Τρίτη 9 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ "ΔΥΣΤΟΣ"
Και νέα στοιχεία από τον υγρό τάφο

Παρελθόν με εκρηκτικά ...έχουν δύτες της ΑΓΕΤ, που έκαναν τις έρευνες, όταν σημειώθηκε η "περίεργη" έκρηξη στο βυθισμένο σκάφος. Κρίσιμα ερωτηματικά για το λόγο που η ασφαλιστική εταιρία "ΑΣΤΕΡΑΣ" έσπευσε να αποζημιώσει την ΑΓΕΤ με 2,3 εκατομμύρια δολάρια, 40 περίπου μέρες μετά την τραγωδία

Να "βουλιάξουν" τις εγκληματικές ευθύνες τους για το τραγικό ναυάγιο του τσιμεντάδικου πλοίου ΔΥΣΤΟΣ,επιχείρησαν η πλοιοκτήτρια εταιρία ΑΓΕΤ - ΗΡΑΚΛΗΣ και η ιδιωτική εταιρία "Ελληνικός Νηογνώμονας", που εξέδιδε ψευδή, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, πιστοποιητικά αξιοπλοϊας στο σάπιο πλοίο. Αυτό δείχνουν όλα τα στοιχεία που καλείται να εξετάσει η 4η τακτική ανακρίτρια Μαριάνθη Παγουτέλη,όχι μόνο για το ναυάγιο, αλλά και για την έκρηξη που σημειώθηκε μετά τη βύθιση του πλοίου. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι δύο από τους δύτες που είχε ορίσει η πλοιοκτήτρια εταιρία να ελέγξουν το πλοίο μετά τη βύθισή του, είναι ειδικευμένοι στη χρήση εκρηκτικών υλών και έχουν σχετικό παρελθόν.

Συγκεκριμένα, όπως έχει ήδη αποκαλυφθεί, μετά τη βύθιση του πλοίου, σημειώθηκε έκρηξη, στην οποία η πλοιοκτήτρια εταιρία είχε σπεύσει να αποδώσει, τόσο τα ρήγματα που εντοπίστηκαν στο πλοίο, όσο και την εξαφάνιση σημαντικών στοιχείων, όπως ρολόγια του μηχανοστασίου και άλλα. Οι οικογένειες των πνιγμένων στις 18 του περασμένου Δεκέμβρη κατέθεσαν νέα μήνυση εναντίον της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ για απόκρυψη στοιχείων που επιχειρήθηκε με την έκρηξη.

Ο ένας από τους δύο δύτες, ο οποίος είχε θεαθεί από την πρώτη μέρα του ναυαγίου στην περιοχή, είναι ο Κωσταντίνος Νιζάμης.Ο δύτης είχε δικαστεί με την κατηγορία ότι στις 24 Μάρτη του 1988 είχε τοποθετήσει εκρηκτικό μηχανισμό και είχε προκαλέσει έκρηξη στα ύφαλα του πλοίου ΙΤΑΛΙΑΝ ΕΞΠΡΕΣ του εφοπλιστή Βεντούρη, όταν αυτό βρισκόταν στο Μόλο Δραπετσώνας!Εξάλλου, από παλιά η ΑΓΕΤ - ΗΡΑΚΛΗΣ χρησιμοποιούσε τον Κ. Νιζάμη για εκρήξεις σε διάφορα έργα που εκτελούσε, όπως η εκβάθυνση της λιμενικής λεκάνης στη Μήλο. Ο άλλος δύτης που είχε χρησιμοποιηθεί από τις πρώτες μέρες είναι οΣάββας Μελίσσας,ο οποίος ήταν αξιωματικός στην Ομάδα Υποβρύχιων Καταστροφών και, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, έχει αποταχτεί για παράνομη χρήση εκρηκτικών υλών, με απόφαση του Ναυτοδικείου.

Από το 1997, που άρχισε ο δικαστικός αγώνας των οικογενειών των πνιγμένων, έχουν προκύψει 36 καταδικαστικές αποφάσεις - καταπέλτες για την ΑΓΕΤ και τον "Ελληνικό Νηογνώμονα".

Αιτία για την καθυστέρηση στη διαδικασία της ανάκρισης αποτελεί, εκτός των άλλων, και το γεγονός ότι η πλοιοκτήτρια εταιρία ακόμα δεν έχει προσκομίσει μία σειρά στοιχεία. Οπως είναι η έκθεση του επιθεωρητή Σ. Κομνιάνου που περιέχει τα στοιχεία, με βάση τα οποία η πλοιοκτήτρια εταιρία εισέπραξε την ασφάλεια του πλοίου από την ασφαλιστική εταιρία "ΑΣΤΕΡΑΣ", 40 μόλις μέρες μετά τη βύθιση του πλοίου. Το ποσό που εισέπραξε η ΑΓΕΤ ανέρχεται στα 2.312.000 δολάρια!Ενα από τα ερωτήματα που θέτουν οι οικογένειες είναι γιατί η εταιρία "ΑΣΤΕΡΑΣ" δεν περίμενε, όπως συνηθίζεται, το πόρισμα του Ανακριτικού Συμβουλίου Ναυτικών Ατυχημάτων και πώς καταβάλλει την αξία της ασφάλειας, όταν τα πιστοποιητικά που αφορούσαν την ασφάλεια του πλοίου ήταν ψευδή. Να σημειωθεί ότι την περίοδο που έγινε το ναυάγιο πρόεδρος του "Ελληνικού Νηογνώμονα" ήταν ο Τριαντάφυλλος Λυσιμάχου,ο οποίος παράλληλα ήταν και ο γενικός διευθυντής της ασφαλιστικής "ΑΣΤΕΡΑΣ"...

Αθηνά ΖΥΜΑΡΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ