Τρίτη 16 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ιστορικά κειμήλια στο Μέγαρο

Ερωτηματικά και φόβοι για τυχόν επιπτώσεις στα ιδιαίτερα ευαίσθητα αντικείμενα της έκθεσης

"H Βενετία των Ελλήνων - Η Ελλάδα των Βενετών" ονομάζεται η έκθεση που εγκαινιάστηκε χτες στο Μέγαρο Μουσικής, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του κύκλου "Σταυροδρόμια". Πυρήνα της έκθεσης αποτελούν τα εκθέματα από το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας,τα οποία ξαναγυρίζουν στον ελληνικό χώρο μετά από πεντακόσια χρόνια, ενώ συμβάλλουν ακόμα: Μουσείο Μπενάκη,Βυζαντινό Μουσείο,Γεννάδειος Βιβλιοθήκη,Μαρκιανή Βιβλιοθήκη Βενετίας,Εθνικό Ιστορικό Μουσείο,η Εθνική Βιβλιοθήκη κ. ά. Για ενάμιση περίπου μήνα θα παρουσιαστούν βιβλία, αρχεία, εικόνες και αντικείμενα τέχνης.

Σπουδαίο το περιεχόμενο, αλλά το Μέγαρο Μουσικής, επιδιώκοντας να καταγραφεί και ως εκθεσιακό κέντρο και απολαμβάνοντας την ανοχή του ΥΠΠΟ, είναι φανερό ότι ελάχιστα έλαβε υπόψη του την ευαισθησία των αντικειμένων που εκθέτει, ιδιαίτερα εκείνων που μετά από 500 χρόνια θα αλλάξουν τόσο ξαφνικά συνθήκες και περιβάλλον. Πρόσφατα στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο χαρακτηρίστηκε (μάλλον επιεικώς) "ερασιτεχνική" η οργάνωση, επισημάνθηκε ότι το Μέγαρο Μουσικής "δεν μπήκε καν στο κόπο της στοιχειώδους αλληλογραφίας με τη Διεύθυνση Συντήρησης για να ζητηθούν οι κατάλληλες συνθήκες έκθεσης των εικόνων" και επιπλέον "υπάρχει κίνδυνος οι εικόνες της Βενετίας, που ήρθαν από ένα περιβάλλον υγρασίας, να παρουσιάσουν αλλοιώσεις". Επισημάνθηκε, επίσης, ότι δεν έγινε προηγούμενα - και βέβαια δε ζητήθηκε - ούτε καν υποτυπώδης μουσειολογική μελέτη, η οποία να συζητηθεί στο ΚΑΣ, όπως συνηθίζεται... για τους άλλους.

Τελευταία στιγμή οι Διευθύνσεις Κλασικών και Βυζαντινών Αρχαιοτήτων έστελναν επιστολές για το συντονισμό της έκθεσης. Θυμίζουμε, όμως, ότι οι συντηρητές της Διεύθυνσης Συντήρησης τα τελευταία τρία χρόνια, στο πλαίσιο συνεργασίας με το Ινστιτούτο, ασχολούνται με τη συντήρηση των εικόνων - κι αυτών που εκτίθενται - και όχι με τη "στήριξη" των εικόνων (!), όπως ειπώθηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου.

Οπως ανέφερε η επιμελήτρια της παρουσίασης Εφη Ανδρεάδη: "Το πρώτο τμήμα της έκθεσης, "Η Βενετία των Ελλήνων", στηρίζεται στο αρχείο του "Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας", με σπάνια βιβλία, χειρόγραφα και έγγραφα για τη δράση της ελληνικής κοινότητας της Βενετίας, προσωπογραφίες, εκκλησιαστικά αντικείμενα και εικόνες της συλλογής του Μουσείου".

Η εικόνα του Χριστού Παντοκράτορα (αρχές 14ου αιώνα), η οποία για πρώτη φορά απομακρύνεται από τον ιστορικό ναό του Αγίου Γεωργίου της Βενετίας, θεωρείται ιδιαιτέρως σημαντική, ωστόσο η προθήκη που θα εκτεθεί είναι η μεγάλων διαστάσεων βιτρίνα, όπου εκτέθηκαν τα αργυρά κειμήλια των Θησαυρών του Αγίου Ορους στη Θεσσαλονίκη...

Η δράση των ελληνικών τυπογραφείων στη Βενετία καλύπτεται από υλικό του Μουσείου Μπενάκη, από το οποίο προέρχονται κυρίως τα εκθέματα (κοσμήματα, υφάσματα και πολλοί χάρτες) του δεύτερου σκέλους της έκθεσης, δηλαδή της "Ελλάδας των Βενετών".

Στην ίδρυση και τις δραστηριότητες του "Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας", αναφέρθηκε η διευθύντριά του Χρύσα Μαλτέζου,τονίζοντας ότι αποτελεί το μοναδικό ελληνικό ερευνητικό κέντρο στο εξωτερικό για τη μελέτη της βυζαντινής και μεταβυζαντινής ιστορίας. Στη δραστηριότητα και τη σημασία του Ελληνικού Ινστιτούτου, αλλά και στη σημαντικότητα της έκθεσης, αναφέρθηκε και ο Αγγελος Δεληβοριάς,διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ