- Από την πλευρά σας, σαν ΚΚΡΟ, τι κάνετε;
- Σήμερα διεξάγουμε σημαντική δουλιά, απαιτώντας να αποκατασταθούν οι κοινωνικές εγγυήσεις για τους εργαζόμενους ανθρώπους, μια και σε πολλές περιοχές, σε πολλούς κλάδους της βιομηχανίας δεν έχουν πάρει τους μισθούς τους επί πολλούς μήνες, έχει παραλύσει η μισθοδοσία στον κοινωνικό τομέα του κράτους, στους γιατρούς, στρατιωτικούς, εκπαιδευτικούς, όπως επίσης και η πληρωμή των κοινωνικών βοηθημάτων στα στρώματα του πληθυσμού που έχουν ανάγκη από βοήθεια.
Από την άποψη αυτή δουλέψαμε προσεκτικά και ενεργητικά με τον προϋπολογισμό για το 1999, διότι χωρίς ομοσπονδιακό προϋπολογισμό δεν μπορεί να διαμορφωθούν οι προϋπολογισμοί σε κατώτερα επίπεδα. Επιτρέψαμε να λυθεί αυτό το πρόβλημα σε όσο το δυνατόν συντομότερα χρονικά διαστήματα. Αλλά ταυτόχρονα απαιτήσαμε και εξακολουθούμε να απαιτούμε από τον Πρόεδρο Μπορίς Γιέλτσιν και από τη σημερινή κυβέρνηση αποτελεσματικά μέτρα. Μέτρα όχι μόνο για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης των αναγκών του προϋπολογισμού της χώρας, αλλά το κυριότερο για την ανόρθωση του οικονομικού δυναμικού του βιομηχανικού τομέα της Ρωσίας. Ετσι ώστε να αυξηθεί η βάση του προϋπολογισμού, για να μειωθούν οι φόροι και να δοθεί η δυνατότητα στους εμπορευματοπαραγωγούς να εργάζονται με λιγότερη φορολογική επιβάρυνση, χωρίς όμως να ζημιώνεται η χρηματοδότηση του τομέα του προϋπολογισμού.
- Πρόσφατα έγιναν οι απεργίες των εκπαιδευτικών στη Ρωσία. Πώς κρίνετε τον αγώνα τους;
- Οι απεργίες των καθηγητών διεξήχθησαν σχεδόν σε όλες τις περιοχές της χώρας. Η πιο δύσκολη κατάσταση με τον προϋπολογισμό είναι στη Σιβηρία και την Απω Ανατολή μια και πρόκειται για περιοχές που έχουν τα περισσότερα έξοδα. Είναι μακριά από το κέντρο, οι φυσικές συνθήκες είναι πιο σκληρές και απαιτούνται περισσότερα έξοδα για την εξασφάλιση της ζωής των ανθρώπων. Εκεί είναι πιο δύσκολο να συγκεντρωθούν τα χρήματα για τον προϋπολογισμό και είναι λιγότερες οι δυνατότητες να καταβληθούν χρήματα από τον προϋπολογισμό. Από την άποψη αυτή σε ορισμένες περιοχές έχουμε διαρκείς απεργίες.
Οι εκπαιδευτικοί έχουν κουραστεί να δουλεύουν επί πολλά χρόνια εκτελώντας το καθήκον τους, γνωρίζοντας την υπευθυνότητα του ρόλου του εκπαιδευτικού. Ο δάσκαλος είναι ένα από τα πιο αξιοσέβαστα επαγγέλματα σε όλο τον κόσμο. Οπως ο εκπαιδευτικός θα διαμορφώσει τον νέο άνθρωπο, με τι γνώσεις θα τον παραδώσει στη ζωή, στην κοινωνία, έτσι η χώρα αργότερα θα έχει τους ενήλικους μορφωμένους πολίτες της.
Βλέπω ότι εδώ στην Ελλάδα διεξάγεται επίσης ο αγώνας των μαθητών, των εκπαιδευτικών, των φοιτητών. Με μεγάλη προσοχή ενημερώθηκα γιατί απεργούν οι άνθρωποι. Οι άνθρωποι θέλουν άλλα βιβλία ανώτερης ποιότητας, να είναι ανώτερο το επίπεδο μόρφωσής τους, για να μη μετατραπεί η Ελλάδα στη διαδικασία της παγκοσμιοποίησης με μέσο επίπεδο μόρφωσης, αλλά να ετοιμάσει προσωπικό, στελέχη και μέσης και ανώτατης εκπαίδευσης, ώστε να μη μείνει πίσω από τη διαδικασία της επιστημονικοτεχνικής επανάστασης. Δυστυχώς, η Ρωσία σήμερα, αφού έχασε όλα αυτά, θέτει καθαρά οικονομικά αιτήματα και διεκδικήσεις. "Δώστε στον εκπαιδευτικό να φάει", είναι το σύνθημα που κυριαρχεί.
- Τι απαιτείται για την επίλυση των προβλημάτων που δημιουργούν οι διαδικασίες παγκοσμιοποίησης;
- Θα ήθελα κατ' αρχήν να πω πως με μεγάλη ευγνωμοσύνη δεχτήκαμε την πρόσκληση του ΚΚΕ να διοργανωθεί στην Αθήνα η συνάντηση εργασίας για την προετοιμασία της μεγάλης Διάσκεψης Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που θα γίνει το Μάη για τα προβλήματα της παγκοσμιοποίησης και της οικονομικής κρίσης. Διότι σε κάθε χώρα χωριστά είναι πρακτικά αδύνατον να λυθούν τα προβλήματα που δημιουργούν στα οικονομικά και δημοσιονομικά συστήματά μας οι συντελούμενες διαδικασίες παγκοσμιοποίησης. Απαιτείται η συνένωση των προσπαθειών όχι μόνο των αριστερών κομμάτων, αλλά και η τοποθέτηση των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων σε παγκόσμιο επίπεδο. Διότι σήμερα, με τη δημιουργία του ευρωνομίσματος και το ότι μπήκε σε ισχύ αλλάζει πρακτικά η όψη του κόσμου όπως την είχαμε συνηθίσει τον 20ό αιώνα. Η Ευρώπη από αυτή την περίοδο άρχισε να εφαρμόζει αποτελεσματικά προστατευτικά μέτρα για τον εμπορικό της χώρο σε σχέση με τις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων και για την εξαγωγή κεφαλαίου στο έδαφος της Αμερικής.
Από το 1992 έγινε η πρώτη εισήγηση για την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα ανταγωνιστικό στο δολάριο ισχυρό νομισματικό σύστημα. Το 1992 στο Μάαστριχτ υπογράφτηκε η συμφωνία η οποία καθόριζε τα στάδια εξέλιξης της Ευρώπης σύμφωνα με το ευρωσυνάλλαγμα. Και αν υποθέσουμε ότι στη Ρωσία το φιλελεύθερο μοντέλο οικονομίας, που εισήχθηκε υπό την υπαγόρευση του ΔΝΤ, απαιτεί από την κυβέρνηση μόνο την υποστήριξη των αυστηρών πλαισίων του ελλείμματος του προϋπολογισμού να μην αυξήσει το κρατικό χρέος, στη Συνθήκη του Μάαστριχτ ένα από τα βασικά προβλήματα, παράλληλα με τη συγκράτηση των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού, ήταν η συμφωνία των χωρών της Ευρώπης για την εξασφάλιση της αποτελεσματικής αύξησης του βιοτικού επιπέδου του μεγαλύτερου μέρους ττου πληθυσμού, την εξασφάλιση προγραμμάτων καταπολέμησης της φτώχειας. Ετσι ώστε όταν ανοίξουν τα οικονομικά σύνορα των κρατών που συμμετέχουν στο ευρωνόμισμα να μη γίνεται κερδοσκοπική κίνηση των εμπορευμάτων από περιοχές με χαμηλότερες τιμές σε περιοχές με υψηλότερες τιμές.
- Ποια θα είναι η απάντηση της εργατικής τάξης σε ό,τι αφορά την παγκόσμια οικονομική κρίση;
- Στο άμεσο μέλλον ο κόσμος θα διαμορφωθεί υπό την επίδραση τριών κέντρων παγκόσμιων νομισμάτων - το δολάριο, το ΕΥΡΩ και το ιαπωνικό γιέν. Μπορώ να πω ότι πιθανόν να εμφανιστεί και τέταρτο κέντρο - η Κίνα, η οικονομία της οποίας κάθε 8-10 χρόνια επιτρέπει να διπλασιάσει τον εθνικό της πλούτο. Η συνένωση των τριών κέντρων παγκόσμιων νομισμάτων, η δύναμη του κεφαλαίου των οποίων ξεπερνάει δεκάδες εκατοντάδες φορές τη δύναμη των νομισμάτων των υπόλοιπων χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας, αυτή η τάση θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός μονοπωλιακού κόσμου υπερδυνάμεων και όλες οι υπόλοιπες χώρες θα βρίσκονται σε κατάσταση αποικιών προμηθευτών του κεφαλαίου τους και μονίμων δανειοληπτών.
Σε αυτές τις χώρες προχωράει η καταστροφή όλων των κοινωνικών κατακτήσεων των εργαζομένων ανθρώπων, καταστροφή των κοινωνικών ορίων ζωής των περισσότερων ανθρώπων, η κοινωνική κρίση πλήττει βασικά πάντα το μεσαίο και φτωχό πληθυσμό και αυτές οι ομάδες πληθυσμού αυξάνονται καταστροφικά λόγω της παράλυσης της οικονομίας. Και η απάντηση της εργατικής τάξης, των ανθρώπων του μόχθου στις διαδικασίες παγκοσμιοποίησης και της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης θα είναι και αυτό ένα από τα βασικά προβλήματα της επικείμενης συνάντησης το Μάη που οργανώνει το ΚΚΕ.
Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ