Πέμπτη 11 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΕΝΕ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Εξαφανίζουν... την ανεργία

Οσο αυξάνονται οι άνεργοι που στοιβάζονται στην Ακτή Μιαούλη,τόσο... μειώνεται η ανεργία των ναυτεργατών! Αυτόν τον παραλογισμό προσπαθούν να... στηρίξουν τα στοιχεία του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ), σύμφωνα με τα οποία, το 1998 η ανεργία ήταν κατά πολύ μειωμένη σχετικά με το 1997, ενώ το Γενάρη του 1999 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι εμφανίζονται λιγότεροι κατά 980 από αυτούς του Γενάρη του 1998!

Σύμφωνα με τις αλχημείες του ΓΕΝΕ, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι το Γενάρη του 1999 ήταν 2.158,ενώ τον Γενάρη του 1998, 3.138 και το Δεκέμβρη του 1998, 2.549...

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Στ. Σουμάκης,στη χτεσινή τακτική συνέντευξη Τύπου στους ναυτιλιακούς συντάκτες, ισχυρίστηκε ότι τα μέτρα για τη μείωση του αριθμού των Ελλήνων ναυτεργατών από τα ποντοπόρα πλοία και ο πολυνόμος 2575/98 έφεραν "το 1998 θετικό ισοζύγιο σε κόρους και θα πρέπει το πρώτο τρίμηνο του 1999 να είναι ακόμα θετικότερο"! Να σημειωθεί ότι με τη δήλωση αυτή ο υπουργός αυτόματα διαψεύδει τον πρόεδρο της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών,Ι. Λύρα,που μιλάει για κρίση στην ελληνική εμπορική ναυτιλία, αφού η αύξηση του ισοζυγίου σε κόρους σημαίνει αύξηση της μεταφορικής ικανότητας του πλοίου και πιο απλά, παραπέρα αύξηση των ήδη αστρονομικών υπερκερδών των εφοπλιστών!

Σε ό,τι αφορά τους ναυτεργάτες και τις δραματικές επιπτώσεις που είχαν τα μέτρα αυτά σε βάρος τους, ο υπουργός έφτασε στο σημείο να αμφισβητήσει ακόμα και την ύπαρξη ανέργων, δηλώνοντας: "Φέρτε μου τα ποιοτικά στοιχεία της ανεργίας"!

Οσο για την επέκταση της "μαύρης", ανασφάλιστης εργασίας στα επισκευαζόμενα πλοία, η απάντηση του υπουργού ήταν: "Μα τι νομίζετε; Οπου υπάρχει θάλασσα, υπεύθυνο είναι το υπουργείο;"!Να σημειωθεί ότι από στοιχεία του Γραφείου Τύπου του υπουργείου, το πρώτο 15ήμερο του Φλεβάρη μετά από έλεγχο λιμενικών και των επιτροπών ελέγχου που λειτουργούν στη Ζώνη, εντοπίστηκαν 24 εργαζόμενοι ανασφάλιστοι.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ