Τετάρτη 12 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Αντέχουμε"!

Μιλούν στο "Ρ" απεργοί καθηγητές και δάσκαλοι

"Αντέχουμε"! Αυτή η λέξη είναι πλέον το κεντρικό απεργιακό σύνθημα των καθηγητών, που συμπληρώνουν ένα μήνα απεργίας και των δασκάλων που και αυτοί κλείνουν δυο εβδομάδες στους δρόμους. Η λέξη "αντέχουμε", εκφράζεται από τα συνθήματα και τα τραγούδια των εκπαιδευτικών, μα πάνω απ' όλα από τα υψηλά ποσοστά συμμετοχής στις απεργίες των κλάδων τους.

"Αντέχουμε. Τα πόδια μας δεν ξεφουσκώνουν, όπως ξεφουσκώνουν τα λάστιχα των τρακτέρ",δήλωσε στον "Ρ" ο καθηγητής Γ. Γκέκας,μέλος της ΕΛΜΕ Καλλιθέας, Νέας Σμύρνης και Μοσχάτου, συμπληρώνοντας: "Οσο περνάει ο καιρός τόσο πιο πολύ φαίνεται η ανάγκη να είμαστε ενωμένοι καθηγητές και δάσκαλοι στον αγώνα μας. Ηδη και οι συνάδελφοί μας που δεν απεργούν, λόγω οικονομικών προβλημάτων, έχουν καταλάβει ότι πρέπει να είναι μαζί μας. Μετά από αυτόν τον αγώνα δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω στα σχολεία με σκυμμένο το κεφάλι.Θα αγωνιστούμε μέχρι να δικαιωθούμε".

Η καθηγήτρια Σ. Γράψα,μέλος της Ε ΕΛΜΕ Αθήνας, δήλωσε: "Οι καθηγητές και οι δάσκαλοι ενωμένοι μπορούν να αντισταθούν αποτελεσματικά στις εξευτελιστικές προτάσεις του υπουργού Παιδείας και της κυβέρνησης. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα μας, και ελπίζουμε το ίδιο να είναι και οι ηγεσίες μας".

Ο Π. Βαλιανάτος,αναπληρωτής δάσκαλος, είπε: "Η πολιτεία δεν αντιμετωπίζει τους εκπαιδευτικούς όπως αρμόζει στο έργο που διατελούν. Η στάση αυτή απέναντι στους εκπαιδευτικούς, είναι αλληλένδετη με τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στην παιδεία και από τις δαπάνες που προβλέπει γι' αυτήν ο κρατικός προϋπολογισμός, με αποτέλεσμα σήμερα οι γονείς να δίνουν 400 δισ. για τη μόρφωση των παιδιών τους. Οι χαμηλές αποδοχές ιδιαίτερα ενός πρωτοδιόριστου έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις υψηλές απαιτήσεις του λειτουργήματός του, αναγκάζοντάς τον να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας".

Ο Κ. Μπίκας,αναπληρωτής δάσκαλος επίσης και μέλος του ΔΣ του διδασκαλικού συλλόγου Θήβας, είπε ότι οι αποδοχές ενός δασκάλου σήμερα, και ακόμα περισσότερο ενός αναπληρωτή δασκάλου "είναι εξευτελιστικές". "Ακόμα περισσότερο, συνέχισε ο Κ. Μπίκας, αν αναλογιστεί κανείς ότι ένας αναπληρωτής δάσκαλος εργάζεται εννιά μήνες το χρόνο και τους υπόλοιπους αμείβεται από το Ταμείο Ανεργίας, η κατάσταση που επικρατεί είναι αβάσταχτη. Πώς θα μπορέσει ένας αναπληρωτής με 150.000 το μήνα να ζήσει ο ίδιος και η οικογένειά του και επίσης να κρατά το μορφωτικό επίπεδο υψηλό και σύγχρονο,αφού και αυτή η υποχρέωση του κράτους έχει περιέλθει ουσιαστικά στον ίδιο τον εκπαιδευτικό. Σκεφτείτε ακόμα, συνέχισε, ότι ένας αναπληρωτής μπορεί να αλλάζει ακόμα και κάθε χρόνο σχολείο ή και να φτάσει ο Οκτώβρης για να διοριστεί".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ