Τετάρτη 10 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ο λαός αγρυπνά και αντιστέκεται

Δυο μέρες μετά, η πόλη ζει στον απόηχο της μεγάλης συναυλίας

Την πολέμησαν με κάθε τρόπο. Ομως, η συναυλία έγινε και ήταν το μεγάλο γεγονός για τη Θεσσαλονίκη. Δύο μέρες μετά, η πόλη ζει στον απόηχο της μεγάλης επιτυχίας της. Ηταν όλοι οι καλλιτέχνες εκεί. Ελειπαν μόνο οι συνένοχοι, οι ταγοί του απολίτικου. Η πλατεία - δυστυχώς για όσους προανήγγειλαν την αποτυχία της εκδήλωσης - ήταν γεμάτη. Σημάδι ανεξίτηλο στις καρδιές των χιλιάδων λαού, που πλημμύρισε την πλατεία Αριστοτέλους και διαμήνυσε προς κάθε κατεύθυνση πως θέλει να ζει ειρηνικά και αδελφωμένα με όλους τους λαούς. Πως αντιστέκεται στη λαίλαπα του πολέμου, που στήνουν οι επικυρίαρχοι ανά τον κόσμο. Τούτη η συναυλία συμπαράστασης στον κουρδικό αγωνιζόμενο λαό ήταν στην πραγματικότητα μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας, με ισχυρά πολιτικά μηνύματα προς όλους όσοι καταστρώνουν βρώμικα σχέδια στις πλάτες των λαών.

Η εμφάνιση στη σκηνή του Κούρδου καλλιτέχνη Σεβάν Περουέρ ξεσηκώνει τα πλήθη, ζεσταίνει τις καρδιές, τονώνει το φρόνημα. "Λαέ της Θεσσαλονίκης, λαέ της Ελλάδας σας αγαπώ όλους", χαιρετά τους συγκεντρωμένους και συνεχίζει: "Ας ζήσουμε μαζί με ειρήνη. Ποιος θέλει τον πόλεμο; Μόνο οι στρατηγοί, οι στρατοκράτες της Αγκυρας θέλουν τον πόλεμο. Ούτε ο τούρκικος λαός θέλει τον πόλεμο. Εμείς αγαπάμε τον τούρκικο λαό και ο αγώνας του λαού μας για λευτεριά στο Κουρδιστάν σημαίνει ότι μια μέρα ο κουρδικός λαός και ο τουρκικός λαός και ο ελληνικός λαός θα ζουν ειρηνικά".

Τα λόγια του, παρ' όλο που ειπώθηκαν στα αγγλικά, είναι απ' τα λόγια που βρίσκουν το δρόμο τους σ' όλες τις καρδιές και γι' αυτό σκεπάζονται από παρατεταμένα χειροκροτήματα και ζητωκραυγές.

Το μουσικό πρόγραμμα του Σεβάν είναι μια σωστή μυσταγωγία. Η παράξενη μελωδία της μουσικής του, το πονεμένο τραγούδι του, η ζεστή εκφραστική φωνή του, η δραματική και ταυτόχρονα βαθιά ανθρώπινη έκφρασή του, μεταδίδουν ένα μήνυμα που συγκλονίζει. Το μέγα πλήθος πάλλεται από το μέγα πάθος του καλλιτέχνη. Η δύναμη της μουσικής γκρεμίζει τα γλωσσικά και εθνικά σύνορα, ενώνει τους ανθρώπους. Το πλήθος τραγουδά μαζί με τον καλλιτέχνη, σημαίες ανεμίζουν στον αέρα, δάσος οι σηκωμένες γροθιές, ομάδες νέων χορεύουν κουρδικούς χορούς μπροστά στην εξέδρα. Ο χορός είναι και ελληνικός, είναι πανανθρώπινος.

Στη συγκλονιστική αυτή συναυλία της Θεσσαλονίκης κυριάρχησε η δυνατή φιλία, το δέσιμο των λαών, η αδελφοσύνη των ανθρώπων. Εδώ δεν έχουν πέραση οι μικρόψυχοι καιροσκοπισμοί, ο ραγιαδισμός των κρατούντων, το ψέμα και η προδοσία αυτών που παρέδωσαν τον Οτσαλάν. Εδώ οι άνθρωποι ξέρουν ν' αγαπούν, ξέρουν να τιμούν τις παραδόσεις και τη λεβεντιά του λαού μας, ξέρουν και να παλεύουν.

Τον Σεβάν διαδέχεται στη σκηνή ομάδα τεσσάρων καλλιτέχνιδων που με επιβλητική φωνή παρουσιάζουν το κείμενο της "Χάρτας των Δικαιωμάτων". "Κάθε λαός έχει δικαίωμα ύπαρξης...", δηλώνει η "χάρτα" και ξεσηκώνει ακράτητο ενθουσιασμό στον κόσμο που δονεί τη μεγάλη πλατεία με την αποφασιστικότητά του να αγωνιστεί για την υπεράσπιση των βασικών, αναφαίρετων δικαιωμάτων των λαών.

Προηγήθηκαν ηθοποιοί και τραγουδιστές σε μια υπέροχη εναλλαγή, καταθέτοντας το δικό τους, πολιτικό στην ουσία, λόγο. Κάθε ένας διαδήλωνε ενώπιον όλων τη δική του θέση και παρότρυνε τον κόσμο. Οπως η Λίλιαν Παλάντζα, με την παραίνεση για "κουράγιο και συνεχή αγώνα για την ειρήνη και την ελευθερία των λαών". Ο Ντουγάν,Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας, με επαναστατικά δικά του τραγούδια. Και μόνο η παρουσία του έστειλε πιο δυνατό το μήνυμα της φιλίας όλων των λαών.

Η Ρούλα Παντελίδου,μέσα από τους στίχους τους Ναζίμ Χικμέτ,"θ' αγωνιστούμε δίπλα δίπλα",ο Κοσμάς Πουλιανίτης,η Αννα Σιταρίδου,ο Σάκης Σφουγγαράς,ο Δημήτρης Αραμπατζόγλου,ο Γιώργος Λίζος με τη Ζωή Παπαδοπούλου,ο Κώστας Χαλκιάς που ανάγνωσε γράμμα του Χρ. Περαιβού προς τον Ρήγα Φεραίο, ο Γ. Χορινός,ερμηνεύοντας το "σαν βγω απ' αυτή τη φυλακή", ο Σωτήρης Μπαλάς,ο Γιώργος Αετόπουλος,ο Θανάσης Παπαδημητρίου.Ολοι είχαν κάτι να πουν.

Η γνωστή ρεμπέτισσα Μαριώ με τον "απόκληρο". Ενώ λίγο πριν, εκφράζοντας τη λύπη της για τους καλλιτέχνες που αρνήθηκαν συνειδητά να συμμετέχουν στη μεγάλη γιορτή, δήλωσε από σκηνής: "Δε νομίζω να υπάρχει άνθρωπος, που να μην συμμετέχει στον πόνο του κουρδικού λαού. Δε δικαιολογώ την απουσία των συναδέλφων, γιατί δεν τραγουδάνε γι' αυτούς, τραγουδάνε για έναν κόσμο, που έχει ανάγκη να τον εμψυχώσει και να τον στηρίξει. Να του δώσει δύναμη".

Η γλυκιά μελωδική φωνή της Ανθής Τατσιούλη χάρισε στη συνέχεια καινούριες χαρές στη λαοθάλασσα, ερμηνεύοντας τους "άσπρους γερανούς". Ακολουθεί το συγκρότημα "Πέρα Βρέχει" και η Σοφία Εμφιετζή ηλεκτρίζει την ατμόσφαιρα με το αθάνατο "νύχτωσε χωρίς φεγγάρι". Η Σοφία Αδαμίδου με την μπαλάντα του Λεοντή "Μανουέλ Ροντρίγκες", ωδή στον χιλιάνικο λαό που στέναζε κάτω απ' την μπότα του Πινοτσέτ.

Ο εκπρόσωπος του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου του Κουρδιστάν στα Βαλκάνια, Ροσχάτ Λασέρ,γίνεται δεκτός από το πλήθος με ενθουσιασμό. Στο μήνυμά του που διαβάζεται στη συγκέντρωση ανέφερε χαρακτηριστικά: "Η συνωμοσία που οργανώθηκε κατά του προέδρου Απο, είναι στην ουσία μια συνωμοσία κατά των λαών της περιοχής. Η επίθεση κατά του προέδρου Απο είναι μια επίθεση κατά των λαών της περιοχής".

Η ανεπανάληπτη αυτή συναυλία αλληλεγγύης έκλεισε με όλους τους καλλιτέχνες επί σκηνής να τραγουδούν μαζί με τις χιλιάδες του λαού, "της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ". Και η μεγάλη πλατεία πήρε τον απόηχο της δικαιοσύνης της λαϊκής ψυχής, για να τον μεταφέρει σ' όλες τις γωνιές της χώρας, να μεταφέρει το μεγάλο μήνυμα, ότι ο λαός αγρυπνά και αντιστέκεται.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μήνυμα ενάντια στον πόλεμο από τη συναυλία στα Προπύλαια (2022-03-30 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η πλατιά ανταπόκριση, με πάνω από 60.000 προβολές (2020-11-21 00:00:00.0)
Μελωδίες ζωής στο Λυκαβηττό (2003-07-16 00:00:00.0)
Στους δρόμους του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα (2002-05-21 00:00:00.0)
"Ο λαός απαιτεί έξω οι Αμερικανοί!" (1999-04-27 00:00:00.0)
Δε θα λείψει κανείς (1999-03-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ