Σάββατο 13 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ
Απροστάτευτη στην κοινωνία της πληροφόρησης
Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Θεωνά στη σχετική συζήτηση στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

"Οι δημιουργοί και οι συντελεστές πνευματικών έργων βρίσκονται σήμερα ουσιαστικά ανυπεράσπιστοι μπροστά στα φαινόμενα χρήσης, διακίνησης και αναπαραγωγής της δημιουργίας τους από τη χρήση των νέων τεχνολογικών μέσων αναπαραγωγής και επικοινωνίας", τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Θεωνάς παρεμβαίνοντας στη συζήτηση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχετικά με την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας στην κοινωνία της πληροφόρησης.

"Οι εθνικές νομοθεσίες προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας, τόνισε ο Γ. Θεωνάς, και των συγγενικών δικαιωμάτων, όπως και η αντίστοιχη κοινοτική, που ήταν ήδη ανεπαρκείς πριν από τη λεγόμενη παγκοσμιοποίηση και την εφαρμογή των ψηφιακών τεχνολογιών, χρειάζεται να αναθεωρηθούν και να συμπληρωθούν άμεσα, με βάση τα νέα τεχνολογικά δεδομένα".

"Είναι πλέον απαραίτητη, και νομίζουμε ότι υπάρχει ήδη σημαντική καθυστέρηση, η λήψη μέτρων, που να εξασφαλίσουν σε εθνικό, κοινοτικό, αλλά και διεθνές επίπεδο τους δημιουργούς και τους συντελεστές από τα φαινόμενα πειρατείας, κλοπής, χρήσης και αναπαραγωγής του έργου τους".

"Η έκθεση της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων και δικαιωμάτων των πολιτών, παρά τις επιμέρους αντιρρήσεις και επιφυλάξεις που έχουμε, κάνει μια θετική προσπάθεια αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος και προωθεί την επικαιροποίηση της ήδη υπάρχουσας κοινοτικής νομοθεσίας, παρέχοντας νομική προστασία σε τομείς, όπως τα δικαιώματα αναπαραγωγής, μετάδοσης στο κοινό και διανομής, καθώς και νομική προστασία των συστημάτων κατά της πειρατείας".

"Η επέκταση της προστασίας, εκτός από τους δημιουργούς, συντελεστές και εκτελεστές και τους παραγωγούς CD και CD - ROM, καθώς και στους ραδιοφωνικούς σταθμούς, ενώ έχει μία λογική, θα πρέπει, επισήμανε ο Γ. Θεωνάς, να εξεταστεί, αν ταυτίζεται με τα δικαιώματα των δημιουργών και εκτελεστών, και θα έπρεπε να εξεταστεί ξεχωριστά για να μην υπάρχουν κίνδυνοι παρερμηνείας του όρου πνευματικής δημιουργίας και του καθορισμού των συντελεστών και των εκτελεστών".

"Τέλος, το πιο σημαντικό, αλλά ίσως και το πιο δυσεπίλυτο πρόβλημα, είναι αυτό της διακίνησης των καλλιτεχνικών έργων και γενικότερα της πνευματικής δημιουργίας μέσω του Internet και η δυνατότητα αναπαραγωγής των έργων αυτών με ψηφιακή τεχνολογία. Παρά τις προσπάθειες της Εκθεσης να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα, θεωρούμε ότι η επίλυσή του θα είναι δυνατή μόνο με τη γενικότερη αντιμετώπιση των ηλεκτρονικών συνδιαλλαγών, ιδιαίτερα μάλιστα σε διεθνές επίπεδο, και η αντιμετώπιση των νέων μορφών πειρατείας και παραποίησης, που αναπτύσσονται ουσιαστικά ατιμώρητα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ