Παρασκευή 19 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το άγνωστο ποντιακό θέατρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (της ανταποκρίτριάς μας).-

Το ρωμαίικο θέατρο του Πόντου εκείθεν του Αιγαίου, όπως το χαρακτηρίζει ο ερευνητής, θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης, Ερμής Μουρατίδης,ζωντάνεψε προχθές το βράδυ στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, σε εκδήλωση - παρουσίαση του δίτομου σημαντικότατου έργου του με θέμα το Ποντιακό Θέατρο.Ο "ψηφιδογράφος του Ποντιακού θεάτρου", όπως αποκαλούν τον Ερμή Μουρατίδη, παρουσίασε ένα, μόνο, μέρος της 30χρονης προσπάθειάς του για συλλογή, κατάταξη και καταγραφή θεατρικών έργων, προγραμμάτων και φωτογραφιών, που συνολικά θα περιλάβει σε τέσσερα βιβλία του.

Ηδη κυκλοφορούν οι δύο πρώτοι τόμοι, που παρουσιάζουν το "Ποντιακό Θέατρο στο Μικρασιατικό Πόντο από το 1850 - 1922" και το "Ποντιακό Θέατρο στη Νότια Ρωσία, Γεωργία, Ουκρανία από το 1810 - 1917".Υπό έκδοση βρίσκεται και ο τρίτος τόμος που θα αναφέρεται στο "Ρωμαίικο Σοβιετικό Θέατρο" από το 1917 με την έκρηξη της Οκτωβριανής Επανάστασης ως το 1985.

Ως έργο "πολλαπλά αξιοτίμητο" χαρακτήρισε ο Ξενοφών Κοκόλης (επίκουρος καθηγητής Νεοελληνικής Λογοτεχνίας), το πελώριο σε όγκο και ουσία, άγνωστο και αδιερεύνητο υλικό που παραθέτει ο συγγραφέας στους δύο τόμους που κυκλοφόρησαν. "Μέσα από το έργο του Ερμή, βλέπουμε τον ποντιακό ελληνισμό από το 1800 και μετά να μεγαλουργεί, όπου κι αν βρέθηκε", είπε ο ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος και σημείωσε: "Βλέπουμε την εποποιία ενός λαού που έζησε κάτω από ξένα αφεντικά, σε άθλιες πραγματικά συνθήκες και μεγαλούργησε δημιουργώντας. Μας διδάσκει το πείσμα και την επιμονή του ποντιακού λαού να επιβιώσει και πολιτισμικά μέσα και από το θέατρο".

Την ανάγκη να δραστηριοποιηθούν οι δημόσιοι φορείς της πολιτείας για να συγκεντρωθεί το σημαντικό πολιτισμικό υλικό που υπάρχει ακόμη στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ και κινδυνεύει να καταστραφεί, σημείωσε ο καθηγητής της Νεότερης Ιστορίας στο ΑΠΘ Κ. Φωτιάδης.Επίσης, μιλώντας για τις δυνατότητες που είχε ο ποντιακός ελληνισμός να αναπτύξει τις πολιτισμικές του ανησυχίες, σημείωσε πως "ο ίδιος ο Λένιν μιλούσε με σεβασμό για τις μητρικές γλώσσες των λαών. Φτάσαμε να διδάσκεται η ποντιακή στα σχολεία της πρώην ΕΣΣΔ. Ο,τι δεν έκανε το ελληνικό κράτος, το έκανε το σοβιετικό κράτος. Χαρακτηριστικό, άλλωστε, είναι πως την εικοσαετία 1917 - 1937 αναπτύχθηκε ραγδαία η ελληνόγλωσση λογοτεχνία".

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και μίλησε και ο Αγαπ. Σαχίνης (δημοτικός σύμβουλος της ΔΑΚ στο Δήμο Θεσσαλονίκης), ο οποίος ανέφερε πως "στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, όπου κυριαρχεί το λίγο, μας λείπει η ανιδιοτέλεια, η ειλικρίνεια είναι σε ανεπάρκεια, η δουλιά του Ερμή μας κάνει υπερήφανους. Γιατί υπάρχουν, ακόμη, άνθρωποι, που αποφασίζουν να προσφέρουν στο λαό τις γνώσεις τους, με απόλυτη ανιδιοτέλεια και κυρίως μέσα από το υστέρημά τους".


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ