Εάν δεν είχαν αρχίσει κάποια δημόσια έργα στην Αθήνα ίσως ποτέ να μη μαθαίναμε τι έκρυβε η αττική γη. Εξαιτίας των ίδιων δημόσιων έργων και του τρόπου που χωροθετήθηκαν και εκτελούνται, κάποιες αρχαιότητες καταστράφηκαν, άλλες στοιβάζονται και εν πάση περιπτώσει όσες έχουν αποκαλυφθεί δεν αναδεικνύονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.Γι' αυτό ακριβώς η προϊσταμένη της Γ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Λιάνα Παρλαμά,παρουσιάζοντας το Σάββατο το έργο της Εφορείας τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει ένα θεσμικό - νομικό πλαίσιο που να προστατεύει τις αρχαιότητες από τα μεγάλα δημόσια έργα.Το πιο χαρακτηριστικό και τραγικότερο παράδειγμα είναι η απώλεια τμήματος του Βαλεριάνειου τείχους από βεβιασμένες επεμβάσεις του μετρό. Κι ακόμα οι αγώνες που δόθηκαν μέχρι να σωθεί τελικά ο Κεραμεικός, καθώς η γραμμή επρόκειτο να κόψει τμήμα του. Ωστόσο ο "τάφος του Λοιμού",για τον οποίο μίλησε ο αρχαιολόγος Γ. Αλεξόπουλος, ανασκάφηκε ενόψει της εγκατάστασης του σταθμού του Κεραμεικού, τα ευρήματα διαλύθηκαν, αλλά και ο σταθμός καταργήθηκε.Παρ' όλα αυτά η χωροθέτηση εκεί, δύο φορές, της λαχαναγοράς έχει διαταράξει τα υπερκείμενα στρώματα. Σημειώνεται ότι βρέθηκαν λάκκοι της εποχής του Περικλή με 80 σκελετούς που δηλώνουν δημόσιο ενταφιασμό.
Η προϊσταμένη της Γ ΕΠΚΑ επανέλαβε και κάτι ακόμα που πλέον είναι επιτακτική ανάγκη: Την ίδρυση του Μουσείου των Αθηνών προκειμένου να εκτεθούν τα ευρήματα των ανασκαφών και να παρουσιαστεί η τοπογραφία των Αθηνών σύμφωνα με τα νέα ανασκαφικά δεδομένα. Πρότεινε μάλιστα και τη σύσταση Σωματείου Φίλων για την ίδρυση του Μουσείου.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η διαπίστωση της αρχαιολόγου Ολγας Ζαχαριάδου,η οποία αναφερόμενη στο Λύκειο της Αρχαίας Αθήνας,όπου τμήμα του αποκαλύφθηκε στο οικόπεδο της Ρηγίλλης, είπε ότι πιθανόν εκτεινόταν μέχρι τον Εθνικό Κήπο και το Ζάππειο. Επίσης, μίλησε για τις ανασκαφές που έγιναν με αφορμή το μετρό, καθώς και το γκαράζ στη Βουλή. Ετσι το ρωμαϊκό συγκρότημα που αποκαλύφθηκε στη θέση που βρίσκεται η προεδρική φρουρά εικάζεται ότι ήταν γυμνάσιο ιδιωτικής εκπαίδευσης. Με άλλα λόγια σύμφωνα με την εισηγήτρια, "έχουμε μία καλύτερη εικόνα του ανατολικού τμήματος της εκτός των τειχών ρωμαϊκής πόλης".
Οσο για το Δημόσιο Σήμα,τμήμα του οποίου αποκαλύφθηκε στην οδό Σαλαμίνος 35, όπως είπε η αρχαιολόγος Χ. Στούπα,η ανασκαφή δεν μπορεί να συνεχιστεί όσο δε λύνεται το πρόβλημα με την πρόσοψη του νεοκλασικού κτιρίου που βρίσκεται δίπλα από την ανασκαφή. Μιλώντας για τα ευρήματα οι τάφοι που χρονολογούνται στο 430 - 420 π. Χ. ανήκουν σε νέους άντρες που έπεσαν στον Πελοποννησιακό Πόλεμο.