Κυριακή 22 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η απόσχιση ισοδυναμεί με συγκαλυμμένη ιδιωτικοποίηση

Η εφαρμογή του σεναρίου της απόσχισης - που προϋποθέτει πολιτική βούληση της κυβέρνησης - θα γίνει με την ακόλουθη διαδικασία. Οτι θα συνέλθει η γενική συνέλευση των μετόχων της Εμπορικής και θα αποφασίσει να πάρει "διαζύγιο" με την Ιονική, άρα οι μέτοχοι των δύο τραπεζών να μοιραστούν μεταξύ τους τα υπάρχοντά τους. Αν η κυβέρνηση - που έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στις αποφάσεις της Εμπορικής και των υπόλοιπων επιχειρήσεων που ελέγχει άμεσα ή έμμεσα το δημόσιο - πει ΝΑΙ στην απόσχιση, σημαίνει ότι και η απόφαση της γενικής συνέλευσης της Εμπορικής θα είναι ΝΑΙ στο "διαζύγιο" της Εμπορικής με την Ιονική. Μια τέτοια απόφαση σημαίνει πως η Εμπορική Τράπεζα θα πρέπει να επιστρέψει το 62% των μετοχών της Ιονικής που έχει στο χαρτοφυλάκιό της και στο ποσοστό που αναλογεί, στους δικούς της μετόχους (ήτοι στα ασφαλιστικά ταμεία, νομικά πρόσωπα κλπ. που κατέχουν το 38,5% των μετοχών της Εμπορικής), οι οποίοι έχουν δικαιώματα μέσω της Εμπορικής και στην Ιονική Τράπεζα.

Αν επιστραφεί το 62% των μετοχών της Ιονικής (που σήμερα κατέχει στο χαρτοφυλάκιό της η Εμπορική) στους μετόχους της, οι μέτοχοι αυτοί γίνονται και άμεσοι μέτοχοι της Ιονικής. Ενώ, δηλαδή, μέχρι σήμερα, έχουν έμμεσα μετοχικά δικαιώματα στην Ιονική, μέσω του 38% των μετοχών της Εμπορικής, αν αποσχιστεί η Ιονική από την Εμπορική θα έχουν μετοχές και των δύο τραπεζών. Χωριστά μετοχές της Ιονικής και χωριστά μετοχές της Εμπορικής. Με τον τρόπο αυτό, περιορίζεται η έμμεση συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων στην Ιονική από 62% σήμερα (που αντιπροσωπεύει το 38,5% των μετοχών της Εμπορικής, το οποίο κατέχουν σήμερα τα ασφαλιστικά ταμεία) στο 24% και παράλληλα θα αυξηθεί η συμμετοχή των ιδιωτών από 28% σήμερα στο 76%!

Ισως κάποιος αντιτείνει ότι από τα παραπάνω, δεν προκύπτει, σαφώς, ιδιωτικοποίηση της Ιονικής. Οτι λόγος γίνεται για ιδιωτικοποίηση "μόνο" του 24%. Φαινομενικά, έτσι είναι. Στην ουσία όμως, πρόκειται για ιδιωτικοποίηση, που σ' αυτή τη φάση είναι συγκαλυμμένη. Και αυτό, γιατί αργά ή γρήγορα, με την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική, τα ασφαλιστικά ταμεία- για να τα φέρουν βόλτα και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που συνεπάγεται η περικοπή των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα - θα εξαναγκαστούν να πουλήσουν ή και να εκποιήσουν περιουσιακά τους στοιχεία. Ανάμεσα στα πρώτα περιουσιακά στοιχεία, που θα πουλήσουν τα ασφαλιστικά ταμεία, για να αντεπεξέλθουν στην πολιτική του "λιγότερου κράτους" και στην Υγεία - Πρόνοια - Κοινωνική Ασφάλιση, θα είναι και οι μετοχές των διαφόρων επιχειρήσεων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, θα πουλήσουν σε ιδιώτες και το 24% των μετοχών της Ιονικής (που θα έχει απομείνει στα χέρια των ασφαλιστικών ταμείων αν εφαρμοστεί το σενάριο της απόσχισης) και πακέτα μετοχών άλλων επιχειρήσεων που τυχόν έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους.

Στην ουσία, δηλαδή, θα έχουμε μέσα από άλλο δρόμο - αυτή τη φορά τον "εκσυγχρονιστικό" - ιδιωτικοποίηση της Ιονικής, με βάση το μοντέλο που το 1991 η κυβέρνηση της ΝΔ πούλησε ένα μεγάλο πακέτο μετοχών της Εμπορικής σε ιδιώτες...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ