Τον Αύγουστο, το 6ο Παγκόσμιο Πανηπειρωτικό Συνέδριο
Στη μαγική λέξη "ανάπτυξη", θα είναι αφιερωμένο το 6ο Παγκόσμιο Πανηπειρωτικό Συνέδριο που θα γίνει στην Ηγουμενίτσα στις 26 - 30 Αυγούστου 1999. Η πορεία προς το συνέδριο άνοιξε χτες με συνέντευξη Τύπου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας όπου παρουσιάστηκε η σχετική διακήρυξη. Στόχος της συνομοσπονδίας είναι η πορεία προς το συνέδριο να είναι τέτοια που να αναδείξει τα προβλήματα της Ηπείρου με σειρά πρωτοβουλιών που να δραστηριοποιούν το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό του ντόπιου και απόδημου πληθυσμού της περιφέρειας. Μιας περιφέρειας που βρίσκεται σταθερά στην τελευταία θέση των περιφερειών ως προς το κατά κεφαλή εισόδημα και που όπως είπε ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας Κ. Αλεξίου, χαρακτηρίζεται πλέον από την πληθυσμιακή συρρίκνωση - γήρανση και τη συγκοινωνιακή απομόνωση. "Δε φταίει το φυσικό ανάγλυφο της περιοχής", σημείωσε ο ίδιος. "Η Ηπειρος δε στερείται φυσικών πόρων. Λείπουν οι δομές. Λείπει ο σιδηρόδρομος, λείπει ο κάθετος οδικός άξονας". Αρα, συμπέρανε, υπάρχει ανάγκη άρσης της απομόνωσης, βελτίωσης της τοπικής οικονομίας, θέσεων απασχόλησης, βελτίωσης της ποιότητας ζωής. Τα έργα που ζητά η περιοχή βρίσκονται μακριά από την κυβερνητική λογική των μεγάλων έργων. "Ολοι γνωρίζουμε τη χαίνουσα τρύπα της Κατάρας για την οποία ξοδεύτηκαν τεράστια κονδύλια", είπε. Βάρος, τόνισε, πρέπει να δοθεί στο σχεδιασμό της ανάπτυξης που έχει ανάγκη ο τόπος.
Ο παριστάμενος στη συνέντευξη υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Θ. Κολιοπάνος, έκανε πως δεν κατάλαβε τι ζητούν οι Ηπειρώτες κι αφού αρχικά προσπάθησε να πει πως η στατιστική δε λέει όλη την αλήθεια, στη συνέχεια ισχυρίστηκε πως το κύριο πρόβλημα βρίσκεται στο γεγονός ότι γίνονται έργα υπό την πίεση να υπάρχει απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων. Ο επίσης παριστάμενος στη συνέντευξη, πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δ. Τσοβόλας, συνεπής με τον εαυτό του ισχυρίστηκε, ουσιαστικά, πως το πρόβλημα της Ηπείρου είναι ότι τα τελευταία χρόνια καταστράφηκε η παραγωγική βάση που υποτίθεται πως είχε στήσει το ΠΑΣΟΚ στην πρώτη του περίοδο.
Στη διακήρυξη σημειώνεται ότι: ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός ανάπτυξης της περιοχής θα πρέπει να στηρίζεται σε επιστημονικά τεκμηριωμένες και αδιάψευστες αναλύσεις και θέσεις κατά τομέα, περιοχή και κλάδο. Να παίρνει υπόψη τις τοπικές παραγωγικές δυνατότητες και να τις συναρτά με τα μεγάλα οδικά δίκτυα που ανοίγονται όπως και τις άλλες βασικές υποδομές. Να υπολογίζει την αναβαθμισμένη γεωπολιτική θέση της Ηπείρου ως δυτική πύλη της χώρας προς την Ευρώπη κ.ά.