Τρίτη 9 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΤΣΑΓΚΑΤΑΚΗ, ΓΓ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Νέοι άνθρωποι "ανακαλύπτουν" το σωματείο

- Την περασμένη Κυριακή πραγματοποιήθηκε η εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Συλλόγου, που χαρακτηρίστηκε από αυξημένη συμμετοχή. Διαπιστώνετε ότι οι εργαζόμενοι στρέφονται στο σωματείο και αν ναι πού το αποδίδετε;

- Το τελευταίο διάστημα πραγματικά όλο και περισσότεροι "ανακαλύπτουν" το σωματείο. Και το ενθαρρυντικό είναι ότι πρόκειται για νέους ανθρώπους. Η συμμετοχή στη συνέλευση είναι ενδεικτική ενός γενικότερου κλίματος. Δε θα μπορούσε να γίνει αλλιώς. Η οξύτητα των προβλημάτων είναι τέτοια, που οδηγεί τους εργαζόμενους στο σωματείο. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες στη συνέλευση προέρχονταν από χώρους όπου ο Σύλλογος είχε παρέμβαση, όπου λύσαμε προβλήματα και αναγκάσαμε τους εργοδότες να σεβαστούν τα εργασιακά δικαιώματα. Κοινή πεποίθηση είναι ότι όσο συνεχίζεται αυτή η αντεργατική επίθεση, τόσο τα σωματεία που έχουν ταξικό προσανατολισμό θα μαζικοποιούνται.

- Στη συνέλευση κλήθηκαν όλοι οι παραβρισκόμενοι να δραστηριοποιηθούν για να ψηφίσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι στις αρχαιρεσίες. Προβλέπεται ότι θα αποδώσει αυτή η προσπάθεια;

- Το μέγεθος της επίθεσης την οποία δέχεται συνολικά η εργατική τάξη είναι τέτοιο, που απαιτεί συντονισμένη απάντηση. Για να υπάρξει όμως μια τέτοια απάντηση, πρέπει να υπάρχουν γερά, μαζικά σωματεία. Ενα ισχυρό σωματείο παλεύει από καλύτερες θέσεις. Αν μέχρι τώρα ο Σύλλογος κατάφερε και έβαλε στη θέση τους πολλά πράγματα, αν αναχαιτίσαμε επιθέσεις, οφείλεται στο ότι ο αγώνας μας είχε τέτοια χαρακτηριστικά. Οι αρχαιρεσίες είναι θέμα ουσίας, όχι τυπικό. Θα σηματοδοτήσουν την πορεία του Συλλόγου το επόμενο διάστημα. Από αυτή την άποψη είναι πρώτης προτεραιότητας για μας να ψηφίσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι εργαζόμενοι και να αναδείξουν νικήτριες εκείνες τις δυνάμεις, που έχουν αποδείξει ότι και θέλουν και μπορούν να υπερασπίσουν τα συμφέροντά τους. Αυτές οι δυνάμεις εκφράζονται με το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ Εμποροϋπαλλήλων.

- Γιατί οι εργαζόμενοι πρέπει να ψηφίσουν τη ΔΑΣ Εμποροϋπαλλήλων;

- Το "τιμόνι" του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια στα χέρια της ΔΑΣ. Ολα αυτά τα χρόνια με συνέπεια σταθήκαμε στο πλευρό των εργαζομένων, υπερασπιστήκαμε τα συμφέροντά τους. Ολα αυτά τα χρόνια μείναμε πιστοί στην αρχή της ανειρήνευτης ταξικής πάλης. Επιμέναμε να καταδεικνύουμε τους ενόχους, τις αιτίες των προβλημάτων και να δείχνουμε τη διέξοδο. Οι εργαζόμενοι μας εμπιστεύονται γιατί ήμασταν δίπλα τους στα μικρά και μεγάλα προβλήματα, γιατί δώσαμε λύσεις, γιατί βλέπουν ότι οι θέσεις μας επιβεβαιώνονται. Τους καλούμε να υπερψηφίσουν τη ΔΑΣ, το μόνο συνδυασμό που έχει σαφή θέση για όλα τα ζητήματα τα οποία τους απασχολούν, που λέει ΟΧΙ στη μερική απασχόληση και στο ωρομίσθιο, δημόσια κοινωνική ασφάλιση με τριμερή χρηματοδότηση, νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας κ.ά. Το μόνο συνδυασμό που αποδεδειγμένα έχει τη διάθεση να αγωνιστεί για την επίλυση των προβλημάτων και την περιφρούρηση των δικαιωμάτων και τη διεκδίκηση νέων. Το μόνο συνδυασμό που ανοιχτά λέει στους εργαζόμενους ότι η σημερινή τραγική κατάσταση μπορεί να ανατραπεί, αρκεί να γίνει υπόθεση όλων όσοι πλήττονται, αρκεί όλοι αυτοί να ενωθούν σε ένα πλατύ λαϊκό μέτωπο πάλης. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος που έμεινε για τους εργαζόμενους και σ' αυτόν το δρόμο καλούμε τους εμποροϋπαλλήλους να πορευτούμε μαζί.

Β. Ν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ