Τετάρτη 27 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ Β. ΕΛΛΑΔΑΣ
Με το βλέμμα στα κέρδη...

Η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η βιομηχανική ανάπτυξη, η περιφερειακή ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας, η οικονομική συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και η δημιουργία των προϋποθέσεων, ώστε η Θεσσαλονίκη να μετατραπεί σε κέντρο επενδύσεων στην περιοχή, είναι οι πέντε στόχοι δράσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας, όπως παρουσιάστηκαν χτες από τον πρόεδρό του Β. Τακά.

Βεβαίως όταν οι βιομήχανοι περιγράφουν τέτοιους στόχους, εκείνο που έχουν υπόψη τους είναι η ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεών τους, πράγμα για το οποίο όπως ειπώθηκε θα αξιοποιηθούν οι αλλαγές που έγιναν με το νόμο για τις εργασιακές σχέσεις, ενώ σαν μία ακόμα απαίτηση που προβάλλουν είναι η... αντιμετώπιση, όπως λένε, του ασφαλιστικού, για το οποίο όπως και οι συνάδελφοί τους από την υπόλοιπη χώρα αξιώνουν άμεσες λύσεις, μέσα από το σάρωμα και των τελευταίων κατακτήσεων που διατηρούνται για τους εργαζόμενους.

Ιδιαίτερα για το 35ωρο χωρίς μείωση αποδοχών, που μπήκε για συζήτηση μεταξύ ΓΣΕΕ και εργοδοτικών φορέων, ο ΣΒΒΕ ήταν ξεκάθαρος: "Αν μια επιχείρηση έχει τις δυνατότητες να το εφαρμόσει, θα πρέπει να το κάνει. Αλλά θα ήταν αυτοκτονία να προχωρήσουμε στη γενικευμένη εφαρμογή του, όταν σαν ελληνική οικονομία είμαστε στις τελευταίες θέσεις στην ανταγωνιστικότητα όχι μονάχα στην ΕΕ, αλλά διεθνώς", είπε ο Β. Τακάς και συμπλήρωσε πως κυρίαρχο παραμένει η εκπλήρωση του τρίπτυχου ανταγωνιστικότητα - ανάπτυξη - απασχόληση. Μάλιστα επικαλέστηκε στοιχεία του ΟΟΣΑ που αναφέρουν πως με τη μείωση των ωρών εργασίας υπάρχει αύξηση της ανεργίας. Ενώ διευκρίνισε πως σε περίπτωση εφαρμογής του μέτρου, οι επιχειρήσεις θα επιβαρυνθούν κατά 14% ή 12%, αν βελτιωθεί η παραγωγικότητα λόγω της μείωσης των ωρών εργασίας. Τέλος σημείωσε πως θα τους ενδιέφερε η εφαρμογή του ελαστικού ωραρίου εργασίας με 40 ώρες όμως απασχόληση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ