Συνέντευξη Τύπου της ΕΚΠΟΙΖΩ. Παρέμβαση του Γιάννη Σφυρή
Την απόσυρση όλων των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι απαιτούμενοι έλεγχοι για την ασφάλειά τους, οι οποίοι δεν πρέπει να διαρκέσουν λιγότερο από 2-5 χρόνια, καθώς κρίνεται ότι τα τρόφιμα που ήδη κυκλοφορούν δεν μπορούν να θεωρηθούν ως ασφαλή, προτείνει η Ενωση Καταναλωτών "Η Ποιότητα της Ζωής" (ΕΚΠΟΙΖΩ), η οποία δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα αυτό, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή, που είναι στις 15 Μάρτη.
Οπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια σχετικής συνέντευξης Τύπου, η εφαρμογή της βιοτεχνολογίας στην παραγωγή τροφίμων είναι ένα θέμα για το οποίο υπάρχει αδιαφάνεια και περιορισμένη γνωστοποίηση όλων των παραμέτρων του, παρόλο που υποστηρικτές και επικριτές συμφωνούν ότι είναι υπαρκτοί οι κίνδυνοι για την υγεία των καταναλωτών από τέτοια τρόφιμα. Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι της ΕΚΠΟΙΖΩ επισημαίνουν ότι πρόκειται για ένα ζήτημα πολυδιάστατο, πολύπλοκο και δυσνόητο. Ειδικά στη χώρα μας η κατάσταση από την άποψη της κυκλοφορίας των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων, του ελέγχου και της επισήμανσής τους είναι συγκεχυμένη. Χαρακτηριστικά στην Ελλάδα είναι κοινά παραδεκτό ότι:
Μάλιστα, όλα τα παραπάνω συμβαίνουν τη στιγμή που στα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα είναι πιθανή η παρουσία αλλεργιογόνων ουσιών, καθώς και η παρουσία γονιδίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά, με ό,τι ευνόητους κινδύνους συνεπάγεται αυτό για τη δημόσια υγεία, η παρουσία τοξικών ουσιών. Πιθανή είναι επίσης η μεταβολή θρεπτικών ουσιών, αλλά ακόμα και η παρουσία καρκινογόνων ουσιών και ιών. Μεταξύ άλλων είναι χαρακτηριστικό ότι όπως επαληθεύεται επιστημονικά ο ιός της μωσαϊκής του κουνουπιδιού που χρησιμοποιείται σε όλα τα γενετικά τροποποιημένα φυτά είναι συγγενής με τον ιό της ηπατίτιδας C και τον ιό του AIDS.
Εντύπωση πάντως προκάλεσε παρέμβαση της γγ της Γραμματείας Καταναλωτή Χρ. Παπανικολάου, η οποία υποστήριξε πως στη χώρα μας δεν καλλιεργούνται μεταλλαγμένα φυτά, μια τοποθέτηση που φαντάζει αυθαίρετη, αφού στους πάντες είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα εισάγονται από το εξωτερικό μεταλλαγμένοι σπόροι.
Με παρέμβαση που έκανε ο υπεύθυνος του Αγροτικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ Γιάννης Σφυρής τόνισε πως η απλή επισήμανση των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων δε διασφαλίζει τον καταναλωτή και δε λύνει το πρόβλημα. Και αυτό γιατί - όπως εξήγησε - έχει παρατηρηθεί πως κάποια γονίδια έχουν μεταφερθεί από ήμερα φυτά σε άγρια (ανέφερε το παράδειγμα της ελαιοκράμβης από την οποία τα ζιζάνια μεταφέρουν τα γονίδια σε βρούβες και σε άλλα άγρια φυτά). Ετσι, ενώ ο καταναλωτής μπορεί να επιλέξει και να μην αγοράσει κάποιο γενετικά τροποποιημένο τρόφιμο, δεν ξέρει αν ο ιός έχει μεταφερθεί σε κάποια άλλα φυτά που καταναλώνει.
"Το ρίσκο με τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα θα μπορούσαμε να το πάρουμε αν υπήρχε κάποιο όφελος. Για παράδειγμα αν βοηθούσε να λυθεί το πρόβλημα του υποσιτισμού, κάτι που δε συμβαίνει στην πραγματικότητα, αφού η κίνηση αυτή γίνεται με καθαρά οικονομικά κριτήρια. Η δημιουργία των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων γίνεται χωρίς να υπάρχει καμία διασφάλιση του καταναλωτή και με μόνο σκοπό το κέρδος.
Ενδεικτικό των μεθοδεύσεων των Αμερικάνων να επιβάλουν τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα σε όλο τον πλανήτη αποτελεί το γεγονός ότι οδήγησαν σε "ναυάγιο" τη Διάσκεψη της Κορνουάλης στην Κολομβία στις 13 Φλεβάρη".