Τρίτη 9 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η ΒΑΛΚΑΝ μπορεί και πρέπει να ζήσει

Πλατιά σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη για το μέλλον της ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ. Κλαδική πολιτική και ενιαίο φορέα ξύλου - χάρτου προτείνει το ΚΚΕ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Σύσκεψη για το μέλλον της ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία του σωματείου των εργαζομένων και του ΕΚΘ και τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των κομμάτων, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και άλλων φορέων.

Στην εισήγησή του ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων της ΒΑΛΚΑΝ, Παντελής Κυριαζής,τόνισε ότι η επιχείρηση, σύμφωνα και με μελέτη της Εμπορικής Τράπεζας, είναι βιώσιμη και ότι για τη σημερινή της κατάσταση οι μόνοι που δε φταίνε είναι οι εργαζόμενοι. Σημείωσε, επίσης, ότι με βάση τα στοιχεία του τελευταίου ισολογισμού της επιχείρησης, η ΒΑΛΚΑΝ χρωστά στους πιστωτές της 15 δισεκατομμύρια περίπου, στα οποία πρέπει να προστεθεί και 1 δισεκατομμύριο για οφειλές προς τους εργαζόμενους. Η αξία όμως της ακίνητης περιουσίας της εταιρίας ανέρχεται σε 17 δισεκατομμύρια. Ο πρόεδρος του σωματείου πρόσθεσε ότι πρέπει να καταβληθεί, κάθε προσπάθεια, ώστε να σταματήσει η διαδικασία της εκκαθάρισης.

Στην παρέμβασή του στη συζήτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σταύρος Παναγιώτου,τόνισε: "Το πρόβλημα της ΒΑΛΚΑΝ έχει άμεση σχέση με τον τρόπο ανάπτυξης που προωθούν για τη χώρα. Εμείς προτείνουμε την εφαρμογή κλαδικών πολιτικών, που για το συγκεκριμένο κλάδο σημαίνει τη δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα ξύλου και χάρτου, όπου η ΒΑΛΚΑΝ μαζί με άλλες συναφείς επιχειρήσεις, όπως οι ΣΟΦΤΕΧ, ΜΕΛ κ.ά., θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον πυρήνα αυτού του φορέα". Ο Στ. Παναγιώτου σημείωσε ότι πρέπει να διατηρηθεί σε λειτουργία η ΒΑΛΚΑΝ και ότι με παρέμβαση της κυβέρνησης, θα έπρεπε να συνεχιστεί η χρηματοδότησή της με τους ίδιους όρους με την ανταγωνιστική ΣΕΛΜΑΝ.

Την ανάγκη συνέχισης της λειτουργίας της επιχείρησης, που αυτή τη στιγμή υπολειτουργούν μόνο 3 τμήματά της, τόνισαν και όλοι σχεδόν οι άλλοι βουλευτές που παραβρέθηκαν, καθώς και οι εκπρόσωποι του ΕΚ Θεσσαλονίκης, παρά το γεγονός ότι η τοποθέτηση των περισσότερων είχε τη μορφή ευχολογίων.

Ερωτηματικά δημιούργησε η τοποθέτηση του εκπροσώπου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, κ. Κοντόπουλου, που ενώ υποστήριξε ότι η σημερινή κατάσταση είναι άδικη για τη ΒΑΛΚΑΝ, ότι δεν έχουν ευθύνη οι εργαζόμενοι και ότι η επιχείρηση είναι βιώσιμη, στο τέλος πρότεινε να βοηθήσουν όλοι οι κοινοβουλευτικοί να υπαχθεί η ΒΑΛΚΑΝ στην ίδια ρύθμιση, που έγινε με την ΕΥΒΙΛ της Κοζάνης. Εάν πάμε εκεί, είπε, η εκκαθάριση θα είναι εν λειτουργία και οι εργαζόμενοι δε θα χάσουν τις αποζημιώσεις.

Αλλά ο τρόπος αυτός οδηγεί στην εκκαθάριση και το κλείσιμο της επιχείρησης, όπως άλλωστε στην περίπτωση της ΕΥΒΙΛ. Ολοι όμως συμφώνησαν στη σύσκεψη, φραστικά τουλάχιστο, ότι η εκκαθάριση δεν αποτελεί λύση και ότι πρέπει πάση θυσία να διασφαλιστεί η λειτουργία και ανάπτυξη της ΒΑΛΚΑΝ.

Συμφωνήθηκε, τέλος, το μέλος της ΕΕ της ΓΣΕΕ Γ. Σταυρόπουλος, που ήταν παρών στη σύσκεψη, να βάλει το θέμα στη σημερινή συνεδρίαση της διοίκησης της ΓΣΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ