Τρίτη 16 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Οξυμένη σερβική αντίδραση στα σχέδια του ΝΑΤΟ

Διατεθειμένο να συζητήσει και να διαπραγματευτεί όλα τα ζητήματα πλην της (οιασδήποτε μορφής) ΝΑΤΟικής δράσης στο Κοσσυφοπέδιο, είναι το Βελιγράδι, ενώ την ίδια ώρα εντείνονται οι πιέσεις ΗΠΑ και Δυτικοευρωπαίων για υλοποίηση των σχεδίων τους...

ΡΑΜΠΟΥΓΕ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Η αποστολή ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στο Κόσσοβο, που προωθείται με κάθε τρόπο από τις ΗΠΑ και τις δυτικοευρωπαϊκές δυνάμεις, προκαλεί την έντονη αντίδραση των Σέρβων, που δηλώνουν πως διατίθενται να κάνουν αρκετούς συμβιβασμούς στις συνομιλίες του Ραμπουγέ, πλην της αποδοχής στρατιωτών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στο έδαφός τους.

"Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε μ' αυτό το σχέδιο", τόνισε κατηγορηματικά ο Σέρβος Πρόεδρος, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς,σε χτεσινή του συνέντευξη προς το πρακτορείο "Ασοσιέιτεντ Πρες", εξηγώντας ότι εάν πραγματοποιηθούν οι απειλές για ΝΑΤΟικές αεροπορικές επιδρομές, είτε εφαρμοστεί το σχέδιο για αποστολή ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στο Κόσσοβο, θα "κορυφωθεί η επιθετικότητα και τα εγκλήματα πολέμου"! Οταν ρωτήθηκε εάν όλα τα άλλα ζητήματα είναι διαπραγματεύσιμα πλην της ΝΑΤΟικής αποστολής στρατευμάτων, ο Σέρβος Πρόεδρος απάντησε καταφατικά, συμπληρώνοντας πως δε χρειάζεται να σταλούν ξένα στρατεύματα στο Κόσσοβο σε περίπτωση που "επιτευχθεί μία καλή συμφωνία, που θα τύχει της αποδοχής της πλειοψηφίας των ανθρώπων που κατοικούν στο Κοσσυφοπέδιο".

Πάντως, οι πιέσεις θα ενταθούν και οι διαπραγματεύσεις στο Ραμπουγέ θα γίνουν ολοένα και σκληρότερες μετά την αναμενόμενη απόφαση της "Ομάδας Επαφής" για το Γιουγκοσλαβικό, την περασμένη Κυριακή στο Παρίσι, ότι δηλαδή οι συνομιλίες στο Ραμπουγέ θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί - και να καταλήξουν σε κάποια ειρηνευτική συμφωνία - το αργότερο μέχρι το ερχόμενο Σάββατο...

"Πυροσβεστικό" αλλά και μεσολαβητικό ρόλο, στο μεγαλύτερο ζήτημα (εκείνο της αποστολής ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στο Κόσσοβο) που προκαλεί τριβή ανάμεσα στις μεγάλες ξένες δυνάμεις και τη Σερβία, επιχειρεί να παίξει και πάλι η Ρωσία. Χτες, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβάνοφ,μετέβη στο χώρο των συνομιλιών μεταξύ ξένων μεσολαβητών και των αντιπροσωπειών που απαρτίζουν εκπρόσωποι των Σέρβων και των Κοσσοβάρων Αλβανών. Κύριος σκοπός της παρουσίας Ιβάνοφ στο Ραμπουγέ είναι η επίτευξη μίας πολιτικής ειρηνευτικής συμφωνίας, δίχως, την πραγματοποίηση των ΝΑΤΟικών σχεδίων (όπως αεροπορικές επιδρομές ή αποστολή πολυεθνικών στρατευμάτων). Ομως, ο συσχετισμός δυνάμεων δεν επιτρέπει στο Ρώσο υπουργό Εξωτερικών αισιοδοξία για το τελικό αποτέλεσμα των επαφών του στο Ραμπουγέ... Και αυτό, γιατί, είτε επιτευχθεί, είτε όχι, συμφωνία στο Ραμπουγέ, διαφαίνεται σχεδόν βέβαιο πως το ΝΑΤΟ θα δράσει στο Κόσσοβο: είτε με αεροπορικές επιδρομές (σε περίπτωση που αποτύχουν οι συνομιλίες στη Γαλλία), είτε με αποστολή στρατευμάτων (σε περίπτωση που επιτευχθεί "ειρηνευτική" συμφωνία)...

Μάλιστα, ο Σέρβος πρόεδρος, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, δήλωσε χτες πως το Βελιγράδι δε θα αιφνιδιαζόταν σε περίπτωση που οι Ρώσοι ενδώσουν τελικώς στις δυτικές πιέσεις και αποδεχτούν ακόμη και την αποστολή ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στο Κόσσοβο! Οπως σημείωσε ο Μιλουτίνοβιτς: "Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μια τέτοια πιθανότητα... Οπότε θα μείνουμε μόνοι να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας"!

Αλλωστε, οι Αμερικανοί που προωθούν ιδιαίτερα επίμονα το σχέδιο της ισχυρής παρουσίας του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, έχουν καταφέρει να "πείσουν" και να "δεσμεύσουν" τους ετέρους συνομιλητές στο τραπέζι του διαλόδου στο Ραμπουγέ, τους Κοσσοβάρους Αλβανούς. Οι τελευταίοι, μάλιστα, όχι μόνο δέχονται την αποστολή πολυάριθμων ξένων στρατευμάτων (περίπου 30.000, εκ των οποίων 4.000 θα είναι Αμερικανοί στρατιώτες) στο Κόσσοβο, αλλά και θεωρούν ως "εγγύηση" το ΝΑΤΟ στην περιοχή!

  • Δυσμενώς σχολιάστηκε και χτες από τη φιλοκυβερνητική σερβική εφημερίδα"Πολίτικα" το σχέδιο των ΗΠΑ για την αποστολή ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στο Κοσσυφοπέδιο. Σε εκτεταμένο άρθρο της η "Πολίτικα" επιτέθηκε κατά της αμερικανικής πολιτικής στα Βαλκάνια υποστηρίζοντας "οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ανοιχτά την τρομοκρατία, είναι υπεύθυνες για γενοκτονία σε βάρος του σερβικού λαού και επιθυμούν να στείλουν τα στρατεύματά τους σε νέες περιοχές, μετά τον "Ψυχρό Πόλεμο", υλοποιώντας, έτσι, επιθετικές ενέργειες όχι μόνο σε βάρος της ΝΟ Γιουγκοσλαβίας, αλλά και της Ευρώπης".

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ