Πέμπτη 13 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΝΕΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"
Γραμμάτια εξαργυρώνει η κυβέρνηση

Την προκλητική παρέμβαση, με τη συνολική κάλυψη της κυβέρνησης, του υπουργού Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλου υπέρ του "συνεταιρισμού" Κουρή - Βελλίδη, που, παρά τη δικαστική απαγόρευση, προχώρησε στην παράνομη επανέκδοση της εφημερίδας "Νέα Μακεδονία",καταγγέλλει το ΚΚΕ με ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του Κόμματος, αλλά και με επίκαιρη ερώτηση, που κατατέθηκε στη Βουλή, από τον βουλευτή του ΚΚΕ Λέων Αυδή.

Αρρηκτοι οι δεσμοί με το μεγάλο κεφάλαιο

Στην ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει: "Με την προκλητική παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης, Ε. Γιαννόπουλου, υπέρ του "συνεταιρισμού" Κουρή - Βελλίδη, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εξαργυρώνει τη στήριξη που παρέχει στην αντιλαϊκή της πολιτική το συγκρότημα Κουρή και ιδιαίτερα το κυβερνητικό φερέφωνο, η εφημερίδα "Αυριανή".

Η στήριξη στη νέα εκδοτική επιχείρηση του Γ. Κουρή και της υπόδικης, για πολλαπλά αδικήματα Κ. Βελλίδη, έφτασε μέχρι του σημείου να περιφρονεί η κυβέρνηση απόφαση δικαστηρίου για απαγόρευση της έκδοσης της "Νέας Μακεδονίας", ενώ η ευνοϊκή για τον Γ. Κουρή παρέμβαση του ίδιου του υπουργού Δικαιοσύνης καταρρίπτει κάθε ισχυρισμό περί ανεξάρτητης Δικαιοσύνης.

Η προκλητική αυτή υποστήριξη είναι ένας μόνο κρίκος στην αλυσίδα των φοροαπαλλαγών και των προνομίων που δίνει απλόχερα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε ορισμένα μεγάλα επιχειρηματικά - δημοσιογραφικά συγκροτήματα, σε μεγαλοεκδότες και καναλάρχες. Δείχνει τους άρρηκτους δεσμούς της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ με το μεγάλο κεφάλαιο.

Το ΚΚΕ απαιτεί την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους του συγκροτήματος Βελλίδη, καθώς και την άμεση εξόφληση των τεράστιων χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων στον Τύπο".

Ερωτήματα προς την κυβέρνηση

Στην επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ προς του υπουργούς Τύπου και Δικαιοσύνης, που την υπογραφή ο βουλευτής Λέων Αυδής αναφέρεται:

"Ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Βελλίδη έχει διακόψει την έκδοση της εφημερίδας "Μακεδονία", η τελευταία δε εκπρόσωπος του Οργανισμού, Κατερίνα Βελλίδη, έχει καταδικαστεί με ποινές συνολικού ύψους άνω των 10 ετών για καθυστέρηση αποδοχών κλπ.

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης απαγόρευσε με προσωρινή διαταγή την κυκλοφορία εφημερίδας με τον τίτλο "Νέα Μακεδονία". Η έννοια και η έκταση εφαρμογής της προσωρινής διαταγής αμφισβητούνται μεταξύ των πρώην εργαζομένων και της εκκαθαρίστριας από το ένα μέρος και του Γ. Κουρή από το άλλο μέρος, ο οποίος προχώρησε στην έκδοση εφημερίδας με τον τίτλο "Νέα Μακεδονία". Με δηλώσεις του στον Τύπο, εξάλλου, ο δικαστής που εξέδωσε την προσωρινή διαταγή διευκρινίζει την έννοια της απόφασης του "κατά την προσωπική του άποψη".

Στα εγκαίνια των εγκαταστάσεων της εφημερίδας "Νέα Μακεδονία", παραβρέθηκε ο κ. Υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος στη συνέχεια παρακάθησε σε δείπνο στο σπίτι της κ. Κατερίνας Βελλίδη.

Επειδή η παρουσία του πολιτικού προϊσταμένου της Δικαιοσύνης στις παραπάνω εκδηλώσεις εκφράζει οπωσδήποτε την επιδοκιμασία ή την έγκρισή του για την έκδοση της εφημερίδας "Νέα Μακεδονία" και τη συμπαράστασή του προς την κ. Κατερίνα Βελλίδη.

Ερωτώνται οι κ. κ. υπουργοί:

Πιστεύει η κυβέρνηση ότι η παρουσία του κ. υπουργού Δικαιοσύνης στις πιο πάνω εκδηλώσεις δεν περιέχει πανηγυρική επικύρωση των απόψεων της μιας από τις πλευρές που βρίσκονται σε αντιδικία;

Προβλέπεται κατά το νόμο διαδικασία ερμηνείας των δικαστικών πράξεων με δηλώσεις προς τον Τύπο του δικαστή που τις εξέδωσε;

Επιτρέπεται ο κ. υπουργός Δικαιοσύνης να δηλώνει με τη στάση του ότι θεωρεί ορθές τις απόψεις της μιας από τις πλευρές που αντιδικούν, πριν εκδοθεί οριστική δικαστική απόφαση για τη διαφορά;

Θεωρεί η κυβέρνηση ότι ο συναγελισμός του κ. υπουργού της Δικαιοσύνης με πρόσωπο που έχει καταδικαστεί και δεν έχει εκτίσει την ποινή του συντελεί στη διατήρηση του κύρους της Δικαιοσύνης και προάγει τη νομιμότητα και το σεβασμό των πολιτών προς το νόμο;

Είναι σε θέση η κυβέρνηση να βεβαιώσει ότι η έκδοση της εφημερίδας "Νέα Μακεδονία" δε βλάπτει τα συμφέροντα των πρώην εργαζομένων του συγκροτήματος Βελλίδη;".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ