Λίγες μέρες πριν από την οριστικοποίηση του ξεπουλήματος της Ιονικής, όπου οι εξελίξεις έχουν περάσει ουσιαστικά στα χέρια των ιδιωτικών αγοραστριών τραπεζών, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε την παραχώρηση νέου σημαντικού πακέτου μετοχών της Εθνικής στους ιδιώτες, ενώ παράλληλα αναζητούνται... "πρόσφοροι τρόποι εξυγίανσης" του χαρτοφυλακίου της Αγροτικής Τράπεζας, στην προοπτική της ιδιωτικοποίησής της.
Στην Ιονική, μία βδομάδα πριν από την υποβολή των καταληκτικών προσφορών στις 26 Μάρτη, φαίνεται ότι έχουν βγει για τα καλά τα μαχαίρια, ενώ το παρασκήνιο οργιάζει. Οι υποψήφιοι αγοραστές, αποθρασυμένοι από την τακτική της κυβέρνησης - η οποία, στην προσπάθειά της να δώσει εξετάσεις καλής διαγωγής στις "αγορές", είναι διατεθειμένη να πωλήσει πάση θυσία και έναντι οποιουδήποτε κόστους - εκβιάζουν ανοιχτά, θέτοντας μέχρι και θέμα αλλοίωσης βασικών όρων του διαγωνισμού. Ανάμεσα στ' άλλα, φαίνεται να έχουν προβάλει ακόμα και την αξίωση να μην ισχύσει η εφάπαξ καταβολή του τιμήματος εξαγοράς, αλλά να μπορούν να πληρώσουν σε δόσεις... Σύμφωνα επίσης με χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Καθημερινή", κάποιος ή κάποιοι από τους τρεις τραπεζίτες διεκδικητές (πρόκειται για τους τραπεζικούς ομίλους της Eurobank, της Πίστεως και της Πειραιώς) έχουν ζητήσει και τη μετάθεση της ημερομηνίας υποβολής των προσφορών. Παράγοντες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας επιβεβαίωσαν ουσιαστικά τις παρασκηνιακές επαφές μεταξύ της κυβέρνησης και των ιδιωτικών τραπεζών, χωρίς όμως να αναφερθούν σε άλλες λεπτομέρειες... Οι εξελίξεις αυτές επιβεβαιώνουν, ότι η Ιονική Τράπεζα ξεπουλιέται στα ιδιωτικά συμφέροντα, με τους χειρότερους δυνατούς όρους, αφού όλες οι μεθοδεύσεις παραπέμπουν σε "διαγωνισμό" τύπου Ουγκάντας, με τους τραπεζίτες να λύνουν και να δένουν και την κυβέρνηση να παρακολουθεί τις εξελίξεις...
Εξάλλου, νέο μεγάλο βήμα περαιτέρω ιδιωτικοποίησης της Εθνικής αποφάσισε η κυβέρνηση. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Τετάρτη με τη συμμετοχή του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου, του υφυπουργού Ν. Χριστοδουλάκη, του διοικητή της Εθνικής, Θ. Καρατζά, και του υποδιοικητή, Ν. Καραμούζη, αποφασίστηκε να δοθούν 12.920.000 μετοχές, που διατηρεί στο χαρτοφυλάκιό του το υπουργείο Οικονομικών, σε ιδιώτες, κυρίως σε "θεσμικά" αμερικανικά ταμεία.
Ειδικότερα, στη σύσκεψη αποφασίστηκε να δοθεί από το υπουργείο Οικονομικών ένα πακέτο 6.460.000 μετοχών της ΕΤΕ, από αντίστοιχη μετατροπή ομολογιών της τράπεζας το Νοέμβρη του 1998, σε "θεσμικούς επενδυτές" και ιδιώτες του εξωτερικού, ενόψει της εισαγωγής των μετοχών της τράπεζας στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης. Αποφασίστηκε επίσης να προπωληθεί σε αντίστοιχους "θεσμικούς" και άλλες εταιρίες του εξωτερικού το πακέτο ακόμα 6.460.000 μετατρέψιμων ομολόγων σε μετοχές που αφορά τη χρήση 1999. Συνολικά, δηλαδή, μέσα στο χρόνο θα πωληθούν 12.920.000 μετοχές της Εθνικής! Αν λάβουμε υπόψη ότι επίκειται και νέα αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ύψους 150 - 180 δισ. δραχμών, είναι εμφανές ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού κεφαλαίου στη μετοχική σύνθεση της τράπεζας θα ενισχυθεί σημαντικά.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι σε ανύποπτο χρόνο ο διοικητής της Εθνικής είχε αναφέρει ότι το 25% του μετοχικού κεφαλαίου βρίσκεται στα χέρια μεγάλων "θεσμικών επενδυτών" του εξωτερικού. Η δε είσοδος της Εθνικής στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης (μετά τον ΟΤΕ) δεν είναι άσχετη με τον ενεργό ρόλο που διαδραματίζει η τράπεζα στην ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων και της παρευξείνιας ζώνης, σε συνάρτηση βέβαια και με τις επιδιώξεις του αμερικανικού κεφαλαίου στις ίδιες περιοχές.
Χτες, πάντως, αναβλήθηκε λόγω μη απαρτίας για τις 6 Απρίλη η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Εθνικής, που επρόκειτο να αποφασίσει την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.
Κινητικότητα, τέλος, υπάρχει και στο θέμα της "εξυγίανσης" του χαρτοφυλακίου της Αγροτικής Τράπεζας, ως πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησής της. Για το σκοπό αυτό απαιτείται μία λεόντεια ενίσχυση της τάξης των 800 δισ. προκειμένου ο δείκτης φερεγγυότητας της τράπεζας να ανέλθει στα ανεκτά επίπεδα που απαιτεί η Τράπεζα της Ελλάδας. Κυβερνητικοί παράγοντες αποκλείουν η ενίσχυση αυτή να δοθεί απευθείας από τον Κρατικό Προϋπολογισμό (όπως έγινε με την ΕΤΒΑ) και αναφέρουν ότι εξετάζονται διάφορες άλλες λύσεις, όπως, π.χ., η παραχώρηση στην ΑΤΕ ακίνητης περιουσίας του δημοσίου η οποία στη συνέχεια θα πωληθεί και θα αποτελέσει έσοδο για την τράπεζα.