Τετάρτη 19 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΕΑΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Πυρετός διαβουλεύσεων σε αντιπολίτευση και κυβέρνηση

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Πυρετός διαβουλεύσεων επικρατεί στα κόμματα της αντιπολίτευσης, που συνθέτουν το συνασπισμό "Ζάγιεντο", σχετικά με τον επιμερισμό των αξιωμάτων στις νέες δημοτικές αρχές του Βελιγραδίου και στους δήμους άλλων 13 σερβικών πόλεων.

Αν και ο Ζόραν Ντζίντζιτς θεωρείται ο πιο πιθανός υποψήφιος για το αξίωμα του νέου δημάρχου του Βελιγραδίου, ήδη έχουν ξεσπάσει κάποιες αντιδράσεις από τους αρχηγούς άλλων κομμάτων του συνασπισμού "Ζάγιεντο". Χαρακτηριστική είναι η χτεσινή δήλωση του Βουκ Ντράσκοβιτς στις εφημερίδες "Ντνέβνι Τέλεγραφ" και "Νάσα Μπόρμπα". "Τα στελέχη του κόμματός μας προσβλήθηκαν από τον ισχυρισμό ότι δεν υπάρχει καλύτερος υποψήφιος δήμαρχος Βελιγραδίου από τον Ντζίντζιτς και απαιτούν να θέσει το κόμμα μας τους δικούς του υποψήφιους για τη συγκεκριμένη θέση", τόνισε ο Ντράσκοβιτς, αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς αιχμές για την υποψηφιότητα Ντζίντζιτς...

Ρόλο "πυροσβέστη" φάνηκε να παίζει - από την άλλη πλευρά - η Βέσνα Πέσιτς, επίσης ηγετικό στέλεχος του "Ζάγιεντο", που τάχθηκε υπέρ της συγκρότησης ενός μόνιμου μετώπου κομμάτων της αντιπολίτευσης, ώστε να είναι περισσότερες οι πιθανότητές της στις εκλογές της ερχόμενης άνοιξης.

Στο μεταξύ, αναβρασμός επικρατεί και στο κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα του Σέρβου ηγέτη Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων αναφέρουν ότι από χτες άρχισαν οι διαγραφές και οι παραιτήσεις των στελεχών της κυβερνώσας παράταξης, τα οποία θεωρούνται ότι ευθύνονται για την ήττα των Σοσιαλιστών στις δημοτικές εκλογές του περασμένου Νοέμβρη. Ωστόσο, στελέχη του κυβερνώντος κόμματος επαναλάμβαναν και χτες ότι η αντιπολίτευση είναι υπεύθυνη για την πολιτική αναταραχή των τελευταίων τριών μηνών. Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Σοσιαλιστικού Κόμματος κατηγορήθηκε για άλλη μια φορά η αντιπολίτευση πως με τις συγκεντρώσεις και τις πορείες διαμαρτυρίας επιχείρησε "να αποσταθεροποιήσει τη χώρα, έχοντας ξένη υποστήριξη"...

Απεργίες εκπαιδευτικών και πορείες φοιτητών

Αποφασισμένοι να ικανοποιήσουν τα οικονομικά τους αιτήματα είναι οι δάσκαλοι και οι καθηγητές, που συνεχίζουν για τέταρτη βδομάδα τις απεργίες, ζητώντας αύξηση των αποδοχών. Η κυβέρνηση από την πλευρά της είναι ανένδοτη, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να δώσει αυξήσεις της τάξης του 60%, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με περαιτέρω άνοδο του πληθωρισμού... Ετσι, η κυβέρνηση Μιλόσεβιτς κατηγόρησε τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών ότι τα οικονομικά τους αιτήματα δεν μπορούν να ικανοποιηθούν μια που τα απαιτούμενα κονδύλια θα μπορούσαν να καλυφθούν μόνο με την τύπωση πληθωριστικού χρήματος.

Στο χορό των κινητοποιήσεων παραμένουν και οι φοιτητές του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου, οι οποίοι χτες επανέλαβαν για 89η μέρα τις πορείες στους δρόμους της σερβικής πρωτεύουσας, επιμένοντας στο αίτημά τους για παραίτηση του πρύτανη του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου Νταγκούτιν Βελίτσκοβιτς. Μάλιστα, στη χτεσινή πορεία διαμαρτυρίας σημειώθηκε ένα μικροεπεισόδιο, όταν ένα αυτοκίνητο προσπάθησε να διέλθει μέσα από τη φοιτητική πορεία. Δυο φοιτητές τραυματίστηκαν ελαφρά, ενώ το αυτοκίνητο υπέστη σοβαρές ζημιές από τους εξαγριωμένους διαδηλωτές.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ