Πέμπτη 11 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πόλεμος "μνηστήρων" για τη ΔΑΝΕ

Ναυτεργάτες, Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο και οι 4.800 μικρομέτοχοι που είδαν τις οικονομίες τους να χάνονται, είναι αυτοί που πληρώνουν τη "νύφη" από την υπόθεση της Δωδεκανησιακής Ανώνυμης Ναυτιλιακής Εταιρείας.Τώρα η υπόθεση αυτή, με ευθύνη του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας,βρίσκεται στο στάδιο του ξεκοκαλίσματος της εταιρίας πριν τη βγάλουν από τη μέση. Παράλληλα έχουν βγει τα μαχαίρια μεταξύ των επίδοξων μνηστήρων αυτής της γραμμής, που αποτελεί ένα από τα "φιλέτα" των ακτοπλοϊκών γραμμών.

Στη διάλυση της εταιρίας συμβάλλει και η διοίκηση του ΝΑΤ, το ΔΣ του οποίου προχτές αποφάσισε να δώσει ελευθεροπλοϊα στα πλοία της ΔΑΝΕ μέχρι τις 31 Μάρτη και εξέτασε τον τρόπο αποπληρωμής των χρεών της εταιρίας που φτάνουν τα 1,200 δισ. δραχμές. Η εταιρία εδώ και ένα μήνα καταβάλλει κάθε βδομάδα στο ΝΑΤ, για την αποπληρωμή των χρεών της, 15 εκατομμύρια δραχμές. Μετά από ένα μήνα, μόλις τώρα η διοίκηση αποφάσισε να διερευνήσει αν με αυτό τον τρόπο εξόφλησης πράγματι μειώνονται τα χρέη της ΔΑΝΕ προς το Ταμείο.

Λίγο πριν τη συνεδρίαση της διοίκησης του ΝΑΤ, έγινε σύσκεψη στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Στ. Σουμάκης,ο γενικός γραμματέας του ΥΕΝ Θ. Τσουροπλής,ο πρόεδρος του ΝΑΤ κ. Γκιζιάκης και από την πλευρά της ΔΑΝΕ ο μεγαλομέτοχος κ. Καλογεράτος και εκπρόσωπος της Τράπεζας Εγνατία.Στη σύσκεψη συζητήθηκε ένα σχέδιο για την εξυγίανση της ΔΑΝΕ που έχει κατατεθεί στην Εμπορική Τράπεζα, η οποία όμως δε φαίνεται να συμφωνεί...

Επίσης το θέμα της ΔΑΝΕ θα συζητηθεί και στην αυριανή συνεδρίαση της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών του ΥΕΝ. Να σημειωθεί ότι σκληρός ανταγωνισμός έχει ξεσπάσει μεταξύ των κρητικών ακτοπλοϊκών εταιριών "Μινωικές" και ΑΝΕΚ για την εκμετάλλευση της γραμμής των Δωδεκανήσων.

Λύση για τη ΔΑΝΕ αποτελούν οι συγκεκριμένες προτάσεις του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, το οποίο απαιτεί άμεσα μέτρα για την εκκαθάριση της εταιρίας και την απόδοση ευθυνών. Η εταιρία να εξυγιανθεί και να τεθεί υπό τον έλεγχο των φορέων των Δωδεκανήσων και του συνδικαλιστικού κινήματος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ