Η ανακίνηση θέματος ηγεσίας από τον Α. Τσοχατζόπουλο και η διαφαινόμενη τακτική του υπουργού Αμυνας προκαλούν νέες απειλές εκ μέρους των "σκληρών εκσυγχρονιστών"
Το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα αποτελέσει, όπως όλα δείχνουν, πεδίο εκδήλωσης της προσωπικής στρατηγικής τόσο του πρωθυπουργού, όσο και των πρωτοκλασάτων του κόμματος, οι οποίοι θεωρούν πως η υπόθεση Οτσαλάν είναι πιθανό να ανοίγει νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν, τη "μετά - Σημίτη" εποχή.
Σε αυτό το κλίμα κινείται με έντονο τρόπο ο Α. Τσοχατζόπουλος,ο οποίος τις τελευταίες μέρες με τις δημόσιες εμφανίσεις του δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι η ήττα του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές θα προκαλέσει αυτόματα και θέμα ηγεσίας για την κυβέρνηση. Τοποθέτηση που προκάλεσε το "πυρ ομαδόν" των"εκσυγχρονιστών" και σχολιάστηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο οποίος είπε ότι οι βουλευτικές θα γίνουν το 2000 και πως τότε θα κριθεί και ο Κ. Σημίτης...
Ο υπουργός Αμυνας, του οποίου καλλιεργείται έντονα αρχηγικό προφίλ από εφημερίδες και τηλεοπτικούς σταθμούς (σ.σ.: που σημειωτέον στήριξαν ανοιχτά τον Κ. Σημίτη το '96 και που ίσως τώρα θεωρούν ότι ο νυν πρωθυπουργός αποτελεί "καμένο χαρτί"), φέρεται να επιδιώκει:
α) δέσμευση του πρωθυπουργού στο συνέδριο πως δε θα προσχωρήσει το ΠΑΣΟΚ σε κεντροδεξιά σενάρια και πως οι βουλευτικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν το 2000.
β) Επίσης ενισχύοντας το δικό του "αριστερό" προφίλ, θα ζητήσει λήψη μέτρων "τώρα", όπως άμεση εφαρμογή του 35ωρου, λήψη φορολογικών μέτρων "προς όφελος" των λαϊκών στρωμάτων κλπ. καθώς και πραγματοποίηση ευρύτατου ανασχηματισμού μετά το συνέδριο. Στόχος, προφανώς, η αποφυγή της συντριβής του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές και ο περιορισμός της αποτυχίας σε "αξιοπρεπή ήττα" που τότε θα δίνει νόημα σε κάποιον να ηγηθεί ενός όχι "διαλυμένου" ΠΑΣΟΚ...
γ) Την ίδια ώρα ο υπουργός Αμυνας φαίνεται να αρνείται κάθε συνεννόηση για τη σύνθεση της νέας ΚΕ του κόμματος, μεταθέτοντας την ευθύνη στην πλειοψηφία.
δ) Οσο για ενδεχόμενη υποψηφιότητα πέραν του Κ. Σημίτη, στο συνέδριο, ο Α. Τσοχατζόπουλος φέρεται αποφασισμένος να την καταγγείλει ως παιχνίδι που εξ αντικειμένου στηρίζει την υπάρχουσα πλειοψηφία.
ε) Στις δημόσιες, δε, τοποθετήσεις του, ο υπουργός αναφέρει ότι πτώση 6 - 7 μονάδων του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές έναντι του ποσοστού των βουλευτικών του '96 θα είναι ανεκτή, αλλά ο ίδιος σε ανεπίσημες συζητήσεις του εκτιμά ότι το ΠΑΣΟΚ δε θα ξεπεράσει το 30%. Υποστηρίζει χαρακτηριστικά πως το ποσοστό του κυβερνητικού κόμματος "θα αρχίζει από "δυο" στις ευρωεκλογές". Λέει, παράλληλα, πως σε περίπτωση καθόδου του Αβραμόπουλου, ήττα ακόμα και με μια μονάδα του ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ, θα είναι συντριβή...
Κατά τους συνεργάτες του υπουργού, είναι πιθανό μετά τις ευρωεκλογές να αναζητηθεί άλλος που "θα σύρει το κάρο μέχρι τις εκλογές" και εδώ ορισμένοι κάνουν λόγο για το σενάριο που μιλά περί συμφωνίας για την ανάδειξη της Β. Παπανδρέου σε θέση "μεταβατικής πρωθυπουργού" μέχρι τις βουλευτικές.
Από τη μεριά του ο πρωθυπουργός θέλει να εμφανίζεται ως συγκαταβατικός έναντι των εσωκομματικών του αντιπάλων και υπέρμαχος της σύνθεσης. Χτες, δε, συνέχισε τις συναντήσεις του ενόψει του συνεδρίου με στελέχη όπως ο κΚ Σκανδαλίδης και ο Γερ. Αρσένης, ενώ σήμερα συνεδριάζει το ΕΓ και το Σάββατο η ΚΕ του κόμματος.
Ομως στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, που απαρτίζουν το λεγόμενο "σκληρό πυρήνα των εκσυγχρονιστών" (σ.σ.: όπως οι "44" που έλαβαν μέρος στο"δείπνο" της περασμένης βδομάδας) εκτοξεύουν απειλές για "ξεκαθάρισμα λογαριασμών" στο συνέδριο. Ηδη ο Γ. Πασχαλίδης δήλωσε προχτές ότι όποιος διαφωνεί, να έχει το θάρρος να σηκώσει το χέρι του στο συνέδριο και να το πει... Τοποθέτηση που προκάλεσε αντιδράσεις της "εσωκομματικής αντιπολίτευσης" που μέσω του Γ. Καψή απάντησε, ότι η πλειοψηφία πρέπει να φοβάται όχι ποιος θα σηκώσει το χέρι, αλλά πού θα το κατεβάσει...
Αυτή, δε, η δραστηριοποίηση των "σκληρών" του "εκσυγχρονισμού", φαίνεται να προκαλεί δυσφορία σε άλλα ηγετικά στελέχη, όπως η Β. Παπανδρέου,αλλά και ο Κ. Λαλιώτης,που όμως προχτές φρόντισε να ταχθεί παρά τω πλευρώ του"μη αναλώσιμου" κ. Σημίτη...
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις Τσοχατζόπουλου, περί ήττας στις ευρωεκλογές και ανάκυψης θέματος ηγεσίας (θέση με την οποία συμφωνεί και ο Χρ. Παπουτσής) προκάλεσαν τις αντιδράσεις των υποστηρικτών του Κ. Σημίτη.
Ο Θ. Τσουκάτος,μάλιστα, κάλεσε τον υπουργό "να είναι προσεκτικός" (!) γιατί οι δηλώσεις του... "παρερμηνεύονται" και αυτό "δημιουργεί πρόβλημα στην κυβέρνηση".
Ο Χρ. Βερελής κάλεσε τα μέλη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης "να σωπάσουν μια για πάντα" και να μην ελπίζουν σε ήττα στις ευρωεκλογές για ανατροπή του πρωθυπουργού, ενώ ο Μ. Παπαϊωάννου υποστήριξε ότι ο Κ. Σημίτης θα είναι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός και μετά από ενδεχόμενη ήττα στις ευρωεκλογές...
Παράλληλα, ο Ε. Βενιζέλος μίλησε για κλίμα "ηττοπάθειας" ενώ αντίστοιχες φράσεις χρησιμοποίησαν η Α. Διαμαντοπούλου και ο Ν. Αλευράς, που συμπλήρωσε, επιπλέον, ότι "ασφαλώς δε θα τεθεί θέμα ηγεσίας" και επιτέθηκε στον Α. Τσοχατζόπουλο, λέγοντας πως "δεν μπορεί να θεωρείται ότι κάποιοι, όντας μέλη της κυβέρνησης, ότι δεν έχουν ευθύνη για την πολιτική και την εικόνα της κυβέρνησης".Ο Τ. Μαντέλης μίλησε για ένα ΠΑΣΟΚ το οποίο "ανήκει σε όλους και στο οποίο δε χωρούν καπετανάτα ούτε τεθλασμένες πολιτικές".
Ο Γερ. Αρσένης όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του υπουργού Αμυνας περί ζητήματος ηγεσίας, απάντησε ότι "εγώ δε θα το έθετα έτσι" και είπε ότι θα εκθέσει την άποψή του για το συνέδριο σε δημόσια παρέμβασή του την Τετάρτη.
Από την πλευρά του ο Απ. Κακλαμάνης επανέλαβε τη θέση του για ευρύ ανασχηματισμό μετά το συνέδριο, ενώ ο Γ. Σουλαδάκης,αφού τάχθηκε υπέρ της θέσπισης θέσης αντιπροέδρου στο ΠΑΣΟΚ, αντιτάχθηκε "με τη λογική που προωθούν κάποιοι και η οποία οδηγεί στην πολιτική σύνθεση, ως απόρροια παζαριού".
Τέλος, αναφορικά με το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, η Β. Παπανδρέου είπε, πως "θα είναι ζωηρό. Θα βγούμε ενωμένοι και θα προχωρήσουμε πιο αποτελεσματικά". Η ίδια δήλωσε περισσότερο αισιόδοξη από τον Ακη Τσοχατζόπουλο για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών - με αφορμή τη συνέντευξή του στο "Βήμα" - λέγοντας πως "και το '96 τα προγνωστικά για το ΠΑΣΟΚ ήταν αρνητικά. Ομως κερδίσαμε".
Αναφορικά με τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων που φέρουν τους πολίτες να μην εμπιστεύονται την κυβέρνηση σε μια σειρά θεμάτων, όπως Υγεία, Παιδεία, η υπουργός Εσωτερικών ισχυρίστηκε πως οι πολίτες δεν αντιλαμβάνονται (!) τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής στους σχετικούς τομείς. Τα αποτελέσματα "είναι λιγότερο ορατά απ' ό,τι θα θέλαμε", είπε...
Ν. Μπ.