Παρασκευή 7 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΣΟΔΑ
Ξεκίνησαν με υστέρηση

Αντιδρούν οι ιδιοκτήτες στην εκχώρηση του Ε9 σε ιδιωτική εταιρία

Μικρή υστέρηση παρουσίασαν τον περασμένο Γενάρη τα έσοδα σε σχέση με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης,τα έσοδα τον προηγούμενο μήνα κινήθηκαν με ρυθμό αύξησης 14,02%,έναντι 14,6% που είναι ο προβλεπόμενος από το φετινό κρατικό προϋπολογισμό ετήσιος ρυθμός αύξησης.

Συγκεκριμένα, τα έσοδα το Γενάρη του 1997 ανήλθαν σε 674 δισ. δρχ. έναντι 591 δισ. δρχ. τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, μέχρι τις 28 Φλεβάρη θα έχει παραδοθεί στο υπουργείο το πρώτο τμήμα εφαρμογών στο έργο ΤΑΧΙS, που αφορά στη διαχείριση του φορολογικού μητρώου, ενώ έχει ήδη παραδοθεί το κτίριο για την εγκατάσταση της κεντρικής μονάδας των υπολογιστών. Μέχρι το τέλος Ιούνη αναμένεται να παραδοθούν άλλες 5 εφαρμογές (με αντικείμενο τα έσοδα, τα έξοδα, το ΦΠΑ, τη διαχείριση δικαστικών ενεργειών και τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων), ενώ υπολείπονται άλλες 10 εφαρμογές που θα παραδοθούν σε 18 μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης (υπεγράφη τον περασμένο Δεκέμβρη). Οι 10 παραπάνω εφαρμογές θα έχουν τα εξής αντικείμενα: Αρχειοθέτηση εγγράφων Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών (ΔΟΥ) και ηλεκτρονικό πρωτόκολλο, φόρος εισοδήματος, φόρος κεφαλαίου, φορολογία οχημάτων, άλλοι φόροι, εικόνα φορολογούμενου, διασταύρωση στοιχείων φορολογούμενων, διαχείριση ελέγχου φορολογούμενων, επιθεώρηση και έλεγχος ΔΟΥ, αντικειμενικός προσδιορισμός αξίας ακινήτων, υπηρεσίες ροής εργασιών.

Η πορεία στο πρόγραμμα ΤΑΧΙS καθώς και το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) αποτέλεσαν αντικείμενο της χτεσινής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Παπαντωνίου και του υφυπουργού Οικονομικών, Γ. Δρυ.Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη εκτιμήθηκε ότι η λειτουργία του ΣΔΟΕ θα μπορεί να ξεκινήσει στις αρχές του ερχόμενου Απρίλη σε 4 περιφέρειες και συγκεκριμένα στις περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Ανατολικής και Κεντρικής Μακεδονίας και Κρήτης.

Οι ιδιοκτήτες

Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή τους, οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών ακινήτων αντιδρούν στο ενδεχόμενο ανάθεσης της επεξεργασίας των εντύπων Ε9 σε ιδιωτικές εταιρίες. Οπως τονίζεται, η παράδοση των εντύπων Ε9 εκατομμυρίων φορολογουμένων σε ιδιωτική επιχείρηση, η οποία θα αποκτήσει στα αρχεία της τον πλήρη κατάλογο όλων των ιδιοκτητών της χώρας και των περιουσιακών στοιχείων του καθενός, αποτελεί βάναυση παραβίαση κάθε έννοιας φορολογικού απορρήτου και εκθέτει τον κάθε φορολογούμενο σε ανυπολόγιστους κινδύνους κάθε είδους. Με τα παραπάνω δεδομένα, η ΠΟΜΙΔΑ καλεί το υπουργείο Οικονομικών ρητά να αποκλειστεί οποιαδήποτε περίπτωση παράδοσης των απόρρητων δηλώσεων Ε9 σε οποιονδήποτε τρίτο πέρα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ