Τρίτη 9 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Οργισμένη αντίδραση για την ασφάλιση

Ανοιχτή επιστολή προς τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης, Γ. Μαγκριώτη,έστειλε χτες η Ομοσπονδία Οικοδόμων,αντιδρώντας στην υιοθέτηση εκ μέρους του της νέας απαίτησης των κατασκευαστών για παραπέρα μείωση του συντελεστή ασφάλισης των οικοδόμων, όπως φάνηκε από την τοποθέτησή του κατά την κοπή της πίτας της Ενωσης Κατασκευαστών.

Μάλιστα, ο υπουργός κατηγορείται ότι δεν αρκέστηκε απλώς στο να εκφράσει τη συμπαράστασή του στους κατασκευαστές, αλλά δήλωσε ότι προτίθεται να τους κλείσει και συνάντηση για το θέμα με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Στην επιστολή σημειώνεται ότι ο αντικειμενικός συντελεστής των οικοδόμων αποτελούσε το μίνιμουμ και όχι το μάξιμουμ της ασφάλισης - όπως τον μετέτρεψαν οι κατασκευαστές - ενώ παρότι δεν έλυσε ριζικά το πρόβλημα, κατάφερε να περιορίσει την ασυδοσία.

Σε άλλο σημείο της επιστολής, η Ομοσπονδία αντικρούει τον ισχυρισμό των κατασκευαστών ότι περισσεύουν ένσημα, υπογραμμίζοντας ότι αυτά τα ένσημα προέρχονται από: Ανασφάλιστους αλλοδαπούς, από οικοδόμους που συνεχίζουν να δουλεύουν μετά τη συνταξιοδότησή τους και βέβαια δεν ασφαλίζονται, από υπερωρίες, Σάββατα, Κυριακές για τις οποίες ποτέ δεν κολλιούνται ένσημα, από παζαρέματα και αφαίρεση ενσήμων κλπ.

Συνεχίζοντας η Ομοσπονδία παραθέτει και στοιχεία από τις υπηρεσίες του ΙΚΑ, σύμφωνα με τα οποία: Το 20% των εργαζομένων στη χώρα απασχολούνται χωρίς ασφάλιση.Σε έλεγχο του ΙΚΑ από το Γενάρη έως τον Οκτώβρη του '98 σε 16.264 επιχειρήσεις που απασχολούν 43.525 εργάτες, εντοπίστηκαν 1.863 εργοδότες που δεν ασφάλιζαν ούτε έναν από τους 2.879 Ελληνες και 5.230 αλλοδαπούς εργάτες! Ανασφάλιστη εργασία παρατηρήθηκε κυρίως στην οικοδομή, στα κέντρα διασκέδασης, τα πρατήρια βενζίνης και τα συνεργεία αυτοκινήτων. Καταλήγοντας η Ομοσπονδία καλεί τον υπουργό σε συνάντηση προκειμένου να του εκθέσει τις απόψεις και τα επιχειρήματά της.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ