Κυριακή 14 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
Δύο γυναίκες, δύο κόσμοι

"Πήρα σύνταξη στα 78 μου χρόνια. Επάγγελμα: Καπελού. Κάθισα μια μέρα στο σπίτι μου και δεν άντεξα. Την επόμενη πήρα το καπέλο μου και βγήκα - δεν μπορούσα να καθίσω ούτε μια ώρα στο σπίτι". Αυτά είπε η σχεδόν εκατοντάχρονη Φιλιώ Χαϊδεμένου στην κοινωνιολόγο και ερευνήτρια του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών Αφροδίτη Τεπέρογλου. Και η κοινωνιολόγος τα επανέλαβε μπροστά στο ακροατήριο, μιλώντας στις 8 του Μάρτη, στην εκδήλωση που οργάνωσε ο Σύνδεσμος για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, για να τιμήσει δύο διακεκριμένες Μικρασιάτισσες: Την Δόμνα Σαμίου και την Φιλιώ Χαϊδεμένου. Μια εκδήλωση, στην οποία τους απονεμήθηκε "το βραβείο γυναικείας κοινωνικής προσφοράς" και διέφερε ως προς το περιεχόμενο απο άλλες επετειακές εκδηλώσεις για τη Μέρα της Γυναίκας. Η ζεστή ατμόσφαιρα τα αυθόρμητα δάκρυα χύθηκαν, αλλά και τα τραγούδια που ακούστηκαν και στους χορούς που χορεύτηκαν - μέσα στο παλιό αμφιθέατρο της Ιατρικής Σχολής, έδιναν τον διαφορετικό τόνο. Ανάμεσα σ' αυτούς που χόρεψαν και η σεβάσμια Φιλιώ, που δεν παρέλειψε να κάνει παραινέσεις στις νεότερες: Παραδέχτηκε ότι η ισοτιμία έχει φορτώσει και άλλα βάρη στις γυναίκες, που ήταν ήδη αρκετά φορτωμένες, αλλά τις προέτρεψε να εργάζονται - παρ' όλες τις δυσκολίες της ζωής, που πρέπει να την αντιμετωπίζουν με αισιοδοξία και να τη χαίρονται.

Για την προσφορά της Μικρασιάτισσας στον πολιτισμό, στην οικογένεια, αλλά και στην οικονομία της χώρας μας, για τις θυσίες της, μίλησε και οβουλευτής Γιάννης Καψής,

Ομως, αν η Φιλιώ Χαϊδεμένου προσέφερε τεράστιες υπηρεσίες στη διατήρηση του μικρασιατικού πολιτισμού με το μουσείο που δημιούργησε, σε συνεργασία με το Δήμο Νέας Φιλαδελφείας, η προσφορά της τραγουδίστριας και μεγάλης δασκάλας Δόμνας Σαμίου ήταν και παραμένει ανεκτίμητη. Γιατί, όχι μόνο ζωντάνεψε το μικρασιατικό τραγούδι, αλλά συγκεντρώνει χρόνια τώρα τους θησαυρούς των δημοτικών μας τραγουδιών, αθόρυβα, σε μια εποχή που βασιλεύουν τα προϊόντα της υποκουλτούρας. Και όχι μόνο συγκεντρώνει, αλλά μεταλαμπαδεύει στη νεολαία ό,τι πιο ζωντανό από την πολιτιστική μας παράδοση. Για το έργο της και τη ζωή της, μίλησε η λαογράφος - εθνολόγος Μιράντα Τερζοπούλου και η εκδήλωση έκλεισε με τέσσερα τραγούδια, που ερμήνευσε η ίδια η Δόμνα Σαμίου, χωρίς μικρόφωνο.

Να, δύο γυναικείες προσωπικότητες, βγαλμένες από τα σπλάχνα του λαού μας, που άξιζε να τιμηθούν για την αθόρυβη, αλλά τόσο ουσιαστική προσφορά τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ