Πέμπτη 18 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Ανάδειξη των εκρηκτικών προβλημάτων

Σήμερα γίνεται ευρεία σύσκεψη φορέων στα γραφεία της ΕΙΝΑΠ, ώρα 11 πμ

Στην ανάδειξη των εκρηκτικών προβλημάτων των νοσοκομείων συνέβαλαν αποφασιστικά οι κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών του Λεκανοπεδίου Αττικής για την αναβάθμιση και την υπεράσπιση συνολικότερα του δημόσιου συστήματος υγείας της χώρας μας.

Κι ενώ η αναβάθμιση των νοσοκομείων χρήζει άμεσων και συγκεκριμένων μέτρων απ' την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Υγείας Λ. Παπαδήμας ή περιορίζεται σε πιλοτικά προγράμματα με πέντε νοσοκομεία στην Αττική ή παραπέμπει στην επόμενη πενταετία, ενώ υπόσχεται την κάλυψη των τρομακτικών κενών με εποχιακό προσωπικό. Ετσι σήμερα το πρωί, ώρα 11 πμ, η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) οργανώνει σύσκεψη με εκπροσώπους μαζικών φορέων τόσο στο χώρο της υγείας όσο και ευρύτερα των εργαζομένων για τα μεγάλα προβλήματα στο χώρο της υγείας. Η σύσκεψη θα γίνει στα γραφεία της ΕΙΝΑΠ, Μάρνη 30.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΙΝΑΠ στην προχτεσινοβραδινή του συνεδρίαση είχε αποφασίσει να εισηγηθεί στη χτεσινή συνέλευση των γιατρών την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Ομως η Γενική συνέλευση δεν έγινε λόγω έλλειψης απαρτίας.

Τελικά η συγκέντρωση εξελίχτηκε σε μια ουσιαστική ενημέρωση. Επισημάνθηκε η ανάγκη για άμεση πρόσληψη του αναγκαίου σε κάθε νοσοκομείο νοσηλευτικού προσωπικού, τον αναγκαίο τεχνολογικό του εξοπλισμό, την αναβάθμιση της ξενοδοχειακής τους υποδομής και την εφαρμογή των ασφαλών προγραμμάτων εφημεριών που έχουν καταρτίσει τα επιστημονικά όργανα κάθε νοσοκομείου. Παράλληλα οι γιατροί θα διεκδικήσουν την εξόφληση των εφημεριών του 1998 ανά γιατρό και ανά μήνα και τη διασφάλιση των συνολικών αποδοχών που είχαν το Δεκέμβρη του 1997.

"Απαιτούμε τη δημιουργία ενός δημόσιου συστήματος υγείας που θα σέβεται τον ασθενή, τους συγγενείς και τους λειτουργούς της υγείας", δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Χάρης Ζαχαρόγιαννης,επισημαίνοντας πως οι γιατροί θα παλέψουν ενάντια σε κάθε ενδεχόμενη προσπάθεια αλλαγής των εργασιακών σχέσεων στα δημόσια νοσοκομεία.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Γ. Ελευθερίου τόνισε πως "η δημόσια υγεία βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και χρειάζεται ενότητα στον αγώνα αναβάθμισης των δημόσιων νοσοκομείων, ώστε να μπορούν να προσφέρουν υψηλές υπηρεσίες".

Στη συγκέντρωση ανακοινώθηκε ότι η εκλογοαπολογιστική συνέλευση της ΕΙΝΑΠ θα γίνει στις 3 Μάρτη και οι εκλογές το τριήμερο της 13,14 και 15 Μάρτη.

Ψήφισμα για τον Οτσαλάν

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ ενέκρινε ψήφισμα, με το οποίο καταδικάζει την ελληνική κυβέρνηση για τη στάση της στη σύλληψη του Οτσαλάν.

Ο πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Χ. Ζαχαρόγιαννης στη χτεσινή συγκέντρωση επισήμανε τα εξής: "Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι βαρύτατες και πρέπει να παραιτηθούν οι υπεύθυνοι όσο ψηλά και αν βρίσκονται. Οι χειρισμοί της κυβέρνησης αγγίζουν τα όρια της προδοσίας. Ως νοσοκομειακοί γιατροί αισθανόμαστε ντροπή και οργή".

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ αποφάσισε να ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό για την ενίσχυση του αγώνα των Κούρδων. Επίσης αποφάσισε να καταθέσει 500.000 δραχμές.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ