικού καθαρισμού, τότε προκύπτει η ανάγκη για τη λήψη άμεσων μέτρων εκ μέρους της κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ