Πέμπτη 25 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ψηφίστηκε ο νέος ΚΟΚ

Ψηφίστηκε χτες στη Βουλή ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ δύο μήνες μετά τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αιτιολογώντας τη μη ψήφισή του εκ μέρους του ΚΚΕ, ο βουλευτής του ΚόμματοςΣτ. Παναγιώτου τόνισε μεταξύ άλλων ότι ο νέος ΚΟΚ δεν ανταποκρίνεται στα συμπεράσματα του πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής, το οποίο συζητήθηκε πρόσφατα στη Βουλή. Και δεν ανταποκρίνεται, τόνισε, γιατί αντί για μείωση των ατυχημάτων έχουμε αύξηση. Συγκεκριμένα, τα τροχαία από 24.681 το 1997 έφτασαν σε 24.875 το 1998 και τα θανατηφόρα την ίδια περίοδο από 1.892 έφτασαν στα 1.970.

Υπογράμμισε δε ότι οι τέσσερις παράγοντες που συνθέτουν το πρόβλημα της οδικής ασφάλειας - ο χρήστης, το όχημα, η οδική υποδομή και ο έλεγχος του συστήματος - αγνοούνται και έτσι ένας ΚΟΚ όσο καλός και να είναι, δεν μπορεί να περιορίσει από μόνος του τα ατυχήματα.

Ζήτησε δε το σχεδιασμό και την ανάπτυξη των μέσων μαζικής μεταφοράς μέσα από ένα πυκνό δίκτυο, προκειμένου να μειωθεί η κυκλοφορία των οχημάτων, καθώς και τη λήψη μέτρων για την ποιότητα της κατασκευής των δρόμων, οι οποίοι κατά 85%, όπως λέει το ίδιο το ΥΠΕΧΩΔΕ, είναι ακατάλληλοι. Ο νέος ΚΟΚ, τόνισε, αποτελεί μία εκλεκτική αντιγραφή κωδίκων της Γαλλίας και της Γερμανίας, ενώ δεν προβλέπονται μέτρα για την επαρκή σήμανση των δρόμων και την οδική σύνδεση μεταξύ διαφόρων περιοχών της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ