Παρασκευή 5 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΛΙΝΥΑΕ
Πρό(σ)κληση σε φιάσκο

Ατυχήματα και ασθένειες "θερίζουν" τους εργαζόμενους, ενώ ο πρωθυπουργός εγκωμιάζει το κυβερνητικό "έργο" σε εγκαίνια νέων γραφείων του Ινστιτούτου

Στη χώρα μας γίνονται περίπου 25.000 εργατικά ατυχήματα το χρόνο (τουλάχιστον τόσα δηλώνονται), από τα οποία 100 θανατηφόρα. Περίπου10.000 εργαζόμενοι συνταξιοδοτούνται πρόωρα κάθε χρόνο, λόγω επαγγελματικών ασθενειών. Μόνο το ΙΚΑ δαπανά 30 δισ. δραχμές το χρόνο για τα εργατικά ατυχήματα, ενώ 463 δισ. δραχμές δαπανώνται για συντάξεις αναπηρίας και 800 δισ. δραχμές για άλλες σχετικές παροχές.

Αυτή η ζοφερή πραγματικότητα, σύνθλιψης της υγείας των εργαζόμενων στο βωμό του κέρδους, δεν εμπόδισε τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη να θριαμβολογήσει για το "έργο" της κυβέρνησής του και του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε.) - τα νέα γραφεία του οποίου εγκαινίασε χτες - και να δηλώσει ότι "η αρτιότητα του νομοθετικού μας πλαισίου, το οποίο ενσωματώνει 130 νομικά κείμενα, τοποθετεί την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις της Κοινότητας επί του θέματος". Ο Κ. Σημίτης απέδωσε στον "κοινωνικό διάλογο" την ύπαρξη του ινστιτούτου, "ξέχασε" τις εργοδοτικές πιέσεις για κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών, υποστήριξε ότι μειώθηκαν κατά... 60% τα εργατικά ατυχήματα, αγνοώντας συνειδητά το μέγεθος της αποβιομηχάνισης και της άτυπης εργασίας.

Στη χτεσινή φιέστα παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης,όλη η ηγεσία του υπουργεία Εργασίας, ο υπουργός Ανάπτυξης Ε. Βενιζέλος και άλλα κυβερνητικά στελέχη.

Ο αντιπρόεδρος του ΕΛΙΝΥΑΕ και εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ, Δ. Πολίτης,σημείωσε ότι σκοπός του Ινστιτούτου είναι και η εκπαίδευση 4.000 τεχνικών ασφάλειας, 1.000 γιατρών εργασίας και 400.000 εργαζομένων και εργοδοτών στο αντικείμενο.Το έργο αυτό το έχει αναλάβει εδώ και χρόνια, ενώ η κυβέρνηση παραπέμπει σ' αυτό για τη δημιουργία στελεχών, αντί να αναλάβει τις ευθύνες της!

Ο υπουργός Εργασίας, Μ. Παπαϊωάννου,όχι μόνο εκθείασε την πολιτική της κυβέρνησης, αλλά σημείωσε ότι ετοιμάζεται να λειτουργήσει "έναν ελεγκτικό μηχανισμό υψηλών προδιαγραφών", ο οποίος... "θα εγγυάται την ισορροπία ανάμεσα στην απαιτούμενη ευελιξία των εργασιακών σχέσεων και στην ασφάλεια των εργαζομένων"!!!

Η εκδήλωση "άνοιξε" με σύντομο χαιρετισμό του αντιπροέδρου του Ινστιτούτου, Α. Σκιαδά,εκπροσώπου των εργοδοτών, ενώ χαιρέτισαν και οι πρόεδροι των εργοδοτικών και εργατικών οργανώσεων, Χ. Πολυζωγόπουλος της ΓΣΕΕ, Ι. Στράτος του ΣΕΒ, Χ. Φώλιας της ΕΣΕΕ και Γ. Κανελλόπουλος της ΓΣΕΒΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ