Τετάρτη 24 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συλλαλητήριο αγροτών στην Καλαμάτα

Την επιτακτική ανάγκη για συνέχιση του αγώνα ενάντια στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς διατράνωσαν χτες οι αγρότες της Μεσσηνίας, συμμετέχοντας στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που έγινε στην Καλαμάτα, μετά από κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αγροτών του νομού.

Οι αγρότες συγκεντρώθηκαν με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα έξω από το κτίριο της νομαρχίας, όπου παρέμειναν για δύο ώρες, δηλώνοντας πως θα παλέψουν με όλες τους τις δυνάμεις ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική που ακολουθούν κυβέρνηση και ΕΕ, οδηγώντας τους στο ξεκλήρισμα και τον αφανισμό.

Στο ψήφισμά τους οι αγρότες εκφράζουν την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους στην αγωνιζόμενη αγροτιά της χώρας και χαιρετίζουν τις μεγάλες κινητοποιήσεις των αγροτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Καταδικάζουν την τρομοκρατία, τον εκφοβισμό και τις συκοφαντίες που εξαπολύει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των αγροτικών κινητοποιήσεων και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν με ενότητα και αποφασιστικότητα, τονίζοντας πως: "Δε μας σταματούν ούτε τα δικαστήρια και οι εισαγγελείς, ούτε οι διάφορες εξαγγελίες για ρυθμίσεις, ούτε οι κατηγορίες περί "υποκινητών" και "εκατομμυριούχων"". Παράλληλα, υπογραμμίζουν την έντονη αντίθεσή τους στις δραστικές περικοπές της γεωργίας που ετοιμάζονται, στη ρύθμιση της αγροτικής πολιτικής από τα πολυεθνικά συγκροτήματα, στη μείωση έως και κατάργηση των επιδοτήσεων και της παρέμβασης, που τους παραδίνει στο έλεος των μεσαζόντων.

Τα κύρια αιτήματα των αγροτών του νομού είναι: Να καταργηθούν οι περιορισμοί της ΕΕ στις καλλιέργειες και την παραγωγή τους, να μην εφαρμοστεί η "Ατζέντα 2000", να μειωθεί το κόστος παραγωγής, να γίνει δίκαιη ρύθμιση των χρεών, να σταματήσουν οι δικαστικές διώξεις με νομοθετική ρύθμιση. Ακόμα ζητούν θεσμικό πλαίσιο για Μητρώο - ΕΛΓΑ - ασφάλιση, σύμφωνα με τις θέσεις του αγροτικού κινήματος και κίνητρα για τους νέους αγρότες. Τέλος, απαιτούν να προστατευτούν τα προϊόντα του νομού (λάδι, σταφίδα, σύκα, εσπεριδοειδή κ.ά.) με σύστημα τιμών και επιδοτήσεων που να καλύπτει το κόστος και να αφήνει ένα λογικό κέρδος στον παραγωγό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ